Bashir Abdi en Nafi Thiam bij genomineerden voor Europese atleet van de maand maart

Bashir Abdi en Nafi Thiam bij genomineerden voor Europese atleet van de maand maart

Foto: Inge Kinnet

Bashir Abdi en Nafi Thiam zijn bij de genomineerden voor de trofee voor de Europese atleet in de maand maart, zo maakte European Athletics donderdag bekend.

De 25-jarige Thiam kan de trofee voor de derde maal winnen, na mei 2017 en juni 2019. De olympische kampioene op de zevenkamp scherpte op 1 maart het Belgische record in het verspringen, op het Franse kampioenschap in Liévin, aan tot 6m79. Thiam krijgt concurrentie van de Poolse 400m-specialiste Justyna Swiety-Ersetic, de Kroatische discuswerpster Sandra Perkovic, de Britse langeafstandsloopster Lily Partridge en de Israëlische marathonloopster Lonah Chemtai Salpeter.

Bij de mannen kreeg Bashir Abdi eerder donderdag een nominatie achter zijn naam voor de trofee voor de Europese Atleet in maart. De 31-jarige Gentenaar zorgde op 1 maart voor een stunt van formaat door in de marathon van Tokio als tweede te eindigen, in een Belgisch record van 2u04:49. Daarmee werd hij de op een na snelste Europeaan aller tijden. De overige genomineerden zijn de Spanjaarden Jorge Urena (zevenkamp) en Pablo Torrijos (hink-stap-springen), de Kroaat Filip Mihaljevic (kogelstoten) en de Fransman Renaud Lavillenie (polsstokspringen).

Bashir Abdi en Nafi Thiam bij genomineerden voor Europese atleet van de maand maart
Abdi liep naar een nieuw Belgisch record op de marathon van Tokio Foto: Inge Kinnet

In het verleden sleepten al meerdere Belgische atleten deze onderscheiding in de wacht: Atelaw Bekele (december 2011), Pieter-Jan Hannes (december 2013), Soufiane Bouchikhi (november 2017) en Koen Naert (augustus 2018). Bij de vrouwen was Kim Gevaert de eerste Belgische laureate in juni 2007. Louise Carton kreeg de prijs in december 2015. Nafi Thiam werd verkozen in mei 2017 en juni 2019.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.