Ook Brasschaat stapt in proefproject van onmiddellijke minnelijke schikkingen rond drugsoverlast

Ook Brasschaat stapt in proefproject van onmiddellijke minnelijke schikkingen rond drugsoverlast

Foto: Photo News

Brasschaat -

De gemeente Brasschaat stapt als eerste gemeente na Antwerpen mee in het proefproject waarbij overtreders van de drugswet meteen een minnelijke schikking krijgen voorgeschoteld. Bij niet-betaling volgt gedwongen hulpverlening. Het project zal van start gaan na de coronacrisis, zo meldt het Antwerps parket.

Iemand die betrapt wordt op het dealen of het gebruik van drugs krijgt op dit moment een klassiek proces-verbaal. In het proefproject wordt het systeem van onmiddellijke minnelijke schikkingen toegepast. Zo kan er sneller op de bal gespeeld worden. Voor softdrugs bedraagt de onmiddellijke minnelijke schikking 75 euro, voor harddrugs 150 euro.

Die aanpak werd de voorbije jaren al toegepast binnen de politiezone Antwerpen. “Politie en parket koesteren niet de illusie dat we met deze bijkomende maatregel de maatschappij drugsvrij zal maken, maar we hopen wel om de lokale drugmarkten meer te verstoren”, zo meldt het Antwerpse parket.

En-én verhaal

Nu stapt ook Brasschaat mee in het proefproject. “We opteren voor een alternatieve afhandeling”, vertelt korpschef Barbara Cloet van PZ Brasschaat. “Een beperkt gebruiker die in het openbaar betrapt wordt, krijgt de kans onmiddellijk te betalen. Dat kan via bancontact of via een overschrijving. Wie niet kan betalen, wordt doorverwezen naar de hulpverlening.”

“Er volgt dan een geïntegreerde aanpak waarbij politie, justitie en zorgverlening worden betrokken. Als de gebruiker het traject positief doorloopt, koopt hij of zij als het ware zijn schikking af. We zien mensen geregeld terugkomen. Wel, justitie kan hen via hulpverlening op het rechte pad krijgen. Het is een én-én-verhaal. En het gaat hier zowel over hard- als softdrugs”, aldus Cloet.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio