“Grootschalige politiecontroles richting kust tijdens paasvakantie”

“Grootschalige politiecontroles richting kust tijdens paasvakantie”

Foto: PZ Westkust

Door het voorspelde mooie weer voor dit weekend vreest de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé dat de mensen het devies om niet naar de kust te komen in de wind zullen slaan. “Zeker als ik de mails en uitvluchten in mijn mailbox lees. Daarom herhaal ik mijn oproep: blijf thuis, kom niet naar de kust!”

Kustbewoners die inbreuken vaststellen, kunnen dit melden aan de politie. “Zoals ook gebeurt bij inbraken of vechtpartijen”, klinkt het bij de lokale politie.

Decaluwé kondigde ook een “zeer grote politie-actie” aan, waarbij de federale en de lokale politie de wegen richting kust en treinstations en zelfs aan warenhuizen “zeer actief” zullen controleren. Het verbod geldt voor wie geen geldige reden heeft om naar de kust te trekken, dus ook voor tweedeverblijvers. “Blijf nu weg, anders riskeren we ook het zomerseizoen te verliezen”, aldus Decaluwé. “We krijgen signalen dat sommigen het nog altijd niet hebben begrepen en toch naar de kust afzakken. Het is frustrerend dat sommigen zo egoïstisch redeneren. Zij zoeken problemen. Er wonen veel ouderen die kwetsbaar zijn. Bovendien heeft de kust niet de capaciteit om grote aantallen zieken op te vangen.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) riep gisteren al op om de maatregelen te blijven volgen, ook al wordt het mooi weer. “Doe het misschien niet voor jezelf, maar wel voor de mensen die je graag ziet.”

Wie die oproep niet volgt, moet niet rekenen op clementie van de politie. “Er komt ook geen vriendelijke vraag meer om terug naar huis te keren, er zal meteen een onmiddellijke inning van 250 euro per persoon klaarliggen. De mensen waren én zijn nu nogmaals verwittigd”, aldus Decaluwé.

Melden aan politie

Vaste kustbewoners mogen ook altijd de politie contacteren als ze inbreuken zien op de coronamaatregelen. De politiezone Westkust postte een bericht op Facebook waarin stond dat dinsdag slechts 1 procent van de gecontroleerde voertuigen moest worden teruggestuurd en daar kwam veel reactie op.

“Via Facebook meldden sommigen dat er in hun buurt samenscholingen zijn of personen toch naar hun tweede verblijf zijn afgezakt”, vertelt persverantwoordelijke Ine Deburchgraeve. “In dat geval raden we mensen aan om te bellen naar het algemeen nummer van dispatching, net zoals ze dat kunnen doen bij een vechtpartij of inbraak. Dan sturen wij een ploeg ter plaatse.” De woordvoerster benadrukt dat het niet gaat om een kliklijn, maar gewoon om het algemene nummer van de lokale politie.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN