100.000 door Vlaamse overheid verdeelde mondmaskers blijken onbruikbaar: “In één doos zelfs fecaliën gevonden”

100.000 door Vlaamse overheid verdeelde mondmaskers blijken onbruikbaar: “In één doos zelfs fecaliën gevonden”

Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

100.000 mondmaskers die de Vlaamse overheid vorige week verdeeld heeft onder de revalidatieziekenhuizen zijn niet bruikbaar. Het gaat om de beter beschermende FFP2-maskers die zorgverstrekkers in contact met zwaar zieke coronapatiënten moeten gebruiken.

Uit mailverkeer van de revalidatieziekenhuizen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat het Agentschap zelf vaststelde dat de maskers geen kwaliteitsmerk of certificaat dragen en dat ze geproduceerd zijn voor industriële en dus niet voor medische doeleinden.

Vorige week maandag communiceerde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) over de levering. Diezelfde dag waarschuwde Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de revalidatieziekenhuizen al dat de mondmaskers niet bruikbaar zijn. “Bij ontstentenis van keurmerk lijkt het ons raadzaam om deze niet te gebruiken voor direct contact met besmettelijke ­Covid-19-patiënten”, klonk het.

Bananen- en cornflakesdozen

Bij ontvangst van de maskers stelde het Antwerpse revalidatieziekenhuis RevArte vast dat ze volledig onbruikbaar zijn. “Ze bleken niet, zoals gezegd, uit China maar uit Colombia te komen. Ze zaten verpakt in gebruikte bananen- en cornflakesdozen, wat ingaat tegen de voorschriften. In een doos hebben we dan ook nog eens fecaliën van een of ander dier gevonden”, zegt directeur Ludo Splingaer. “Het gevolg is dat wij nog altijd onvoldoende geschikte maskers hebben om ons personeel te beschermen.”

“Ze zijn wel degelijk bruikbaar voor andere zorgverleners”, dat benadrukt Joris Moonen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dinsdagochtend.

“Die mondmaskers zijn besteld in een periode dat er schaarste aan mondmaskers was in België. We hebben die besteld bij diverse leveranciers”, reageert Moonen. “We wisten op voorhand dat het ging om industriële mondmaskers, niet geschikt voor medische toepassingen. Zorgverleners die rechtstreeks in contact komen met Covid-19-patiënten kunnen die niet gebruiken.”

Moonen benadrukt dat ze wel kunnen gebruikt worden door andere zorgverleners. “Het gaat bijvoorbeeld om zorgverleners die ziek zijn geweest en na genezing terugkeren. Met die industriële mondmaskers kunnen ze veilig opnieuw aan de slag.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN