Bisdom Gent stelt alle vormsels uit naar één weekend in september

Bisdom Gent stelt alle vormsels uit naar één weekend in september

Foto: Brecht Van Maele

Gent -

De vormsels in het bisdom Gent worden uitgesteld tot na de zomer. Dat heeft het bisdom maandag bekendgemaakt. Achtduizend Oost-Vlaamse twaalfjarigen zullen hun vormsel krijgen in het weekend van 26 en 27 september. De eerste communies worden ook verschoven naar volgend schooljaar.

Alle vormsels die zouden plaatsvinden tussen Pasen en Pinksteren worden uitgesteld. Dat hebben de bisschoppen van België maandag beslist. Elk bisdom mag kiezen hoe ze de vormsels na de zomer inplant, maar ze moeten in september of oktober doorgaan.

In het bisdom Gent – dat alle Oost-Vlaamse gemeenten omvat – zal het vormsel door kunnen gaan in het weekend van 26 en 27 september, zegt woordvoerder Peter Malfliet. Om alle 8.000 vormsels in één weekend te laten plaatsvinden, zullen pastoors uitzonderlijk een ‘vormseldelegatie’ krijgen van de bisschop van Gent, Lode Van Hecke.

“Zo kunnen ze ook zelf het vormsel toedienen. We zullen hen aanvullen met vormheren, andere medewerkers van de bisschop”, zegt Malfliet. “Dit is getoetst op de haalbaarheid en is het plan, onder voorbehoud dat het tegen dan toegelaten is.”

Korte voorbereiding

De vormsels worden in het hele land uitgesteld naar september en oktober. “De redenen voor dit uitstel liggen voor de hand”, klinkt het in een persbericht van de bisschoppen. “Zelfs wanneer de regering een versoepeling van de huidige maatregelen toelaat, zal zij geen vieringen toelaten met volle kerken met mensen van diverse families en generaties (grootouders); ongeacht wat ze in de voorbije maanden met corona hebben meegemaakt.”

“In het bisdom Gent hebben we voor eind september gekozen, omdat er dan geen al te grote hinder voorzien wordt”, zegt Malfliet. “Het nieuwe schooljaar is net gestart en de vormelingen zitten doorgaans in het eerste secundair dan. Dan moeten ze toch nog eventjes wennen en is er nog tijd om vanaf 10 september nog een korte voorbereiding te voorzien voor het vormsel.”

Ouders zullen gevraagd worden om hun kinderen voor eind juni opnieuw aan te melden bij hun parochie. Voor kinderen en ouders die in het weekend van 26 en 27 september toch niet kunnen, zal een oplossing gezocht worden, verzekert het bisdom.

Eerste communie

Ook de eerste communies kunnen niet plaatsvinden en worden ook uitgesteld tot na de zomer. Eén vaste datum legt het bisdom Gent daarvoor niet op. “Daarvoor kijken we meer naar de plaatselijke situatie”, zegt Malfliet. “Dit moet parochie per parochie afgesproken worden met de scholen en de ouders.”

“We suggereren om de eerste communies bijvoorbeeld in de gewone zondagsvieringen na de zomer te kunnen houden. Een groepje van tien of vijftien kinderen kan in een gewone viering ook bijzondere aandacht krijgen. Er zijn veel flexibele formules om de eerste communie te krijgen.”

Het bisdom werd de voorbije weken bedolven onder vragen over de vormsels. “We hebben even gewacht om te beslissen tot de bisschoppen op één lijn zaten”, zegt Malfliet. “We excuseren ons dat het even geduurd heeft, maar we wilden meteen duidelijkheid scheppen.”

Meer informatie over het uitstellen van de vormsels en eerste communies is te lezen bij het bisdom Gent.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN