Nederlandse premier Mark Rutte legt voetbalwereld lam: geen profvoetbal tot 1 juni, amateurclubs niet meer in actie

Nederlandse premier Mark Rutte legt voetbalwereld lam: geen profvoetbal tot 1 juni, amateurclubs niet meer in actie

In Nederland liggen de eredivisie en eerste divisie tot minimaal 1 juni stil. Dat vertelde de Nederlandse premier Mark Rutte dinsdag na afloop van een persconferentie over aanvullende maatregelen van het kabinet voor de bestrijding van het coronavirus.

Clubs uit het betaalde voetbal kregen op 12 maart te horen dat ze tot komende maandag 6 april niet meer in actie mochten komen. De aanvullende maatregelen gelden voor alle sportclubs. Veel Nederlandse sportbonden hebben het seizoen zelf al beëindigd wegens de pandemie. De hockey- en tennisbond willen hun competities ook nog afmaken. Ook het NK wielrennen staat in juni nog op de kalender. Het kabinet houdt de scholen en horeca minimaal tot 28 april gesloten. Rutte vertelde dat het profvoetbal tot 1 juni stilligt.

De Belgische voetbalcompetitie herneemt zeker niet voor 1 mei. Dat besliste de crisiscel corona van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) op 19 maart.

Ook geen amateurvoetbal meer

De amateurvoetballers komen dit seizoen in Nederland niet meer in actie. Dat heeft de KNVB besloten na aanvullende maatregelen van het kabinet Rutte voor de bestrijding van het coronavirus.

De Nederlandse voetbalbond zette een streep door alle amateurduels voor mannen, vrouwen en jeugd. Op het veld en in de zaal en op alle niveaus. De KNVB hoopt nog wel dat de eredivisie en eerste divisie kunnen worden afgewerkt, al is dat niet eenvoudiger geworden nu premier Rutte heeft laten weten dat het profvoetbal tot 1 juni stilligt.

Er komen dit seizoen in het Nederlandse amateurvoetbal geen eindstanden. Er zijn dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

In België werden de amateur- en jeugdcompetities vorige week definitief stopgezet. De stand van 12 maart bepaalt voor de KBVB, die wel met stijgers en dalers werkt, het sportief eindklassement.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.