Thomas De Gendt rijdt zo snel op Zwift dat hij wordt geblokkeerd: “Ik trapte gewoon waarden zoals in de koers”

Thomas De Gendt rijdt zo snel op Zwift dat hij wordt geblokkeerd: “Ik trapte gewoon waarden zoals in de koers”

Thomas De Gendt (33) onderhoudt zijn conditie net als veel renners op de populaire app Zwift. Het systeem van virtuele races blokkeerde de renner van Lotto-Soudal echter omdat hij onrealistische waarden produceerde in een koersje. “Het blijft maar een spel, maar ik hoop wel dat ze die waarden voor mij een beetje kunnen opkrikken.”

“Ik werd uit een race geflikkerd omwille van mijn bovenmenselijke krachten. Kan je de instellingen aanpassen voor mij, Zwift?” vroeg De Gendt zich af op Twitter. Wie vals speelt of onrealistische waarden produceert op het virtuele platform, wordt een halt toegeroepen op Zwift. De Gendt kreeg dan ook de melding: “Ofwel heb je uw roeping als prof gemist, of er is iets mis met één van uw devices.”

Wel, De Gendt is natuurlijk een profrenner en hij kan die zogenaamde bovenmenselijke waarden wél trappen: “Ik was samen met Tim (Wellens, nvdr.) eens aan het testen, die had dat nog nooit gedaan. Hij vroeg mij om het eens te tonen, omdat we met Lotto-Soudal binnenkort een paar sponsorritjes gaan doen op Zwift. Op een klim reed ik gewoon de waarden die ik in koers min of meer ook duw. Opeens werd ik door het spel geblokkeerd en geneutraliseerd. Je mag dan nog zo hard trappen, je wordt toch op een lage snelheid gezet. Dat is wel een beetje lullig als je in een koersje zit.”

17 kilometer volle gas

Over welke waarden gaat dat dan ongeveer? “Niet eens zo bijzondere getallen, hoor. Een tijdje aan een stuk 500 à 550 watt. Als wielertoerist is dat misschien onrealistisch hoog, maar voor ons als profs is dat min of meer normaal als je een koers wilt winnen. Zwift bouwt die veiligheidsmarge zodat iemand van 80 kilogram bijvoorbeeld niet zijn gewicht kan instellen op 60 kilogram en dan onrealistische watts per kilogram lichaamsgewicht trapt. Bij profs liggen die waarden natuurlijk wel heel hoog.”

De koersen op Zwift zijn voor de ontsnappingskoning een ideale trainingsvorm om zijn periode in quarantaine door te komen: “Het blijft maar een spel natuurlijk op Zwift, maar ik heb een logootje achter naam staan dat ik een prof ben, dus ik hoop wel dat ze die waarden een beetje kunnen opkrikken. Die koersen op Zwift zijn nu eenmaal een perfecte training voor mij. In blokken trainen in de buitenlucht is een beetje moeilijk hier met al die vlakke wegen. Terwijl op de rollen kan je een korte koers rijden, dus dat is perfect om eens 17km à bloc te rijden.”

Thomas De Gendt rijdt zo snel op Zwift dat hij wordt geblokkeerd: “Ik trapte gewoon waarden zoals in de koers”
De Gendt introduceerde zijn ploegmaat Tim Wellens in de virtuele wereld van Zwift Foto: BELGA
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.