Verontrustende trend op TikTok: meisjes doen alsof ze slachtoffers van huiselijk geweld zijn

Video: TikTok

Tienermeisjes met make-up op waardoor het lijkt of ze net geslagen zijn door hun vriendje: het is de nieuwste, verontrustende trend op de populaire app TikTok. Verschillende gebruikers van de app posten dezer dagen video’s waarin ze zichzelf filmen, al huilend en al pratend over hoe ze geslagen worden, met blauwe plekken of een bloedneus. Maar het is allemaal nep.

Geen enkele van de meisjes die de filmpjes posten, ondergaat echt misbruik. De video’s halen makkelijk honderdduizenden likes, ook al blijken ze achteraf nep.

Maar niet iedereen is fan van de nieuwe trend. Volgens critici romantiseren de meisjes huishoudelijk geweld en maken ze zo echte slachtoffers belachelijk. De tieners zelf zijn ervan overtuigd dat ze net huiselijk geweld in de schijnwerpers zetten en zo aandacht vragen voor de slachtoffers. “De reden waarom ik deze video post is om anderen ervan bewust te maken dat zulke slechte relaties bijna nooit goed eindigen”, aldus Jennifer Jordan, een tiener die met haar filmpje meer dan drie miljoen views binnenhaalde, en meer dan 500.000 likes.

Misbruik melden

Experten zijn ervan overtuigd dat de app TikTok veel goeds kan teweegbrengen. Maar doen alsof je een slachtoffer bent, is een stap te ver, volgens Miriam Torres. Torres is al jaren aan de slag als preventieadviseur in het Verenigd Koninkrijk. “Dergelijke video’s zorgen voor het heropleven van het trauma bij echte slachtoffers en dat is niet de bedoeling.”

Ook experten in eigen land vrezen voor een stijging in huishoudelijk geweld sinds de maatregelen van kracht zijn. Nu scholen gesloten zijn en mensen moeten thuiswerken, kan de druk op zo’n gezin nog extra stijgen. Slachtoffers worden aangespoord om enige vorm van misbruik te melden.

Slachtoffers van geweld kunnen bellen of chatten met 1712, de hulplijn bij vragen over geweld, meer info: 1712.be

Minderjarigen kunnen ook chatten op nupraatikerover.be.

LEES OOK. Hulpverleners vrezen voor toename huiselijk geweld door coronamaatregelen: “We houden ons hart vast. Zeker voor de kinderen” (+)

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees