Duitse viroloog betwijfelt of Olympische Spelen ook in 2021 zomaar zullen kunnen doorgaan

Duitse viroloog betwijfelt of Olympische Spelen ook in 2021 zomaar zullen kunnen doorgaan

Foto: EPA-EFE

Het Internationaal Olympisch Comité IOC stelde de Olympische Spelen van Tokio wegens de coronacrisis met een jaar uit tot de zomer van 2021 (23 juli-8 augustus), maar volgens de Duitse viroloog Alexander Kekulé bestaat momenteel geen enkele garantie dat het grootschalige event dan probleemloos kan plaatsvinden. “We hebben er immers geen idee van hoe de coronapandemie tegen dan evolueert”, zei Kekulé op de Duitse zender ARD.

Kekulé is als prof in de virologie en microbiologie verbonden aan de Martin-Luther universiteit van Halle-Wittenberg. Hij denkt dat de coronapandemie tegen de zomer van 2021 nog niet helemaal verleden tijd is. Vooral in minder ontwikkelde landen, met een minder uitgebouwd gezondheidsnet, kan het virus nog een hele poos woekeren, betoogt hij. “En vanuit zulke landen kan het coronagevaar altijd weer blijven opduiken”, klinkt het.

Volgens virologen kan een groepsimmuniteit mogelijk soelaas bieden om toekomstige coronapandemieën in de kiem te smoren. Dat betekent dat ongeveer twee derde van de bevolking immuun is tegen het virus, al is daar bij de huidige uitbraak van Covid-19 nog weinig zekerheid over. Pas ten vroegste volgende lente denken virologen hierover meer te weten.

“Een goed moment om het belang van groepsimmuniteit voor de Spelen te analyseren, zal in maart of april volgend jaar zijn”, stelt ook Kekulé. “Dan kan een finale beslissing vallen.”

Corrigeer