Emma Meesseman: “Erg geschrokken toen ik het nieuws van Ann Wauters hoorde, maar ze zal er staan in Tokio”

Op de Facebook-pagina van Sportwereld hadden we vrijdagavond een live-gesprek met Emma Meesseman. De 26-jarige MVP van de voorbije WNBA-finals had het daarin onder meer over de corona-besmetting van collega Ann Wauters, de eerste Olympische Spelen met de Belgian Cats in Tokio en het spelen voor een volle zaal in Rusland terwijl de rest van Europa in lockdown was. U kan hieronder de belangrijkste quotes uit dat gesprek lezen of de volledige video herbekijken.

Emma Meesseman (26) is net terug uit Rusland waar ze haar vijfde opeenvolgende Russische landstitel met Ekaterinburg pakte nadat de competitie vroegtijdig werd stopgezet. Ze brengt momenteel in het ouderlijk huis in Ieper de corona-lockdown door. “Normaal gezien ben ik in het tussenseizoen amper vijf dagen thuis, dus dit is een uitzonderlijke situatie. Ik geniet er wel van om nu extra tijd door te brengen met mijn familie en klusjes op te knappen in huis. We hebben thuis een basketbalring en dan speel ik één tegen één met mijn broer. Of ik maak zelf en basketbaltraining. Mijn papa heeft een kiné-praktijk en daar kan ik kracht- en cardiotraining doen. Maar het is tijdens deze coronacrisis opnieuw overduidelijk geworden dat ik een ploegsportster ben want alleen trainen of individueel sporten ligt mij absoluut niet.”

“Ann Wauters zal er staan op de Spelen”

Donderdag maakte Ann Wauters, haar collega bij de Belgian Cats, bekend dat ook zij getroffen werd door het coronavirus. “Ik ben wel geschrokken van het nieuws. Ann is de eerste persoon die ik persoonlijk ken die corona kreeg. Ze behoort ook helemaal niet tot de risicogroep dus het is wel een beetje beangstigend dat een sterke sportvrouw zo kan afzien van het virus. Ik heb haar meteen een berichtje gestuurd en ze liet me gelukkig weten dat ze aan de beterhand is.”

Emma Meesseman: “Erg geschrokken toen ik het nieuws van Ann Wauters hoorde, maar ze zal er staan in Tokio”
Foto: Photo News

Het zijn niet de weken van Ann Wauters. Voor het 39-jarige boegbeeld van het Belgische basketbal was het ook al een klap dat de Olympische Spelen een jaar werden uitgesteld. Ik weet dat ze nog steeds gemotiveerd is en dat ze met de staf hard zal werken om fit te blijven. Ik ben er zeker van dat ze er al zal staan in Tokio en een grote rol voor ons zal spelen. Zowel op het veld als ernaast met haar input en tips.”

“Belgian Cats zullen sterker zijn in 2021”

Voor de Belgian Cats zou het uitstel van de Olympische Spelen zelfs een voordeel kunnen zijn, meent Meesseman. “We kunnen in 2021 zelfs nog sterker zijn, zowel collectief als individueel. We hebben nog veel jonge speelsters die in een jaar extra in het buitenland achter de rug zullen hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan Julie Allemand die dit seizoen voor het eerst WNBA zal spelen en daardoor zeker beter zal worden. Dat kan ons alleen maar helpen bij de Cats. We hopen in Tokio de eerste ronde te overleven en de kwartfinales te bereiken. En dan kijken we wel verder. Zo doen we het altijd: stap voor stap. Dat helpt om de druk weg te houden.”

“In Rusland dachten ze dat het coronavirus niet zo’n vaart zou lopen”

Terwijl in de hele wereld alle sportcompetities stil lagen, speelde Meesseman amper twee weken geleden nog voor publiek met Ekaterinburg in Rusland. “Als je daar nu bij stilstaat is dat eigenlijk wel crazy. Maar anderzijds is het ook niet verwonderlijk als je naar de mentaliteit van onze bazen in Rusland kijkt. Iedereen dacht daar weer dat het coronavirus niet zo’n vaart zou lopen in Rusland. Ze zagen het probleem niet. Dat is de typisch Russische mentaliteit. Tot voor kort was er daar geen sprake van social distancing, alle winkels waren ook nog gewoon open. Ik ben nog even in Rusland gebleven omdat België al in lockdown was en ik nog niet klaar was om mijn vrijheid op te geven. Maar nu ben ik wel blij dat ik terug thuis ben.”

Bekijk hier de volledige Facebook live met Emma Meesseman

Uitstel WNBA

Meesseman bereidt zich momenteel thuis voor op de start van de WNBA in de VS. Onze landgenote verdedigt er de titel met de Washington Mystics. Zelf werd ze vorig jaar uitgeroepen tot MVP in de finale. Door het coronavirus, dat ook in de Verenigde Staten erg hard toeslaat, zal de WNBA niet kunnen starten zoals voorzien op 15 mei. Dat bericht kwam amper een uur na het Facebook-live gesprek met Meesseman binnen. Onze landgenote was op dat moment nog niet op hoogte. “Ik heb veel contact met mensen van de WBNA en ook met mijn ploeg en voorlopig zijn er nog geen berichten dat de competitie uitgesteld zou worden. Maar iedereen beseft dat het bijna onmogelijk is dat de WNBA gewoon van start zal gaan. De NBA ligt nu al twee weken plat en het is onduidelijk wanneer die opnieuw zal opgestart worden. De situatie in de Verenigde Staten is moeilijk momenteel en alles hangt ervan af hoe het verder zal evolueren. Het is afwachten of de overheid ons de veiligheid zal kunnen garanderen. Als de situatie blijft zoals ze is weet ik niet of ik wel naar Amerika wil gaan. Ik heb ook nog altijd geen visum. Gaan ze die aan een Europeaan verlenen? Een NBA en WNBA zonder publiek zie ik niet gebeuren. Sport in Amerika is entertainment. Zonder publiek neem je toch veel weg van de beleving. Ik hoop echt wel dat de competitie uiteindelijk door zal gaan.”

Emma Meesseman: “Erg geschrokken toen ik het nieuws van Ann Wauters hoorde, maar ze zal er staan in Tokio”
Foto: NBAE via Getty Images

Ga hier naar de Facebook-pagina van Sportwereld.be.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.