Ook gevangenen steken zorgsector een hart onder de riem

Ook gevangenen steken zorgsector een hart onder de riem

Aan het arresthuis in de Begijnenstraat hangen lakens met boodschappen van gedetineerden uit. Foto: rr

Antwerpen -

Ook aan het arresthuis in de Antwerpse Begijnenstraat hangen sinds vrijdag doeken met boodschappen op de zorgsector een hart onder de riem te steken in de strijd tegen het coronavirus.

Al enkele weken sieren witte lakens of doeken met boodschappen voor de mensen die in de zorgsector werken en hun handen vol hebben met coronavirus huizen in heel het land. Sinds vrijdag hangen ook aan het arresthuis in de Antwerpse Begijnenstraat vier doeken om de zorgsector een hart onder de riem te steken. “Om de zorgverleners te bedanken voor hun inzet hebben een paar van onze personeelsleden ervoor gezorgd dat ook gedetineerden hun bijzondere boodschappen konden overbrengen”, zegt het Gevangeniswezen.

Boven de hoofdingang van de gevangenis hangt een doek met een ‘hart voor de gezondheid’, gemaakt door een gedetineerde. Op vier andere doeken hebben gevangenen en cipiers boodschappen voor de buitenwereld geschreven. Vooral boodschappen van steun voor de zorgsector en de strijd tegen coronavirus Covid-19. “Ze konden ook hun steun uiten aan het personeel dat elke dag komt werken zodat zij niet aan hun lot overgelaten worden”, aldus het Gevangeniswezen. Sommige gedetineerden maakten van de mogelijkheid gebruik om te laten weten dat ze hun familie en geliefden missen. Sinds 13 maart is alle niet-professionele bezoek in de gevangenissen afgeschaft, de meeste gedetineerden zagen hun familie dus al drie weken niet meer.

Ook gevangenen steken zorgsector een hart onder de riem
Foto: rr

Klein kot zonder afleiding

“De doeken zijn een teken van verbondenheid, solidariteit en hoop”, zegt het Gevangeniswezen, dat er ook op wijst dat ‘blijf in uw kot’ in de gevangenis heel eentonig en saai wordt. “Gedetineerden hebben maar een klein kot, zonder afleidingsmogelijkheden”, luidt het. “Voor hen vallen de isolatiemaatregelen nog zwaarder.”

De directie van de gevangenis wil haar dankbaarheid benadrukken. “Enerzijds aan de personeelsleden die komen werken en de leefbaarheid garanderen, anderzijds aan de gedetineerden. Zij gedragen zich bijna allemaal waardig en nederig. Hoe ingrijpend de maatregelen ook zijn, de overgrote meerderheid legt zich zonder klagen neer bij de situatie omdat ze beseffen hoe ernstig die is en omdat ze een positieve bijdrage willen leveren.”

Eerder deze week was er wel een incident in de gevangenis waarbij een gedetineerde naar een cipier spuwde.

Ook gevangenen steken zorgsector een hart onder de riem
Foto: rr
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN