Franse ex-ploegleider Raphaël Geminiani (94) hoopt op Ronde van Frankrijk: “De Tour zou ons kunnen helpen genezen van de lockdown”

Franse ex-ploegleider Raphaël Geminiani (94) hoopt op Ronde van Frankrijk: “De Tour zou ons kunnen helpen genezen van de lockdown”

Raphaël Geminiani (rechts) met wijlen Raymond Poulidor (links). Foto: PHOTOPQR/LA MONTAGNE

Raphaël Geminiani hoopt dat de Tour deze zomer kan doorgaan. In een interview met de Franse sportkrant L’Equipe zegt de 94-jarige Franse ex-renner en ex-ploegleider vanuit zijn rusthuiskamer in Pérignat-sur-Allier “dat de Tour ons zou kunnen helpen om te genezen van le confinement (de Franse term voor lockdown)”.

‘Gem’ was erbij in de Tour van 1947, de eerste naoorlogse Tour de France die gewonnen werd door zijn landgenoot Jean Robic. “Ik heb het nageteld. Ik ben de enige overlevende van de Tour van 1947 en 1948. Ik zag nooit zoveel volk bijeen als bij de start in Parijs 1947”, zegt de 94-jarige Fransman die destijds dikke vrienden was met Fausto Coppi. “Het waren allemaal enorm blije mensen. De Tour deed ons de oorlog vergeten. Juist daarom hoop ik dat de Tour deze zomer kan plaatsvinden. Op één voorwaarde: dat dit virus niet enkel bedwongen, maar ook weg is. Deze vrijwillige opsluiting tast ons aan, het is ook mentaal zwaar om dragen. We moet hiervan genezen. De Tour zou ons daarbij helpen en ons opnieuw wat stabiliteit geven en ons doen herleven”, zegt de op één na oudste ex-geletruidrager die ook ploegleider was van o.a. Anquetil, Aimar en Ocaña. (hc)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.