Hier proberen ze immens populaire sport zo snel mogelijk te laten herstarten met waanzinnig ‘Plan Apollo’

Hier proberen ze immens populaire sport zo snel mogelijk te laten herstarten met waanzinnig ‘Plan Apollo’

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de sportwereld in tijdelijke lockdown is gegaan. Grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen en de Ronde van Vlaanderen werden afgelast of voorlopig uitgesteld. In Australië zagen ze de megapopulaire rugbycompetitie stopgezet worden. Maar er is een plan om die zo snel mogelijk weer van start te laten gaan.

De Australische rugbyfederatie zette eerder deze week 75 procent van zijn personeel op tijdelijke werkloosheid, en dat tot en met 30 juni. Er wordt gevreesd voor een enorm financieel verlies wegens het stopzetten van de sport door de coronacrisis.

Indien het hele seizoen in het water valt, dan verliest de National Rugby League 120 miljoen Australische dollar (ongeveer 67 miljoen euro) aan inkomsten. Er wordt momenteel onderhandeld met de spelers en hun vakbond over hun salarissen, die met 30 tot 50 procent zouden verminderen. Al voor de pandemie had de Australische rugbyfederatie het moeilijk. Maandag maakte de bond een tekort van 9,4 miljoen Australische dollar bekend (ongeveer 5,5 miljoen euro).

Er wordt gesproken van een herstart ten vroegste in juni, met een seizoen tot en met eind december indien nodig. Er moet sowieso voor 1 september een valabele oplossing zijn om een failliet van de competitie tegen te gaan.

Hier proberen ze immens populaire sport zo snel mogelijk te laten herstarten met waanzinnig ‘Plan Apollo’
Peter V’landys. Foto: EPA-EFE

‘Project Apollo’

Er is dus wel wat noodzaak aan een zo snel mogelijk heropstart van de NRL. Die was pas 2 van de in totaal 25 speeldagen ver en die wedstrijden werden bovendien achter gesloten deuren gespeeld. In die optiek werd een soort denktank opgericht, waaruit ideeën voor een veilige herstart moeten voortkomen. Die groep van mensen kreeg zelfs al een beruchte naam in de lokale pers: ‘Project Apollo’.

“Er bestaan geen slechte ideeën”, aldus NRL-voorzitter Todd Greenberg, die onder andere zit met een team uit Nieuw-Zeeland, dat zijn internationale grenzen gesloten heeft. Er werd daarom al gesuggereerd om alles en iedereen die betrokken is bij de competitie naar een tropisch eiland te sturen: het Tangalooma Island Resort in Queensland.

Na twee weken ‘quarantaine’ zouden 480 spelers, trainers, scheidsrechters en journalisten vervolgens weer naar het vaste land gevaren worden om er wedstrijden te spelen. Daarbij komen het Brisbane’s Suncorp Stadium, Redcliffe Stadium en Gold Coast’s Cbus Super Stadium in het vizier.

Hier proberen ze immens populaire sport zo snel mogelijk te laten herstarten met waanzinnig ‘Plan Apollo’
Foto: EPA-EFE

Verlaten mijn

Het voorstel van een “NRL Island” werd bevestigd door resortmanager David James. Een alternatief idee is de verhuis van de zestien rugbyteams naar een verlaten mijn in Calliope, nabij Gladstone in Central Queensland. Ook een site dichtbij verschillende stadions. Een voorstel van NRL-voorzitter Peter V’landys nota bene. “De experten ter zake zeggen dat we kunnen verhuizen indien nodig”, zei hij hierover. “Een herlokalisering behoort tot de mogelijkheden.”

De Homeground Villages van Calliope werden ooit gebouwd om dagelijks zo’n 2.000 mijnwerkers op en af te voeren. Er zijn 1.392 kamers beschikbaar.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN