"Techniek is de komende dagen onze grootste uitdaging"

Evenementenradio VROB... blijft aan het kot van de voorzitter

Evenementenradio VROB... blijft aan het kot van de voorzitter

Dirk Vanluchene: "De computer wordt ons belangrijkste instrument de komende dagen" Foto: Geert Herman

Lochristi - Evenementenradio VROB was opnieuw klaar voor een vol voorjaar live-radio in uw buurt... helaas valt er de komende maanden niks te bespeuren van organisaties of evenementen. De stekker uittrekken doen ze bij de vrije radio niet, want vanaf deze middag verblijden ze u weer met muziek en informatie... vanop de oprit van voorzitter Dirk Vanluchene. Met LoCrona, in plaats van het geplande Chiro Beervelde-weekend.

"Juist, onze locatie. Wel die is nu gewoon bij mij thuis op de oprit in de Bevrijdingslaan", zegt VROB-voorzitter Dirk Vanluchene. "Voor ons is het al zo logisch, dat ik er gewoon niet meer aan gedacht had." Barre tijden zijn het voor radiomakers die het moeten hebben van een trouw publiek. Voor de Lootse evenementenradio zijn dat feesten, kermissen, optredens, met nieuwsgierige mensen, fijne praatgasten rond de tafel op op het terras met een carrré-confituurke en muziek van lokale bands die het beste van zichzelf geven. Niets van dat alles dus nu, maar gewoon leuke radio vanuit een zendwagen. Met één of geen medewerkers en opgenomen programma's, want zo bijster veel ruimte is er natuurlijk niet in de onlangs gerestaureerde mobiele studio van de lokale radio.

"LoCrona" is dus (vanaf vrijdagmiddag 12 uur tot zondagavond 20 uur) het eerste radioweekend zonder publiek, maar er volgen er nog: "We waren geboekt voor de Buitenspeeldag van de gemeente in de Koning Boudewijnlaan, voor de Meivelling in de Hoekskensstraat en de Kouterfeesten in Zaffelare. De radiovergunningen daarvoor zijn allemaal minstens drie maand op voorhand aangevraagd en toegekend, dus zijn we nu ook verplicht om uit te zenden. We zullen de ether zo goed mogelijk vullen met ons team", zegt Dirk.

De programmatie en de uitzendmodaliteiten van de Lootse evenementenradio zijn grondig aangepast aan de omstandigheden, zoals dat heet. "Af en toe is het nog even improviseren, want het zijn natuurlijk allemaal last-minutebeslissingen, onder meer in overleg met de veiligheidscel van de gemeente Lochristi", klinkt het bij de radiomakers. "Heel wat medewerkers maken van thuis uit radio, of nemen hun programma's op voorhand op. Voor ons is het eigenlijk vooral een technische uitdaging. Je kan zo goed als volledig radio maken zonder dat je in je studio moet zijn, maar daar komt natuurlijk een en ander bij kijken. Mijn laptop wordt mijn belangrijkste instrument de komende dagen."

Inhoudelijk gooit VROB ook het roer gedeeltelijk om: meer dan ooit zal het lokale radio worden, waarbij mensen van bij ons vooral tussen 16 uur en 17 uur aan het woord komen in "The Boss' Choice' waarin de plaatselijke impact van de Covid-19-crisis verduidelijkt wordt. Gasten zullen in praatprogramma's als 'Zondagsaperitief' voorall telefonisch gecontacteerd worden in  plaats van live te komen aperitieven rond de studiotafel. "Uiteraard gaan we dit weekend ook mensen van Chiro Beervelde aan het woord laten, want dat was natuurlijk het evenement waarrond we deze dagen radio maakten", besluit voorzitter Dirk Vanluchene, die misschien niet altijd 'in zijn kot' maar er wel heel veilig dichtbij blijft de komende dagen. Blootsvoets in zijn pantoffels, want daar is niets mis mee.

Evenementenradio VROB kan u beluisteren op 97.2MHz of via de stream op de website www.vrob.be, veilig vanuit uw eigen kot. Van vrijdag 3 april om 12 uur tot zondag 5 april om 20 uur.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio