Aanvaller synagoge in Duitse Halle betreurt laag aantal slachtoffers

Aanvaller synagoge in Duitse Halle betreurt laag aantal slachtoffers

Foto: afp

Stephan Balliet, de dader van de antisemitische aanval bij een synagoge in het Duitse Halle in oktober vorig jaar, betreurt dat hij maar twee dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Dat melden Duitse media.

De 28-jarige man, Stephan Balliet, werd aangehouden nadat hij een 40-jarige vrouw voor een synagoge en een 20-jarige man in een kebabzaak doodschoot. De schutter probeerde tevergeefs de synagoge te bestormen, waar op dat moment 51 mensen Jom Kipoer, een belangrijkste joods feest, vierden. Duitse autoriteiten bestempelden de misdaad al als “terrorisme”.

Toen hij de -Duitse- namen van de slachtoffers te horen kreeg, deinsde de dader terug, zo weten verschillende Duitse media.

Voordat hij twee mensen doodschoot, had de Duitser tevergeefs geprobeerd om met geweld de synagoge te bestormen. Meer dan 50 mensen vierden op dat moment in de synagoge Jom Kipoer, de Grote Verzoendag, het belangrijkste Joodse feest.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer liet weten dat de Joodse inrichtingen in Duitsland beter bescherming zullen krijgen. Hij wil het aantal effectieven in de veiligheidsdiensten ook “aanzienlijk” optrekken.

Speciale eenheden konden Stephan Balliet na de feiten oppakken. Hij had schotwonden aan de hals.

Bij de aanslag op de synagoge gebruikte de Duitser zelfgebouwde wapens. Volgens veiligheidsbronnen waren die niet op de juiste manier in mekaar gezet. Er wordt nog altijd onderzocht of hij de wapens kocht op het ‘darknet’, een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software te ontdekken valt.

LEES OOK. Na dodelijke aanslag op synagoge: is de Jodenhaat in Duitsland weer in opmars? (+)

Corrigeer

NIEUWS