Wassen zonder wasmachine in coronatijden: een handleiding

© Shutterstock

Zit je thuis zonder wasmachine? Dat is geen excuus om je vuile was te laten slingeren of gewoon te blijven dragen, want ook zonder trip naar het wassalon kun je thuiszitten in propere kleren. Liesbeth Verboven van Het Poetsbureau geeft tips om kledingstukken met de hand te wassen in je bad, douche, de afwasbak of zelfs een emmer.

vwh

Geen paniek als je straks je was doet met de hand… “Je hebt letterlijk alles in de hand”, zegt Liesbeth Verboven. “Laat warm water in het bad lopen, zodat je er comfortabel met je handen in kunt. De temperatuur zal tussen de dertig en veertig graden liggen. Dat is een standaard en veilige hitte voor de meeste wasjes”, klinkt het. Hetzelfde geldt als je wast in de douche, de afwasbak of een emmer. “Ik raad aan om met warm water te beginnen, zodat het vuil makkelijker loskomt.”

Wat met wasmiddel?

Aan het sorteerproces verandert er niets: doe het exact hetzelfde zoals je doet voor je de kleren in de wastrommel gooit. De donkere kleuren kunnen bij elkaar, net als lichtere kleuren. Zwarte stuks was je bij voorkeur met een product voor zwart textiel. “Doe er een dopje van in het water. Met die hoeveelheid zit je doorgaans goed. Mensen gebruiken vaak te veel product, dat is nergens voor nodig. Beter te weinig dan te veel”; zegt de experte. Voor gekleurde was kun je jouw favoriete middel gebruiken, voor witte was vertrouw je het best op een speciaal middel voor witte stofjes. “Kies bijvoorbeeld eens voor sodakristallen, verkrijgbaar in bijna elke supermarkt in vaste of vloeibare vorm. Ze zijn een natuurlijke optie, geschikt om witte stuks kraaknet te maken.”

Wassen met de handen kan ook nauwelijks kwaad voor je handen zelf. “Je bent immers heel verdund aan het werken. Als je gevoelig bent voor irritaties of het water toch iets te warm aanvoelt, kun je handschoenen dragen. Die hebben we nu toch massaal in huis.”

© Shutterstock

Vlekken verwijderen

Volgens Liesbeth worden kleren door het vele thuisblijven eigenlijk minder snel vuil. “Kleding die je over een T-shirt draagt, zoals een gilet of ander truitje, moeten niet dringend gewassen worden. Je kunt de wasbeurt heus langer uitstellen. Kleren die in contact komen met de huid krijgen voorrang. Denk aan T-shirts, lingerie, onderbroeken en kousen. Jeans hoef je niet zoveel te wassen. Het is nog goed koud ’s nachts. Hang denim een nachtje buiten of voor het raam. Tegen de volgende ochtend is het materiaal voldoende opgefrist en klaar om weer te dragen.” Als je in de tuin hebt gewerkt en je kleren heel vies zijn, spoel je ze best af met de sproeier in je bad of douche, zodat zand en ander vuil al grotendeels verdwijnt. Heb je vlekken op je kleren? Dan gaat er ook een stap aan de wasbeurt vooraf. “Pak eerst de vlekken aan. Ossengalzeep is een goede keuze als je het au naturel wil. Laat vlekkenverwijderaars minstens een half uur inwerken, zodat de vlekken eerst kunnen vervagen. Daarna is het tijd voor een wasje.”

Extra tips:

- Laat kleding gerust een nachtje weken in het sopje. Het kan geen kwaad dat het water koud wordt.

- Je kleren kunnen nooit krimpen bij handwas. Dat gebeurt pas bij (te) warme temperaturen tussen de veertig en zestig graden.

- Als je wilt zwieren, kun je er altijd een kleine stok of steel bij halen en de kleding zo ronddraaien.

- Grondig wassen kan door te schrobben. Doe dit niet bij delicate materialen zoals wol en kleren met pailletten of glitter. Een gebreid truitje, blijft trouwens langer mooi als je het niet te vaak wast.

- Grote stuks was je het best een voor een in emmer of douchebak. Een is geschikter om verschillende broeken en truien in één keer aan te pakken.

- Spoel goed uit met de douchekop of een kraan zodat er geen zeepresten achterblijven. Draai de kleding tijdens het spoelen een paar keer om. Spoel eventueel een tweede keer uit voor een proper resultaat. Dan kan het uitwringen beginnen.

- Een voordeel: bij handwas verdwijnen er geen kousen in de wasmachine.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Meer over poetstip

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie