De impact van het corona-virus in Gent: volg hier de laatste ontwikkelingen

De impact van het corona-virus in Gent: volg hier de laatste ontwikkelingen

Foto: fvv

Gent -

De impact van het corona-virus in Gent blijft enorm. Het openbare leven is zo goed als stilgevallen. Lees hier de laatste beslissingen, afgelastingen en ontwikkelingen in Gent.

Donderdag 16 april

 • De Wetenschappelijk instituut Sciensano meldt 516 coronabesmettingen in Gent. Dat zijn er 15 meer dan 24 uur geleden. Dit zijn de cijfers uit de Gentse rand, met tussen haakjes de evolutie: 92 in Lievegem (=), 90 in Evergem (+7), 60 in Merelbeke (=), 49 in Lochristi (+2), 43 in Destelbergen (+1), 29 in Sint-Martens-Latem (+1), 27 in Melle (=), 15 in De Pinte (=) en 13 in Zelzate (=).
 • Goed nieuws uit de Gentse ziekenhuizen. De toevloed van coronapatiënten stabiliseert en neemt op sommige plekken zelfs af. In het AZ Sint-Lucas is beslist om één van de vijf covid-afdelingen volledig te sluiten. Het UZ Gent sluit dit weekend zijn mid-care-afdeling, waar coronapatiënten liggen die gewone tot intensieve zorg nodig hebben. MEER Gentse ziekenhuizen bouwen corona-afdeling voorzichtig af
 • Maar er is ook slecht nieuws. Na eerdere tekorten van mondmaskers en handgels is er nu dringend nood aan beschermende schorten. “We hopen dat de bestellingen snel in orde komen, want het begint te nijpen”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (SP.A).

Woensdag 15 april

 • De Gentenaars houden woensdag de adem in, voor de nieuwe samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Alles wijst erop dat de Veiligheidsraad een streep zal trekken door de zomerfestivals, waaronder ook de Gentse Feesten. Woensdag zit het gentse stadsbestuur samen met de organisatoren van de Feesten. Een beslissing wordt in de vooravond verwacht.
 • De eerste grootschalige testen in de woon-zorgcentra in Gent laat zich voelen in het totaal aantal gemelde coronabesmettingen. Wetenschappelijk instituut Sciensano meldde woensdag 501 bevestigde besmettingen in Gent. Dat zijn er tachtig meer dan een dag eerder. In drie woon-zorgcentra in Gent werden deze week alle bewoners getest. In Ter Rive aan het Sint-Pietersplein, het zwaarst getroffen woonzorgcentrum van de stad, testten 56 van de 95 bewoners positief en 34 van de personeelsleden. In de grensgemeenten van Gent zijn woensdag 31 nieuwe besmettingen gemeld, waaronder 12 in Evergem. MEER 60 procent van bewoners test positief in Gents woon-zorgcentrum Ter Rive
 • De coronacrisis laat zich ondertussen bij armere gezinnen in de stad steeds zwaarder doorvoelen. Op een voedselbedeling in de Forelstraat daagden dinsdag 250 mensen op. “De helft van de mensen die we helpen zijn daklozen. Door de coronacrisis komt veel verdoken miserie bovendrijven”, zeggen hulpverleners. MEER Ook dit is corona: 250 Gentenaars in de rij voor voedselbonnen
 • Na online lessen zullen de Gentse studenten binnenkort kennismaken met online examens. De studenten van de Universiteit Gent hebben woensdag hun examenroosters gekregen. Ongeveer de helft van de examens zal via online evaluatie gebeuren. Voor de examens ter plaatse zal ook Flanders Expo worden gebruikt. Zo’n online examen, hoe moet dat er dan gaan uitzien? MEER Studenten UGent zullen in Flanders Expo examens afleggen
 • Droef nieuws uit de woon-zorgcentra van de Stad Gent: de 99-jarige ­Zulma ‘Madeleine’ De Keukelaere is afgelopen weekend over­leden, op één dag voor haar honderdste verjaardag. Mevrouw zou deze week worden gehuldigd voor haar honderdste verjaardag door de schepen van Burgerzaken, Mieke Van Hecke (CD&V). “Ons medeleven gaat uit naar de familie”, zegt Van Hecke.
 • Het Gentse stadsbestuur is van plan in een ­‘relanceplan’ voornamelijk te focussen op horeca, handel en start-ups. Dat bleek gisteravond tijdens een digitale commissie­vergadering van de gemeenteraad. Er is tien miljoen euro vrijgemaakt in de stadskas maar waar dat budget heen gaat, is nog niet vastgelegd. Een analyse om de schade aan de Gentse economie op te meten, is in opmaak.
 • Uit cijfers van vóór de coronacrisis blijkt alvast dat horeca en handel met de kleinste cashflow zitten. Ook startende ondernemers lopen veel risico’s. “Onze focus ligt op gezonde bedrijven of sectoren die kampen met solvabiliteits­uitdagingen”, zegt Sofie Bracke (Open VLD), schepen van Economie. “Het is van cruciaal belang dat zij de crisis overleven, om te voorkomen dat structurele werkloosheid optreedt.”
 • Er was dinsdagavond discussie over de maatregelen van het Gentse stadsbestuur in een digitale commissiezitting van de gemeenteraad. De Gentse bedrijfsbelastingen worden opgeschort voor drie maanden om de impact van het coronavirus in te perken. Maar de vraag is of dat niet vooral de grote bedrijven helpt, zoals staalfabriek ArcelorMittal. Neen, zegt het stadsbestuur. De fabriek zou een belastingskorting krijgen van een half miljoen euro per maand, mocht ze geen belastingen meer moeten betalen. Maar de ‘korting’ voor Arcelor is beperkt tot 120.000 euro per maand. “Dat doen we om het pakket betaalbaar te houden”, zegt economieschepen Bracke. “Anders zou dit te zwaar doorwegen ten opzichte van andere bedrijven.”
 • Er wordt woensdag nog een andere hevige discussie binnen het Gentse stadsbestuur, over de boerenmarkten. Achter de schermen ligt een plan klaar om een centraal beheer op te stellen voor een zevental markten waar boeren in Gent hun waar rechtstreeks komen verkopen. Het idee is om de populaire markten beter ‘in de markt’ te zetten en centraal te organiseren. Dat zou betekenen dat de concessies voor alle markten opgezegd moeten worden en vervangen door nieuwe.
 • Een document hierover stond woensdag op de agenda van het stadsbestuur en belandde bij de vzw’s die de boerenmarkten in Gent organiseren. Die maakten zich meteen boos op sociale media. Het gaat om een vergissing, klonk het snel bij bevoegd schepen Sofie Bracke (Open VLD). Het document is ingetrokken en na de coronacrisis wordt overleg beloofd. Binnen het stadsbestuur is er woensdag zwaar over gediscussieerd, omdat er nog geen politiek akkoord was tussen de verschillende partijen. Of hoe ook in tijden van corona de politieke zenuwen gespannen blijven staan in het Gentse stadhuis.

Dinsdag 14 april

 • De teller van de bevestigde besmettingen met het coronavirus stond dinsdag op 421 in Gent. Dat meldde wetenschappelijk instituut Sciensano. Dat zijn slechts 5 meldingen meer dan maandag. De cijfers zijn een onderschatting omdat enkel mensen met ernstige symptomen, zorgpersoneel en bewoners van woon-zorgcentra getest worden. In de buurgemeenten werden slechts 8 nieuwe besmettingen gemeld.
 • In de Gentse ziekenhuizen neemt het aantal nieuwe coronapatiënten verder af. “We denken eraan een van onze vijf speciale Covid-19-afdelingen stilaan af te bouwen”, zegt het AZ Sint-Lucas. Het UZ Gent stuurde ondertussen al 89 mensen naar huis. Enkel bij AZ Maria Middelares is nog een lichte stijging te zien in het aantal coronagerelateerde opnames. MEER Gentse ziekenhuizen over coronacijfers: “Aantal patiënten in dalende lijn”
 • In woon-zorgcentrum Ter Rive aan het Sint-Pietersplein, dat zwaar getroffen is door het coronavirus, zijn ondertussen al 22 overlijdens te betreuren. Vorige week zijn alle bewoners en personeel getest. Die resultaten zijn nu bekend: meer dan de helft van de bewoners heeft het coronavirus. Iets minder dan de helft van het personeel is ook besmet. MEER 60 procent van bewoners test positief in Gents woon-zorgcentrum Ter Rive
 • In de andere woon-zorgcentra en rusthuizen in Gent zijn voorlopig geen andere grote uitbraken gemeld. Er zijn verschillende centra waar één of meer bewoners positief testten op het coronavirus, maar die bewoners worden in quarantaine afgezonderd. In wzc Leiehome in Drongen, waar vorige week ook coronatesten werden geleverd door de overheid, testte maar 1 van de 165 bewoners positief.
 • Droef nieuws wel uit één woonzorgcentrum van het OCMW: de 99-jarige Zulma ‘Madeleine’ De Keukelaere is afgelopen weekend overleden, op een dag voor haar honderdste verjaardag. Mevrouw zou deze week gehuldigd worden voor haar honderdste verjaardag door schepen van Burgerzaken, Mieke Van Hecke (CD&V). “Ons medeleven gaat uit naar de familie”, zegt Van Hecke.
 • Ook het Oost-Vlaams provinciebestuur maakt een schijf geld vrij om de economische schade van de coronacrisis te verzachten. Er komt een actieplan ter waarde van 950.000 euro, maar de provincie wil geen extra belastingen heffen. In de praktijk worden enkele geplande ingrepen vervroegd, zoals steun voor projecten rond de kringloopeconomie en sociale en duurzame ondernemingen.

Maandag 13 april

 • In Gent waren zondag 406 bevestigde besmettingen van het coronavirus gemeld, blijkt uit de dagelijkse update van wetenschappelijk instituut Sciensano. Dat komt overeen met één op de 649 inwoners of 15,4 op de 10.000. De cijfers zijn een onderschatting omdat enkel mensen met ernstige symptomen en zorgpersoneel getest worden.
 • Voor de Gentse buurgemeenten zijn zondag 17 nieuwe gevallen gemeld. Vanuit Lochristi, Evergem en Merelbeke werden zondag elk vier coronabesmettingen gemeld.
 • Het paasweekend gaf in sommige opzichten geen al te fraai beeld in Gent. Zo werd in Wondelgem een stiekem geopend café opgebroken door de politie. Alle aanwezigen kregen een boete van 250 euro. Twee academici van de UGent werden zondag ook op non-actief gezet, nadat een nachtelijke livestream uit de hand liep. Ze bleken zich ook niet aan de coronaregels te houden.
 • De oproep om vooral thuis te blijven, werd niet overal in de stad goed gevolgd. De zon lokte heel wat Gentenaars naar buiten. De lokale politie moest “bedroevend” veel inbreuken op de coronamaatregelen vaststellen in het paasweekend. Meer dan vierhonderd mensen kregen een waarschuwing, een proces-verbaal of een boete. “Als we deze cijfers vergelijken met die van vorige week maakt ons dat ongerust.” MEER ‘Bedroevende’ coronacijfers in Gent: meer dan 400 inbreuken tijdens paasweekend

Zaterdag 11 april

 • De laatste update van de cijfers van wetenschappelijk instituut Sciensano meldt zaterdag dat er 395 bevestigde besmettingen met het coronavirus gemeld zijn in Gent. Dat zijn er maar 9 meer dan 24 uur eerder. De cijfers zijn een onderschatting omdat enkel mensen met ernstige symptomen en zorgpersoneel getest worden. In de buurgemeenten van Gent meldt Sciensano zaterdag 13 extra bevestigde besmettingen, waarvan er tien zijn geregistreerd in Evergem (4) en Lievegem (6), de fusiegemeente van Zomergem, Waarschoot en Lovendegem.
 • In Sint-Martens-Latem, waar tien dagen geleden veel besmettingen leken te zijn, is het aantal geregistreerde besmettingen al een tijd stabiel op 22. Het dorp roept de Gentenaars op om ook dit weekend niet naar Latem af te zakken voor een wandeling. Publieke parkings blijven gesloten om ‘massaal wandeltoerisme’ af te raden. MEER Burgemeester van Sint-Martens-Latem: “Mensen uit de stad zijn welkom... maar nu even niet”
 • Is het kantelpunt van de corona-epidemie achter de rug voor de Gentse ziekenhuizen? Het lijkt er voorzichtig op. Alle vier de Gentse ziekenhuizen noemden de toestand vrijdag “stabiel”. In geen enkel ziekenhuis is er nog een grote toestroom van nieuwe coronapatiënten. “Maar denk niet dat het ergste voorbij is”, waarschuwt Berten Van Kerkhove, voorzitter van de Eerstelijnszone Gent.
 • De strijd verschuift nu naar de Gentse woon-zorgcentra. In vijf woon-zorgcentra zijn individuele coronabesmettingen vastgesteld. Drie wzc’s kregen coronatesten van de overheid. En drie Gentse ziekenhuizen maakten nog eens zeshonderd testen beschikbaar. Het is wachten op de resultaten. MEER Coronagolf in Gentse ziekenhuizen neemt af, woon-zorgcentra zijn nieuwe frontlinie
 • Het ziet er ondertussen steeds slechter uit voor de Gentse Feesten. Rockfestival Werchter zag al de eerste headliner afzeggen voor deze zomer. In Gent wordt gewacht op een advies van de Nationale Veiligheidsraad om een beslissing te nemen over de Gentse Feesten. Dat wordt woensdag verwacht. Die dag is ook overleg gepland met de organisatoren van de Gentse Feesten.
 • De Gentse politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een café dat stiekem geopend was, stilgelegd. De uitbater kreeg een boete van 750 euro, zes klanten een boete van 250 euro. Twee Gentenaars met de Bulgaarse nationaliteit kregen vrijdagavond ook een dagvaarding om later voor de rechter te verschijnen voor een inbreuk op de coronamaatregelen. Ze zaten samen in een wagen in de Ledebergstraat en werden tegengehouden door de politie. MEER Gentse politie valt binnen in café dat stiekem open was: 250 euro boete voor zes klanten
 • Straathoekwerkers in Gent zijn begonnen met het uitdelen van pasjes aan een honderdtal daklozen. Daarmee kunnen ze bij politiecontroles aangeven dat ze geen ‘niet-essentiële verplaatsing’ maken. Een park in Gent reserveren voor daklozen, vindt het stadsbestuur geen goed idee.
 • In een Delhaize in Gent deed zich zaterdagvoormiddag nog een incident voor. Dat meldt het Oost-Vlaamse parket. Een 54-jarige man werd opgepakt door de politie omdat hij zich agressief gedroeg tegen het winkelpersoneel en niet voldoende afstand hield. Toen de security tussenbeide kwam, liep het incident uit de hand en spuwde man naar een beveiligingsagent. Hij werd gearresteerd. Het is nog niet duidelijk wat er met hem zal gebeuren.
 • Vanuit Gentbrugge worden dit paasweekend duizenden gratis pakketten met paaseieren en chocolade uitgedeeld. Een ideetje van de zestigjarige David, die dakloos is. “Ik wou het personeel van het UZ Gent bedanken en de kinderen in de pediatrie iets geven.” De reactie was overweldigend: liefst 18 ton chocolade kwam binnen. MEER Dakloze wil UZ Gent bedanken en zamelt liefst 18.000 kilogram paaseitjes in
 • “Gent zal niet zomaar meer het oude Gent worden. Laat er ons geen doekjes om winden: de schok van de coronacrisis zal onze stad voorgoed veranderen. Maar dat betekent niet dat de we geen kansen kunnen halen uit deze vreselijke crisis.” MEER OPINIE. Enkele ideeën voor Gent-na-corona

Vrijdag 10 april

 • De laatste 24 uur zijn er opnieuw meer coronabesmettingen geregistreerd in Gent. Wetenschappelijk instituut Sciensano meldt vrijdagmiddag 386 bevestigde meldingen van Covid-19 uit Gent. Dat zijn er 26 meer dan een uur eerder. Eén op de 682 Gentenaars heeft nu positief getest op het virus. De cijfers zijn een onderschatting omdat enkel mensen met ernstige symptomen en zorgpersoneel getest worden.
 • In de regio rondom Gent worden vrijdag dertien extra besmettingen gemeld. Vooral Lievegem, de fusiegemeente van Zomergem, Lovendegem en Waarschoot, heeft te kampen met steeds meer besmettingen. De laatste 24 uur zijn er 6 bijkomende besmettingen gemeld, wat het totaal op 77 inwoners brengt. Eén op de 340 inwoners van Lievegem heeft positief getest op het virus.
 • De laatste dagen zijn ook tests begonnen in drie woon-zorgcentra in Gent, maar daarvan zijn enkel nog maar resultaten bekend uit Ter Rive, een zwaar getroffen woon-zorgresidentie aan het Sint-Pietersplein. In vijf woon-zorgcentra, waaronder één van de Stad Gent, zijn besmettingen vastgesteld.
 • Bij de ziekenhuizen in Gent wordt vrijdag opnieuw bevestigd dat de grootste piek van nieuwe coronapatiënten voorbij lijkt te zijn. Het UZ Gent heeft al meer coronapatiënten naar huis kunnen sturen dan dat het er nu opvangt. “Er zijn 80 patiënten met corona ontslagen, terwijl er nog 74 bij ons zijn”, klinkt het vrijdag. Van die 74 liggen er op dit moment 35 op intensieve zorg. Dat aantal neemt toe. “We vangen ook doorverwezen patiënten van elders op. Dat komt door onze derdelijnsfunctie als universitair ziekenhuis.” Het UZ moest wel al 15 overlijdens betreuren.
 • De aandacht verschuift naar het opvangen en verzorgen van herstellende coronapatiënten. In het AZ Jan Palfijn is een nieuwe afdeling opgericht voor geriatrische patiënten die herstellen na een coronabesmetting. Woon-zorgcentra zijn gevraagd om plaatsen te voorzien om oudere coronapatiënten na een ziekenhuisopname afgescheiden te kunnen opvangen. Vanuit de thuiszorg en ziekenhuizen worden ploegen samengesteld om ingezet te worden in woon-zorgencentra waar veel personeel uitvalt.
 • De Gentse politie blijft elke dag coronaboetes uitdelen. Deze week zijn al 145 coronapv’s opgemaakt. Meer dan de helft waren voor het negeren van het samenscholingsverbod. Daarnaast inden agenten ook een totaalbedrag van 13.500 euro aan coronaboetes. MEER Gentenaars negeren samenscholingsverbod. Meer dan 70 pv’s op vier dagen
 • De aanslepende lockdown brengt ondertussen steeds meer Gentenaars financieel in de problemen. “We helpen waar we kunnen”, zegt Rudy Coddens (SP.A), schepen van Armoedebestrijding. Zo maakt Gent ruim één miljoen euro vrij om inwoners die het moeilijk hebben te helpen. Duizend gezinnen met een leefloon krijgen zestig euro extra, de daklozenopvang wordt uitgebreid en mensen die door de crisis onder de armoedegrens vallen worden opgespoord. MEER Miljoen euro om Gentenaars met financiële problemen door coronacrisis te helpen
 • De coronacrisis heeft een bruusk einde gebracht aan het Van Eyckjaar in Gent. Heel wat evenementen worden opgeschoven naar later. Maar 145.000 mensen hebben hun ticket nog niet kunnen gebruiken voor de prestigieuze tentoonstelling over Jan Van Eyck in het MSK. Hoe moet het verder met ‘Van Eyck: een optische revolutie’? MEER Grote onduidelijkheid over Gentse expo die de wereldpers haalde: wat met de 145.000 tickets?

Donderdag 9 april

 • Voor de laatste 24 uur meldt wetenschappelijk instituut Sciensano dat in Gent slechts 8 extra bevestigde besmettingen met het coronavirus zijn geregistreerd. Het totale aantal besmettingen in Gent staat nu op 368.
 • In de gemeenten rondom Gent meldt Sciensano donderdag vijftien nieuwe coronabesmettingen, onder meer vier in Evergem (61 besmettingen in totaal) en vier in Lievegem (71 in totaal). Ook Lochristi kreeg er gisteren drie besmettingen bij (35 in totaal).
 • In de Gentse ziekenhuizen lijkt de coronapandemie onder controle: het aantal patiënten stabiliseert. In alle vier de ziekenhuizen in de stad klinkt het dat het “de goede kant opgaat”. Het UZ Gent zag al dertien patiënten overlijden, maar ook al 72 patiënten het ziekenhuis verlaten. MEER “Het gaat de goede kant op”: dit is de situatie in de Gentse ziekenhuizen
 • De Gentse ziekenhuizen roepen wel chronische patiënten die geen corona hebben op om toch op consultatie te komen. Chronische patiënten die toch moeten worden opgevolgd, blijven te vaak thuis. “Ze moeten beseffen dat het veilig is.”
 • De aandacht verschuift zich nu naar de woon-zorgcentra. De verspreiding van het coronavirus in de Gentse woon-zorgcentra blijft een blinde vlek. In het woon-zorgcentrum Ter Rive aan het Sint-Pietersplein in Gent zijn de voorbije dagen nog drie bewoners overleden aan Covid-19. De uitbraak in het wzc heeft al aan dertien bewoners het leven gekost. MEER Coronauitbraak eist nog drie levens in getroffen woonzorgcentrum in Gent
 • In vijf centra zijn besmettingen vastgesteld. Maar slechts drie centra kregen woensdag van de overheid coronatests toegestuurd. De tests zijn een stap vooruit maar nemen de grote bezorgdheden in Gent niet weg. “Zonder tests blijft het blind varen.” MEER Vijf Gentse rusthuizen besmet, drie worden getest: “Het blijft blind varen”
 • De ernst van de situatie in de woon-zorgcentra leidt tot solidariteit vanuit de Gentse ziekenhuizen en thuisverplegers. Het UZ Gent, AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas roepen hun personeel op om zich vrijwilliger te melden om in de woon-zorgcentra te helpen. Ook grote organisaties met verplegers die oudere mensen thuis verzorgen en organisaties als het Rode Kruis stellen noodploegen met vrijwilligers samen.
 • Het themajaar waarmee Gent de Vlaamse meester Jan Van Eyck een jaar lang huldigt, wordt met zes maanden verlengd. Dat heeft het Gentse stadsbestuur donderdag beslist. Over de prestigieuze Van Eyck-expo in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) zijn nog geen knopen doorgehakt. 160.000 mensen hebben een ticket betaald maar kunnen de expo wellicht niet meer bezoeken. MEER Van Eyckjaar met 6 maanden verlengd tot zomer 2021
 • De lente is in de stad en de natuur laat zich niet kisten door het coronavirus. In de Jozef Kluys­kensstraat, aan de Oude Bij­loke, is deze week de prachtige kleurenpracht van twee lange rijen met Japanse kerselaars te zien. De hele straat baadt in een roze gloed. MEER Gentse straat baadt in roze kleurenpracht
 • In Sint-Martens-Latem zorgt de lente ook voor een fraaie omgeving. Maar de Gentenaars zijn er in deze coronatijden niet welkom, zegt de burgemeester. Die wil het “massale wandeltoerisme” weghouden. “Het is gewoon gevaarlijk.”De gemeente heeft 22 bevestigde besmettingen en een oude bevolking. MEER Burgemeester van Sint-Martens-Latem: “Mensen uit de stad zijn welkom... maar nu even niet”
 • De lege straten van Gent zijn voor sommigen een uitnodiging om het gaspedaal in te drukken. Maar de politie blijft haar snelheidscontroles uitvoeren. Aan de Gasmeterlaan en de Nieuwevaart zijn woensdag tien rijbewijzen ingetrokken, meldt de politie. In de Nieuwevaart, bebouwde kom, registreerde de flitscamera een topsnelheid van 104 kilometer per uur.
 • Duizenden kijkers van over de hele wereld hebben woensdagavond vanuit hun luie zetel de Van Eyck-tentoonstelling virtueel bezocht. De virtuele rondleiding van de tentoonstelling in het MSK ging in première op Facebook. Meteen keken meer dan 6.000 mensen, zelfs in de VS. MEER Hele wereld kijkt vanuit zijn luie zetel naar Van Eyck-tentoonstelling
 • Vanuit het Gentse amateurvoetbal zijn ondertussen noodkreten te horen. De competitie in tweede amateurklasse werd definitief opgeschort en dat betekende ook voor KRC Gent een flinke streep door de rekening. “En we krijgen geen euro subsidie van de Stad Gent. Dit is onhoudbaar”, klinkt het.
 • “Veel Turkse Gentenaars waren slecht geïnformeerd over het coronavirus.” Dat zegt Ercan ­Çesmeli, een Gentenaar met Turkse roots verbonden aan het AZ Sint-Lucas, die een video maakte in het Turks die meteen 25.000 keer werd bekeken. MEER Turkse gemeenschap: “Tonen dat we deel uitmaken van de stad”
 • Volgende week start de broodnodige sanering van het ‘brokkelviaduct’ van de E17 boven Gentbrugge. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer woensdag. “Gezien er weinig verkeer is, is het veiliger werken op de werf en ondervinden minder weggebruikers hinder door wegenwerken.”
 • Marathonloper Bashir Abdi tenslotte, heeft midden in de coronacrisis een fonds opgericht voor het UZ Gent. Daarmee wil hij geld inzamelen om zorgverleners van het UZ Gent in de beste omstandigheden hun werk te laten doen. MEER “Ik besef heel goed dat we in België verwend zijn door een uitstekende gezondheidszorg.”

Woensdag 8 april

 • Een woonzorgcentrum aan het Sint-Pietersplein wordt verscheurd door een uitbraak van het coronavirus. Sinds vorige week woensdag zijn al tien bewoners bezweken aan ­Covid-19. Dertig anderen worden in quarantaine gehouden in hun kamer. Bijna dertig personeelsleden zitten thuis en de extra kosten wegen zwaar door voor het rusthuis. De directie slaat een noodkreet. MEER Tien coronadoden in vijf dagen in Gents rusthuis: “Hartverscheurend om stervende bejaarde afscheid te zien nemen via computer”
 • Het is het enige rusthuis in het Gentse dat een zware uitbraak van Covid-19 te verduren krijgt. “Althans, volgens de beschikbare cijfers”, zegt directeur Geert Polfliet van koepelorganisatie Gandanet. “Officieel tellen de niet-commerciële rusthuizen nu 20 bevestigde besmettingen en 72 vermoedelijke. Maar slechts 10 van de 27 rust­hui­zen hebben hun cijfers aan­gevuld.”
 • Dinsdag zijn uiteindelijk 650 bezoekers naar de recyclageparken van Ivago gekomen. Dat is niet eens zo veel, maar door de beperking dat er maar tien wagens tegelijk op de parken mogen, liep de wachttijd op tot twee uur. Na de middag viel de stormloop stil. “Blijkbaar wilde iedereen bij openingstijd komen.” MEER “Blijkbaar wou iedereen ’s ochtends komen”: stormloop op Gentse recyclageparken na middag stilgevallen
 • Woensdag is de drukte aan de recyclageparken al een stuk teruggevallen, zegt Ivago. Maar om 9.50 uur was de wachttijd toch opnieuw veertig tot zestig minuten. “In Oostakker is het momenteel iets drukker dan aan de aan de andere parken”, zegt Ivago. “In Destelbergen zien we op dit moment de normale drukte.” De wachttijden aan de recyclageparken zijn te volgen via de website van Ivago.
 • Vanavond gaat de expositie ‘Van Eyck, een optische revolutie’ van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) opnieuw in première. Het gaat om een digitale première, dit keer. De prestigieuze expo moest midden maart worden stopgezet door de coronacrisis. Om het werk van Jan Van Eyck toch te laten zien, wordt een virtuele rondleiding gelanceerd op het internet. In een video van een half uur geeft een gids een rondleiding en uitleg bij de belangrijkste werken. De rondleiding wordt vanavond om 19 uur voor het eerst getoond op de Facebookpagina van Toerisme Vlaanderen. Er hebben zich al 10.000 mensen aangemeld om ze te bekijken. De rondleiding zal nadien ook te herbekijken zijn.
 • Bij de Stad Gent zijn de voorbije weken een vijftigtal personeels­leden verschoven van diensten met minder werk naar overbezette diensten. Zo zijn maatschappelijk werkers ingeschakeld in inloopcentra voor daklozen en in de triage van het AZ Jan Palfijn. Mensen van de dienst Facility Management helpen in de woon-zorgcentra en medewerkers van de wegendienst worden ingeschakeld op de ­recyclageparken van Ivago.
 • Het was even opkijken toen woensdagmiddag een C-130 Hercules-transportvliegtuig laag over Gent vloog. De Luchtmacht was aan het trainen op vliegen op lage hoogte en door het weinige luchtverkeer viel dat nogal op.

Dinsdag 7 april

 • Er zijn in totaal 345 bevestigde besmettingen met het coronavirus geregistreerd in Gent de voorbije weken. Dat meldt het wetenschappelijk instituut Sciensano dinsdag. Dat zijn 18 gevallen meer dan 24 uur eerder. Dat komt overeen met 13 op de 10.000 Gentenaars die positief getest hebben op het coronavirus. De laatste tien dagen kwamen er in Gent elke dag tussen de 10 en 30 bevestigde besmettingen bij, maar de laatste twee dagen ligt de aangroei onder de 20 gevallen per dag.
 • In de grensgemeenten van Gent lijkt het aantal bevestigde besmettingen te stagneren. Enkel in Lievegem (66 besmettingen, 6 meer dan 24 uur eerder), Destelbergen (34, 4 meer) en Evergem (56, 4 meer) meldde Sciensano gisteren nog meerdere nieuwe gevallen.
 • De cijfers zijn een onderschatting, omdat alleen zorgwerkers en mensen met ernstige symptomen worden getest. Bovendien wordt het aantal bewoners van woonzorgcentra die de afgelopen dagen overleden zijn aan COVID-19 vanaf nu ook opgenomen in de officiële cijfers van Sciensano. Het merendeel daarvan was “vermoedelijk” besmet en werd niet getest, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid dinsdag. Door het nieuwe telsysteem is een grote toename van het aantal overlijdens mogelijk.
 • Het UZ Gent deed sinds de uitbraak van het coronavirus al 151 opnames van patiënten. Dat meldt persagentschap Belga dinsdag. Vier patiënten werden overgebracht uit Limburg en twaalf uit andere ziekenhuizen of woonzorgcentra. In totaal zijn 65 patiënten al ontslagen en terug naar huis. Twaalf patiënten zijn overleden, het ziekenhuis probeert om in die gevallen een afscheidsbezoek mogelijk te maken.
 • Afvalintercommunale Ivago kreeg dinsdagochtend af te rekenen met een stormloop op de heropende recyclageparken. Er stonden lange wachtrijen, soms van wel meer dan honderd wagens. Aan de Proeftuinstraat was het anderhalf uur aanschuiven en in Drongen was de wachtrij zo lang dat de politie een straat moest afsluiten en de bussen omleiden. Ivago roept de Gentenaars op om alleen te komen als het echt nodig is. MEER Honderd wagens en anderhalf uur aanschuiven aan Gentse recyclageparken: “Blijf in uw tuinkot!”
 • De Gentse politie heeft 5.000 flyers laten drukken waarin de regels van de lockdown nog eens één voor één worden uitgelegd. Op de flyers staat onder meer wat een ‘essentiële verplaatsing’ is en hoe je ‘binnen het wettelijk kader’ aan lichaamsbeweging kan doen. De Gentse flikken hebben sinds de maatregelen van kracht gingen al meer dan duizend mensen beboet of gewaarschuwd. MEER Voor wie het nog onduidelijk is: Gentse politie deelt 5.000 flyers met coronaregels uit
 • De paasmis in de Sint-Baafskathedraal kan deze zondag niet plaatsvinden. Maar gelovigen die toch de Goede Week willen vieren met de kersverse bisschop van Gent, Lode Van Hecke, kunnen morgenavond plaatsnemen aan hun computerscherm. De bisschop zal via een livestream op internet een viering van Witte Donderdag opdragen vanuit het Seminariehuis in Gent. De viering is te volgen via www.kerknet.be, vanaf 19 uur. De Sint-Baafskathedraal blijft in deze coronacrisis wel open voor gebed.
 • Twaalf Gentse hulporganisaties die een ‘Solidariteitsfonds voor moeilijke tijden’ hebben opgericht door de coronacrisis, hebben al 25.000 euro aan hygiëne- en voedselpakketten kunnen uitdelen. “Het is hartverwarmend”, zegt mede-initiatiefnemer Pascal Debruyne. “Dankzij 780 donateurs hebben we de voorbije drie weken al 25.000 euro kunnen uitgeven. Daarmee zijn 2.300 mensen geholpen.” MEER Gents Solidariteitsfonds spendeerde al 25.000 euro om kwetsbare mensen door coronacrisis te helpen
 • De Gentse hotelsector gaat door een gitzwarte periode door de coronacrisis. Er zijn amper nog toeristen in Gent, alle boekingen in de hotels zijn geannuleerd, alle personeel staat op tijdelijke werkloosheid en er lopen geen nieuwe reservaties binnen. De sector vraagt een stuk van de tien miljoen euro die de Stad vrijmaakt voor de coronacrisis. Toch zijn niet alle hotels in de stad gesloten: in de binnenstad zijn er nog twee geopend. MEER Zwarte periode, maar dit hotel blijft open: “We hebben twee tot vijf gasten”
 • Volvo Car Gent is bezig met de voorbereiding om na de paasvakantie de productie opnieuw op te starten. Dat liet de fabriek gisteren weten. De band bij Volvo Car ligt al sinds 17 maart helemaal stil door de coronacrisis. De kans bestaat nu dat er vanaf 20 april opnieuw Volvo’s worden gemaakt, als de federale overheid de coronamaatregelen terugschroeft. “We zijn bezig de heropstart zo goed en efficiënt mogelijk voor te bereiden”, zegt de autobouwer. Bij Volvo Car werken zo’n vijfduizend mensen.

Maandag 6 april

 • Wetenschappelijk instituut Sciensano meldt maandag dat er in Gent in totaal 327 bevestigde besmettingen met het coronavirus zijn geregistreerd. Dat is een kleine toename met 24 uur eerder (+15), maar na een weekend is de rapportering altijd lager. De cijfers zijn een onderschatting, omdat alleen zorgwerkers en mensen met ernstige symptomen worden getest.
 • Afgelopen weekend was het redelijk rustig in Gent. Dat zegt de politie maandag. “Het overgrote deel van de mensen houdt zich goed aan de maatregelen, waarvoor onze dank. Helaas blijven we vaststellen dat sommige mensen toch samen in de wagen kruipen, dat de mensen toch samen barbecues of feestjes in huis organiseren.” Op drie dagen tijd werden 49 waarschuwingen gegeven, 194 pv’s uitgeschreven en 76 boetes van 250 euro uitgedeeld, die ter plaatse betaald moeten worden. MEER 19.000 euro aan coronaboetes op 3 dagen tijd
 • Om opvang te voorzien voor mensen die werken en hun schoolgaande kinderen thuis niet kunnen opvangen, richt de Stad Gent deze paasvakantie een ‘noodopvang’ in. De opvang is enkel voor kinderen (+2,5 jaar) van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Zo’n zeshonderd kinderen zijn ingeschreven op basisscholen in de stad.
 • De Stad is ook begonnen met het verdelen van 1.500 spelpakketten onder gezinnen in kwetsbare situaties. Het gaat om knutsel-, spel- en leesmateriaal dat kinderen een zinvolle tijdsbesteding “en vooral veel spelplezier” kan bezorgen nu ze door de coronamaatregelen beperkt zijn in hun vrijetijdsbesteding. Ook aan de Reno, de asielboot van Fedasil, worden enkele pakketten geleverd.
 • Bij de Gentse brandweer draait de ‘coronacarwash’ die ambulances moet ontsmetten, op volle toeren. Elke dag worden zo’n twintig ambulances volledig ontsmet met het product Virkon S. “Ze komen van overal in onze brandweerzone”, klinkt het. MEER Deze ‘coronacarwash’ reinigt elke dag twintig ambulances
 • De vraag of de Gentse Feesten nog kunnen plaatsvinden deze zomer, klinkt steeds luider, nu er wordt gesproken over het annuleren van grote zomerfestivals. Bij de Stad Gent wordt een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad afgewacht. “Met de organisatoren is afgesproken om ten laatste half mei de knoop door te hakken”, zegt Annelies Storms (SP.A), schepen van Feesten, maandag. MEER Wel of geen Gentse Feesten deze zomer? “De organisatoren willen duidelijkheid”
 • Ivago staat klaar om dinsdagochtend vier recyclageparken in Gent te heropenen. Om 9.30 uur gaan de deuren open, maar er worden lange wachtrijen verwacht. “Er zullen stewards klaarstaan om de restricties duidelijk te maken”, zegt Ivago. “Maar alstublieft, als het niet nodig is, blijf in uw tuinkot!” MEER Recyclageparken in Gent heropenen: wat mag wel/niet?

Zondag 5 april

 • Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Gent ligt zondag op 312 gevallen (+22 met 24 uur eerder). Dat blijkt uit de dagelijkse update van wetenschappelijk instituut Sciensano. Dat komt overeen met 11,8 besmettingen per 10.000 Gentenaars. Of anders gesteld: één op de 845 Gentenaars heeft positief getest op het coronavirus.
 • In de Gentse regio is dit zondag de situatie: één op de 380 bewoners in Sint-Martens-Latem heeft een bevestigde besmetting, één op de 445 in Lievegem, één op de 537 in Melle, één op de 635 in Merelbeke, één op de 639 in Destelbergen, één op de 753 in Lochristi, één op de 774 in Evergem, één op de 1088 in De Pinte en één op de 1841 in Zelzate.
 • Het AZ Sint-Lucas, een van de Gentse ziekenhuizen dat het meeste aantal coronapatiënten krijgt, laat in een verklaring weten dat “we het onder controle hebben. Onze maximum capaciteit is nog niet bereikt.” Het ziekenhuis maakt geen cijfers bekend over het aantal patiënten, maar heeft al vijf aparte Covid-19-afdelingen geopend. “Voor de afdeling intensieve zorgen wordt volop gekeken om de huidige capaciteit nog op te schalen.”
 • De Stad Gent heeft honderden pancartes en slogans in krijtverf laten aanbrengen op populaire plaatsen in de stad, zoals de Graslei, Portus Ganda, de Reep en het Zuidpark. Die laten nog eens duidelijk blijken dat de coronamaatregelen rond social distancing en samenscholen blijven gelden in Gent. “Wandel door: corona neemt ook geen pauze.” MEER Nieuwe borden en tags in Gent herinneren aan coronaregels
 • De lokale politie is het alvast menens: al meer dan duizend personen zijn beboet, gewaarschuwd of geregistreerd door de Gentse politie omdat ze de regels rond de coronapandemie niet respecteren. Het gaat voornamelijk om mensen die met meerderen buitenkomen of ‘niet-essentiële verplaatsingen’. MEER Gentse politie registreerde al meer dan 1.000 mensen bij controles van coronaregels
 • De economische sector reageert tevreden op de beslissing van de Stad om de Gentse bedrijfsbelastingen op te schorten voor drie maanden. Zo’n 5.500 zelfstandigen, ondernemers en bedrijven zullen in maart, april en mei geen belastingen moeten betalen. Het gaat om grote belastingen zoals op ‘drijfkracht’, maar ook terrasbelasting of toeristentaks. De Stad loopt daardoor 5,7 miljoen euro aan inkomsten mis.
 • Ondernemersorganisatie VOKA noemt de beslissing “een sterk signaal en een voorbeeld in de regio.” “Het schrappen van de bedrijfsbelasting is goed om de liquiditeit op korte termijn een stuk te beschermen”, zegt VOKA Oost-Vlaanderen. Ook zelfstandigenorganisatie Unizo heeft het over “een mooi voorbeeld voor andere steden en gemeenten”. “Alleen zo kunnen ondernemers deze crisisperiode overleven.” De Stad heeft ook beslist dat 56 sportclubs geen huur moeten betalen. Dat gaat om 125.000 euro voor drie maanden. MEER 25 miljoen euro ‘coronabuffer’ uit Gentse stadskas: drie maanden geen bedrijfsbelasting
 • Ook in de Gentse haven laat de impact van de coronacrisis zich voelen. De impact blijft voorlopig beperkt. “Maar dat de coronacrisis er inhakt is zeker”, klinkt het in een verklaring. North Sea Port, de fusiehaven van Gent, Vlissingen en Terneuzen, zag in het eerste kwartaal van dit jaar 6,6 procent minder goederenoverslag dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling doet zich voor bij zowel import als export.
 • De haven verzet een pak meer containers: de containeroverslag ligt 11 procent hoger dan vorig jaar. Maar de goederenoverslag via zeevaart neemt af met zo’n tien procent. “Het aantal schepen zit nog steeds op niveau, maar een eerste daling van het aantal scheepsbewegingen is te merken.”
 • Gentenaars die hun kinderen willen inschrijven voor een middelbare school voor volgend schooljaar, krijgen twee weken langer de tijd om dat te doen. Dat meldt de Stad. Normaal moesten alle kinderen die naar het eerste middelbaar gaan, aangemeld zijn op een website van de Stad tegen 22 april. Maar die deadline wordt verlengd tot 8 mei. Scholen moesten hun infomomenten afgelasten en tijdens de huidige crisis vindt niet iedereen zijn weg naar de website. Op 15 mei krijgen alle ouders een e-mail met daarin de naam van de school waar ze hun kind kunnen inschrijven.

Zaterdag 4 april

 • Er zijn ondertussen 290 gerapporteerde, bevestigde besmettingen met het coronavirus in Gent. Dat blijkt zaterdag uit de dagelijkse update van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Dat is een lichte toename met 24 uurder (+19). De cijfers zijn een onderschatting, omdat alleen zorgwerkers en mensen met ernstige symptomen worden getest.
 • In de woonzorgcentra en rusthuizen blijft de onrust ondertussen groot. De coronatests op bewoners lopen “niet vlot”, tests voor personeel zijn er niet en de uitval van personeel “begint te nijpen”, geven experts uit het werkveld aan in een interview. MEER “Als Gent weinig besmettingen heeft, is dat vooral dankzij de inwoners”
 • Met 25 miljoen euro steunmaatregelen en opgeschorte belastingen wil het Gentse stadsbestuur de schade van de co­ro­nacrisis proberen milderen. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Onder meer horecataksen, bedrijfsbelastingen en toeristentaksen worden kwijtgescholden voor drie maanden. MEER 25 miljoen euro ‘coronabuffer’ uit Gentse stadskas: wat is er beslist?
 • In het UZ Gent is vrijdag een eerste Nederlandse coronapatiënt opgenomen. “Dit kadert in onze tertiaire zorg”, zegt woordvoerder Lies Ketels. De patiënt werd vrijdag overgebracht vanuit het Zorgsaam ziekenhuis in Terneuzen. “Voorlopig staan er geen nieuwe transfers uit Nederland op het programma.”

Vrijdag 3 april

 • Het aantal gerapporteerde, bevestigde besmettingen met het coronavirus in Gent is opgelopen tot 271, 32 meer dan 24 uur eerder. Dat blijkt uit een update van het wetenschappelijk instituut Sciensano vrijdagmiddag. Dat komt overeen met 10,3 besmettingen per 10.000 Gentenaars. Anders gesteld: één op de 968 Gentenaars heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. De cijfers zijn een onderschatting, omdat enkel mensen met ernstige symptomen en zorgwerkers worden getest.
 • Een deel van de stijging in Gent is toe te wijzen aan woonzorgcentra en rusthuizen. Na alarmerende signalen, zijn deze week daar ook de eerste coronatests uitgevoerd op bewoners. Koepelorganisatie Gandanet, die het grootste deel van de rusthuizen in de stad verzamelt, zei donderdagavond dat er voorlopig 11 bevestigde besmettingen en vermoedens van nog eens 79 besmettingen zijn in Gentse rusthuizen. Besmette bewoners worden in hun kamer in quarantaine gezet. MEER Negentig bewoners van Gentse rusthuizen mogelijk besmet: “Dementerenden zijn moeilijk op hun kamer te houden”
 • Dit zijn vrijdag de gerapporteerde coronabesmettingen in de Gentse regio: 48 in Lievegem (1 op de 545 inwoners), 22 in Sint-Martens-Latem (1 op de 381), 8 in De Pinte (1 op de 1.335), 33 in Merelbeke (1 op de 747), 20 in Melle (1 op de 587), 25 in Destelbergen (1 op de 731) en 26 in Lochristi (1 op de 865).
 • In Zwijnaarde is de voorbije twee weken in recordtempo een test ontwikkeld om stalen te testen op het coronavirus. Het gaat om het biotechbedrijf Biogazelle. Daar kunnen vanaf nu per dag tot 2.000 stalen getest worden.
 • Afvalintercommunale Ivago opent op dinsdag 7 april vier recyclageparken in Gent opnieuw, die in de Proeftuinstraat, Maïsstraat, Drongen en Oostakker. Er worden wel strenge voorwaarden opgelegd: zo mogen er nooit meer dan tien wagens tegelijkertijd op het domein. Er worden lange wachttijden voorspeld. MEER Recyclageparken in Gent heropenen: “Beschouw het niet als een welkom uitstapje”
 • De Gentse zomerfestivals proberen het hoofd boven water te houden en zetten personeel op tijdelijke werkloosheid. Bij Gent Jazz, Copacobana en concertorganisator Democrazy heeft de coronapandemie ingrijpende gevolgen. Een beslissing over de Gentse Feesten is nog niet genomen, klinkt het bij het stadsbestuur.
 • Het maandelijkse, Gentse debatcafé Speakers Corner kan door de coronamaatregelen niet fysiek plaatsvinden, maar gaat digitaal. Zondag om 11 uur wordt het debatcafé gelivestreamd via Facebook. Een van de sprekers is professor Xavier Saelens van het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie, die werkt aan een antiviraal middel tegen het coronavirus.
 • De Gentse politie heeft de voorbije twee dagen zeven ‘onmiddellijke minnelijke schikkingen’ van 250 euro uitgeschreven. Dat meldt het korps vrijdagmiddag. Het gaat om boetes die ter plaatse cash of met de bankkaart betaald moeten worden. Drie keer ging het om personen die samentroepten op straat en vier keer om mensen die betrapt werden op een ‘niet-essentiële verplaatsing’. Beiden zijn verboden in de strijd tegen het coronavirus. “De afgelopen dagen was het rustig. We vragen dat de mensen zich dit weekend ook aan de regels blijven houden”, klinkt het in een verklaring.

Donderdag 2 april

 • Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Gent is toegenomen tot 239. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers die bekend worden gemaakt door Sciensano. Ook in de gemeenten rondom Gent neemt het aantal bevestigde besmettingen lichtjes toe.
 • Volgens de dagelijkse statistieken van wetenschappelijk instituut Sciensano waren donderdagochtend in de Oost-Vlaamse ziekenhuizen in totaal 770 mensen opgenomen met Covid-19. 132 onder hen zijn opgenomen op de intensieve zorg. De laatste vijf dagen zijn er telkens tussen de 65 en 80 gehospitaliseerde patiënten bijgekomen in de provincie.
 • De Gentse ziekenhuizen zien door de coronapandemie veel minder ‘normale’ patiënten langskomen. In AZ Maria Middelares ziet men amper een kwart van het normale aantal hartpatiënten. En op de gynaecologie melden zich plots veel minder vrouwen met een knobbeltje in de borst. MEER Patiënten blijven uit schroom en uit angst voor corona weg uit ziekenhuis: “Geen goed idee”
 • In de Gentse ziekenhuizen zijn ondertussen nog extra coronapatiënten uit Limburg opgevangen. Dat meldt persagentschap Belga donderdagmiddag. Er is sprake van zeker zes patiënten die door Defensie zijn overgebracht naar Gent. “Zij worden verzorgd op Intensieve Zorgen. In Limburg is er stilaan een capaciteitsprobleem, terwijl dat hier in Oost-Vlaanderen niet het geval is”, klinkt het.
 • Wie zich in Gent niet houdt aan de strikte maatregelen om de coronapandemie in te dijken, riskeert overigens fikse boetes. De lokale politie is deze week de straat op met betaalterminals om overtreders ter plaatse een boete van 250 euro te laten betalen. Er zijn al zevenhonderd ‘coronaboetes’ uitgeschreven. MEER Toch nog in het park met vrienden? Onmiddellijk 250 euro boete betalen
 • De VDAB heeft de werkloosheidsstatistieken voor maart bekendgemaakt. Die laten de eerste impact van de coronacrisis op de Gents economie zien. In maart zijn er driehonderd werklozen bijgekomen in Gent. Een beperkt aantal, maar werknemers die op tijdelijke werkloosheid zijn gezet, zijn daar nog niet bij. De verwachting is dat het aantal werklozen in april fors zal toenemen. Maart was wel de eerste maand in vijf jaar tijd dat de werkloosheid in Gent steeg tegenover een jaar eerder.
 • Ondernemersorganisatie VOKA heeft 270 Oost-Vlaamse ondernemers en bedrijven bevraagd. Tachtig procent van de ondernemingen in de provincie zal in april beroep doen op technische werkloosheid, negentig procent ziet de omzet ‘kelderen’, schrijft gedelegeerd bestuurder Geert Moerman. “Het is voorzichtig geruststellend om te zien dat 1 op 5 van de stilliggende Oost-Vlaamse bedrijven gedeeltelijk of volledig terug willen opstarten.”
 • Afvalintercommunale Ivago heeft in Gent tijdens de coronacrisis een pak extra werk. Naast extra meldingen over sluikstorten, blijken heel wat Gentenaars gebruikte plastic handschoenen en mondmaskers achter te laten op straat en parkings. MEER Handschoenen en mondmaskers op straat gedumpt in Gent
 • Het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten start een onderzoek naar de noodoproep van de ouders van het 12-jarig meisje uit Gent dat bezweek aan de gevolgen van het coronavirus. Dat bevestigt het Comité P aan persagentschap Belga. MEER Gent vraagt onderzoek naar noodoproep na overlijden 12-jarig meisje
 • De shuttlebusjes die heen en weer rijden tussen de park-and-ride aan de Weba en de binnenstad enerzijds en de Watersportbaan en de Kouter anderzijds gaan minder rijden. Vanaf donderdag pendelen ze enkel nog tussen 7 en 10 uur en tussen 16 en 19 uur. In de weekends rijden ze voorlopig niet.
 • Officieel zijn er tot nu toe nog geen aanwijzingen van uitbraken van het coronavirus bij inwoners of personeel in de Gentse rusthuizen. Dat zeggen de Stad en de koepelorganisatie Gandanet, die 14 privérusthuizen groepeert. Maar het is niet uitgesloten dat een gebrek aan tests voor het coronavirus daarmee te maken heeft.
 • Het stadsbestuur trekt 100.000 euro uit om alle Gentse rusthuizen en ook andere zorgverstrekkers te voorzien van beschermingsmaterieel tegen het virus. Het gaat om bestellingen van wegwerphandschoenen, handgel, maskers, ontsmettingsproducten en beschermkledij waaraan het zorgpersoneel al sinds de uitbraak nood heeft.

Woensdag 1 april

 • Er zijn 226 bevestigde coronabesmettingen in Gent, achttien meer dan 24 uur geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van wetenschappelijk instituut Sciensano. Ook in de rand rond Gent zijn er een tiental bevestigde besmettingen bijgekomen.
 • De Gentse ziekenhuizen zijn begonnen met het opvangen van coronapatiënten uit Limburg. Die provincie is het hardst getroffen, terwijl de situatie in Gent voorlopig onder controle is. MEER Gentse ziekenhuizen vangen Limburgse coronapatiënten op
 • Maandag en dinsdag heeft de Gentse politie 130 pv’s uitgeschreven voor inbreuken op de coronaregels, waaronder 38 voor verboden samenscholingen en 66 voor niet-essentiële verplaatsingen. De rijbewijzen van zeven automobilisten die door de straten van Gent scheurden werden ook ingetrokken.
 • De Stad Gent heeft beslist om een digitaal rouwregister te openen voor de slachtoffers van het coronavirus. “Iedereen kan zijn medeleven betuigen en een persoonlijke boodschap nalaten”, klinkt het. Na het afsluiten van het register worden de boodschappen opgeslagen in het archief van de Stad.
 • Er wordt onderzocht of er iets is misgelopen bij het overlijden van een twaalfjarig meisje uit Gent aan Covid-19. Er zouden problemen geweest zijn toen de ouders de noodcentrale belden en er daagde geen ambulance op. Binnenlandse Zaken onderzoekt wat er gebeurd is. Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) vraagt dat het Comité P een onderzoek start naar de noodoproep van de ouders. MEER Familie van overleden Rachel (12): “Kinderen zijn geen prioritaire gevallen, zei de dokter”
 • In het UZ Gent zijn maandag de eerste twee overlijdens gevallen door het coronavirus. Spoedarts Tania Desmet, die voor haar dienst de coronacrisis coördineert, getuigt. “Ook al wordt alles op alles gezet, soms win je dit ­gevecht niet.”
 • Hoe groot de economische schade van de coronacrisis is voor de Gentse economie is voorlopig moeilijk te becijferen. Cijfers over de lokale werkloosheid zijn nog niet bekend. Schepen van Werk, Bram Van Braeckevelt (Groen) overlegt deze week met de VDAB en de sociale partners om de schade in kaart te proberen brengen. “We krijgen heel wat signalen binnen, maar hebben nog geen zicht op de volledige situatie”, klinkt het daar.

Dinsdag 31 maart

 • Een twaalfjarig meisje uit Gent is zaterdag overleden aan Covid-19. Het meisje ging tot 13 maart naar een school van de Stad Gent, maar kreeg vorige week hoge koorts en is bezweken. “Het is extreem uitzonderlijk en het zal extreem zeldzaam blijven. Maar het valt helaas niet uit te sluiten.” MEER Meisje (12) overleed door corona: “Onwezenlijk dat klasgenoten en familie op deze manier afscheid moeten nemen”
 • In Gent zijn voorlopig 208 bevestigde besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die wetenschappelijk instituut Sciensano heeft vrijgegeven. De laatste week zijn er elke dag tussen de tien en twintig bevestigde besmettingen bijgekomen.
 • De laatste 24 uur is het aantal patiënten met Covid-19 in het UZ Gent stabiel gebleven. Dinsdagochtend waren er 61 mensen opgenomen, evenveel als maandagochtend. Ook in het AZ Jan Palfijn bleef het aantal opgenomen coronapatiënten gelijk aan dat van maandagochtend. Een hoopgevend signaal? In het UZ vielen wel voor het eerst twee overlijdens te betreuren in de strijd tegen het corona-virus. MEER Aantal covid-19-patiënten in UZ Gent stabiel, maar wel eerste overlijdens
 • Nu de regering heeft beslist dat de recyclageparken opnieuw mogen openen op 7 april, bereidt ook afvalintercommunale Ivago in Gent de heropening van de parken voor. Welke parken zullen openen en hoe dat organisatorisch zal verlopen, wordt bekeken. MEER Ivago mag recyclageparken opnieuw openen: regeling volop in opmaak
 • Rusthuizen en woonzorgcentra zijn een van de blinde vlekken in de strijd tegen het corona-virus in Gent. In één woon-zorgcentrum in Gent is een personeelslid besmet, maar worden andere personeelsleden en bewoners met symptomen niet getest. Geert Polfliet, voorzitter van rusthuizenkoepel Gandanet, trekt aan de alarmbel. “Laat íédereen in woon-zorgcentra testen. MEER Gentse rusthuizen trekken aan alarmbel na besmetting personeelslid
 • De traditionele 1 mei­stoet door Gent, en de toespraken aan de vooravond in de Vooruit, worden vervangen door een korte televisie-uitzending waarin solidariteit centraal staat. Dat maakte SP.A maandagavond bekend.
 • De stadskermissen in april en mei gaan niet door. Dat heeft het stadsbestuur van Gent maandagavond officieel bekendgemaakt. Het gaat om Zomerlief in Mariakerke, Meikermis in Wondelgem, Negenmeimarkt in Sint-Amandsberg, de stadskermis in Gentbrugge Noord en in Gentbrugge Arsenaal en Sinksenkermis in Sint-Kruis-Winkel.
 • Ook de UGent heeft dinsdag beslist dat studenten die hun kamer moesten verlaten door de coronacrisis, maar de helft van de huur betalen in april. Hiermee wil de universiteit de negatieve gevolgen op studenten in deze moeilijke tijden verlichten. MEER UGent verlaagt huur ‘verlaten’ studentenkamers in april

Maandag 30 maart

 • De plechtige communies in het bisdom Gent worden uitgesteld tot na de zomer. Dat heeft het bisdom maandag bekendgemaakt. Achtduizend Oost-Vlaamse twaalfjarigen zullen hun vormsel krijgen in het weekend van 26 en 27 september. De eerste communies worden ook verschoven naar volgend schooljaar. MEER: Bisdom Gent stelt alle vormsels uit naar één weekend in september
 • De Stad Gent leent 147 laptops of tablets met gratis wifiverbinding uit aan leerlingen uit het laatste jaar basisonderwijs die thuis geen computer hebben. De Stad wil tot elke prijs vermijden dat kwetsbare leerlingen door de coronamaatregelen achterop raken.
 • Van vrijdag tot en met zondag heeft de Gentse politie 187 processen-verbaal uitgeschreven aan mensen die zich niet houden aan de ‘coronaregels’. 139 pv’s waren voor niet-essentiële verplaatsingen. De grootste ‘vangsten’ werden gedaan bij wegversperringen aan de op- en afritten van drukke wegen in Gent. MEER 187 corona-pv’s uitgeschreven: 139 pv’s voor niet-essentiële verplaatsingen
 • In drie dagen tijd zijn ook 24 pv’s opgemaakt voor verboden samenscholingen en kregen 156 mensen een waarschuwing. 63 horecazaken werden gewaarschuwd omdat ze te vroeg of te laat hun deuren openden, of hun terras niet volledig hadden weggezet, zoals verplicht is.
 • De Stad Gent heeft maandag 33 evenementen die in april en mei op het openbaar domein zouden plaatsvinden, officieel afgelast. Het gaat om acht sportmanifestaties, vijf voorstellingen, vier buurtfeesten, twee rommelmarkten en de opstart van twee leefstraten.
 • De federale overheid heeft beslist dat winkels met basisspullen voor baby’s opnieuw mogen openen. In Gent geeft voorlopig alleen Baby-Dump in Sint-Amandsberg daar gehoor aan. “Klanten moeten handschoenen aandoen en op 1,5 meter afstand van elkaar lopen’, klinkt het.
 • Volvo Car, met 5.000 werknemers een van de grootste werkgevers van Gent, wil zijn productie herstarten op 14 april. Dat voornemen is maandag voorgelegd aan het personeel. Het eerste plan was om op 6 april te herstarten, maar dat lukt niet.

Zondag 29 maart

 • Verspreid over de vier Gentse ziekenhuizen werden zondag minstens 80 mensen verzorgd omdat ze besmet zijn met het coronavirus. Dat bleek uit een rondvraag van De Gentenaar. Enkel in het AZ Sint-Lucas stierven al besmette patiënten, maar of corona de oorzaak was, is onduidelijk. In alle ziekenhuizen zijn nog voldoende bedden vrij. MEER: Minstens 80 coronapatiënten in Gentse ziekenhuizen, maar overal nog bedden vrij
 • Het UZ Gent heeft dit weekend een container geïnstalleerd en getest naast haar spoeddienst. Vanaf maandag worden er Covid-19-patiënten ontvangen die opgevolgd, maar niet (meer) gehospitaliseerd moeten worden. “Zo blijven die patiënten gescheiden van andere patiënten in het ziekenhuis en blijft het besmettingsrisico minimaal.” MEER UZ Gent houdt Covid-19-patiënten gescheiden via nieuwe ‘containerkliniek’
 • De wachtruimte voor de spoeddienst van ziekenhuis Jan Palfijn is zondag voor de tweede keer uitgebreid. Zondag lagen er 21 patiënten op de COVID-afdeling en drie op de afdeling intensieve zorgen. Omdat er ook steeds meer mensen naar de spoedafdeling komen, werd de wachtruimte voor de spoed zondag voor de tweede keer tijdens de crisisperiode uitgebreid. In de nieuwe tent kunnen tot tien mogelijk covid-patiënten wachten in een bed. MEER Scouts helpen ziekenhuis Jan Palfijn met uitbreiding spoeddienst
 • Hostel De Draecke, vlak bij het Gravensteen, legt sinds vrijdag daklozen te slapen. Het is al het derde hostel in Gent dat tijdens de corona­crisis de deuren opent voor dertig mensen zonder onderdak. “Het is onze manier om een steentje bij te dragen”, zegt beheerder Sara Geysels. MEER Derde hostel opent deuren voor daklozen: “Onze manier om te helpen”
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN