Geen geskart dit weekend voor Lampaert: “Doodzonde, de Ronde van Vlaanderen is voor ons als het WK”

Geen geskart dit weekend voor Lampaert: “Doodzonde, de Ronde van Vlaanderen is voor ons als het WK”

Foto: Photo News

Alberto Bettiol blijft nog minstens voor een jaar de laatste winnaar van de Ronde van Vlaanderen, al kan Yves Lampaert (28) zondag wel een virtuele gooi doen naar de winst in de klassieker. De renner van Deceuninck - Quick-Step blikt terug op zijn ervaringen met ‘Vlaanderens Mooiste’: “Je ontwikkelt er een haat-liefde relatie mee.”

De Ronde van Vlaanderen is niet zomaar een wedstrijd voor de West-Vlaming. “Voor mij en een pak anderen is het niet alleen het grootste doel van het jaar, het heeft de allure van ons eigen WK. Het prestige dat bij de Ronde komt kijken, is vergelijkbaar met het wereldkampioenschap”, zegt hij op de website van Deceuninck - Quick-Step. “Op die dag staat het hele land stil, met duizenden fans langs de kant van de weg die het peloton willen zien passeren. De Ronde maakt op die manier deel uit van onze Belgische identiteit.”

Zijn eigen debuut in de Ronde was allesbehalve makkelijk. “Het was in mijn tweede jaar als prof. Ik had pech met een lekke band en net toen ik terugkwam in het peloton, ging ik hard tegen de vlakte in het wringen voor de tweede passage over de Oude Kwaremont. Toch heb ik goede herinneringen aan die dag. Het is typisch aan zo’n Vlaamse koers, je ontwikkelt er een soort haat-liefde relatie mee. De laatste keer dat je de Oude Kwaremont en de Paterberg op moet knallen, zit je volledig door je krachten heen, maar het geeft je wel een gevoel van trots om in die geweldige sfeer te mogen rondrijden. Dan vind je altijd toch nog wat procentjes extra.”

Geen <I>geskart</I> dit weekend voor Lampaert: “Doodzonde, de Ronde van Vlaanderen is voor ons als het WK”
Lampaert reed in 2019 naar een zeventiende plek in de Ronde Foto: BELGA

Lampaert kan zich nog herinneren hoe zijn voormalige ploegmaat Tom Boonen als wereldkampioen in 2006 mocht zegevieren in ‘Vlaanderens Mooiste’. Het gaf hem naar eigen zeggen kippenvel. Lampaert kende wel zelf nog niet bijzonder veel succes in de Ronde: een 17e plaats vorig jaar was zijn beste resultaat.

Dit jaar krijgt hij dus niet de kans om beter te doen, tenzij op de rollen tijdens de virtuele Ronde van Vlaanderen. Hij komt er samen met zijn ploegmaats Remco Evenepoel en Zdenek Stybar aan de start: “Ik ga het wel missen om de ‘echte’ Ronde niet te kunnen rijden, zeker als het zondag zo ver is. Maar veiligheid gaat voor en we moeten hopen dat deze situatie snel over gaat. De virtuele Ronde van zondag mag dan wel helemaal iets anders zijn, ik ben toch gemotiveerd om er iets moois van te maken.”

LEES OOK. Ronde van Vlaanderen gaat toch door… met dertien toppers op de rollen

Geen <I>geskart</I> dit weekend voor Lampaert: “Doodzonde, de Ronde van Vlaanderen is voor ons als het WK”
Foto: BELGA
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.