Gemeente Brasschaat bij drugsoverlast: “Minnelijke schikking of gedwongen hulpverlening”

Brasschaat -

De gemeente Brasschaat stapt als eerste gemeente na Antwerpen mee in het proefproject waarbij overtreders van de drugswet meteen een minnelijke schikking krijgen voorgeschoteld. Bij niet-betaling volgt gedwongen hulpverlening.

Tot nu toe werd er een proces-verbaal opgesteld. Maar volgens korpschef Barbara Cloet kan er zo niet kort op de bal worden gespeeld. “We opteren nu voor een alternatieve afhandeling. Een beperkt gebruiker die in het openbaar betrapt wordt, krijgt de kans om onmiddellijk te betalen. Dat kan gebeuren via bancontact of via een overschrijving. Wie niet kan betalen, wordt doorverwezen naar de hulpverlening. Er volgt dan een geïntegreerde aanpak waarbij politie, justitie en zorgverlening worden betrokken. Als de gebruiker het traject positief doorloopt, koopt hij of zij als het ware zijn schikking af”, legt Barbara Cloet uit.

“We zien mensen geregeld terugkomen. Wel, justitie kan hen via hulpverlening op het rechte pad krijgen. Het is een én-én-verhaal. Het gaat hier trouwens zowel over hard- als softdrugs”, voegt de korpschef er nog aan toe.

Rob Eeman (PVDA) stemde tegen, omdat hij hier een vorm van discriminatie in ziet. “De hulpverlening mag niet afhangen van het al dan niet betalen van de minnelijke schikking.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio