Keir Starmer volgt verguisde Jeremy Corbyn op als leider van Britse Labour-partij

Keir Starmer volgt verguisde Jeremy Corbyn op als leider van Britse Labour-partij

Foto: AFP

Keir Starmer wordt de nieuwe voorzitter van Labour, de grootste Britse oppositiepartij. Starmer, een 57-jarige jurist die de laatste jaren meedraaide aan de partijtop, was de absolute favoriet om de fel bekritiseerde Jeremy Corbyn op te volgen.

Labour deed het eind vorig jaar bijzonder slecht in de vervroegde parlementsverkiezingen. Jeremy Corbyn leidde Labour naar de grootste verkiezingsnederlaag sinds 1935, terwijl concurrent Boris Johnson met zijn Tories vlot een absolute meerderheid haalde in het Lagerhuis. De eeuwige onduidelijkheid over het brexitstandpunt van de partij deed Corbyn de das om, maar ‘s mans radicaal-linkse opvattingen zijn nooit écht geliefd geweest bij Labour-kiezers. Corbyn kondigde de avond zelf nog aan de partij niet meer te zullen leiden in een volgende verkiezingscampagne.

Zaterdagmiddag werd bekend gemaakt dat Keir Starmer de verkiezing gewonnen heeft om Corbyn op te volgen. De ruim 500.000 leden van Labour kregen rond kwart voor 12 onze tijd gewoon een mail met het resultaat. De leden konden tot vorige donderdag elektronisch hun stem uitbrengen.

Topfavoriet

Starmer was de topfavoriet. De 57-jarige jurist uit de Londense wijk Southwark werkte lange tijd als openbaar aanklager en kwam pas in 2015 in het Lagerhuis terecht, maar groeide daar al snel door naar de partijtop. Starmer verdiende zijn sporen aan de zijde van Jeremy Corbyn als schaduwminister voor Brexit. Hij kon in de voorrondes voor de leiderschapsverkiezingen bij Labour al op meer steun van collega-parlementsleden, vakbonden en lokale Labour-afdelingen rekenen dan zijn concurrenten en heeft een degelijker, gematigder imago dan Corbyn, al doen critici hem af als een grijze muis.

Moeilijke taak

Starmer staat voor een aartsmoeilijke taak. De partij is gedecimeerd uit de verkiezingen van eind vorig jaar gekomen, zelfs in de traditioneel donkerrode kiesdistricten in het Noorden van Engeland. De coronacrisis biedt misschien mogelijkheden. Premier Boris Johnson ligt onder vuur omdat hij het land pas laat in lockdown zette en omdat de Conservatieven jarenlang bespaard hebben op de nationale gezondheidsdienst NHS, die al langer klaagt over een tekort aan verpleegkundig personeel. Bovendien verdwijnt de brexit - het paradepaardje van Johnson en co. - door de zware gezondheidscrisis even naar de achtergrond.

Corrigeer

NIEUWS