Politie verbaliseerde eerder al Walen die naar Geraardsbergen kwamen winkelen

Stad nuanceert shopverbod voor Walen

Stad nuanceert shopverbod voor Walen

Foto: if

Geraardsbergen - Waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont (CD&V) nuanceert het politieoptreden waarbij Waalse shoppers een boete riskeren als ze in Geraardsbergen komen winkelen. "We verbieden mensen uit Wallonië niet om naar Geraardsbergen te komen maar vragen dat ze zich begeven naar de dichtstbijzijnde winkel vanaf hun woonplaats. En als deze winkel in Geraardsbergen ligt, is er geen probleem."

Politiechef Jurgen De Landsheer benadrukte eerder dat wie vanuit Lessines, de Waalse buurstad van Geraardsbergen, naar bijvoorbeeld de Colruyt in Overboelare gaat een niet-essentiële verplaatsing maakt. Dus werden er Waalse shoppers geverbaliseerd en riskeren die een boete tot 250 euro als het parket er gevolg aan geeft. Het zorgde voor een lawine aan reacties, vanuit Lessines én Geraardsbergen.

Waarnemend burgemeester Van Trimpont reageert nu. "Er is een polemiek ontstaan op sociale media rond het winkelen in Geraardsbergen door mensen uit Wallonië. Men beweert dat mensen uit Wallonië niet welkom zouden zijn in Geraardsbergen."

"We verbieden mensen uit Wallonië niet om naar Geraardsbergen te komen, maar vragen dat men zich begeeft naar de dichtstbijzijnde winkel vanaf hun woonplaats. En als deze winkel in Geraardsbergen ligt, is er geen probleem."

"De toepassing van de maatregelen die uitgevaardigd zijn, gebeurt steeds in gezamenlijk overleg met de politie en de medische discipline. Er zullen geen boetes gegeven worden door de politie hiervoor, maar als er een supermarkt is dichterbij je woonplaats dan vragen we dat men op dit ogenblik daar gebruik van maakt. Zo willen we de ellenlange files aan de Colruyt bij ons proberen te beperken."

"Het principe van de essentiële verplaatsingen moet strikt toegepast worden. Ik hoor zelfs verhalen van mensen die op één voormiddag meerdere grootwarenhuizen aandoen. Ik vind dit onbegrijpelijk in deze tijden. Als iedereen naar de winkel gaat die het dichtst bij zijn woonplaats ligt, dan is het aantal bezoekers over vele winkels gespreid en is dat goed voor de volksgezondheid. Bovendien is dit een grote steun voor de lokale handelaars. De lokale winkels en handelaars hebben het hard te verduren en kunnen alle steun gebruiken."

"Ik heb veel waardering voor het werk dat de lokale politie op dit ogenblik doet. Het is echt niet evident om de maatregelen door iedereen te laten toepassen. En sommige mensen trachten te flirten met de grens van wat toegelaten is, want in deze tijden niet verstandig is. De politiemensen doen hun uiterste best om in deze bizarre tijden ten dienste te staan van de burger en de volksgezondheid. Ze combineren dit met hun andere taken, zoals het bestrijden van de criminaliteit en het waarborgen van de verkeersveiligheid."

"Hopelijk is deze crisis zo snel mogelijk voorbij en kan iedereen opnieuw beschikken over de vrijheid die we altijd gekend hebben."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio