Precies 35 jaar na het opstarten

José Laurier, oprichter AppliTek, overleden

José Laurier, oprichter AppliTek, overleden

Foto: IF

Deinze / Nevele - José Laurier, geboren in Deinze op 25 maart 1943, is op een onwezenlijke manier heengegaan in het UZ Brussel op 26 maart 2020, een dag na zijn 77ste verjaardag en exact 35 jaar na de oprichting van AppliTek, zijn geesteskind. Dat staat te lezen in het overlijdensbericht dat zaterdag door uitvaartcentrum Desmet in Dentergem in onze krant is geplaatst.

De overledene staat in Deinze bekend als oprichter van AppliTek. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het continue analyseren van productieprocessen en meetapparatuur voor de water- en luchtkwaliteit. AppliTek geniet op dat vlak wereldfaam en levert aan 125 landen. De wieg van het bedrijf stond in het ouderlijk huis op de Kouter in Deinze, en later langs de Karel Picquélaan in Deinze. Zijn enige zoon David, die met zijn gezin in Zeveren woont, stapte 20 jaar geleden in de voetsporen van zijn vader en bouwde het bedrijf, dat in 2000 naar een nieuwbouw verhuisde op het industrieterrein De Prijkels op de grens van Deinze en Nazareth, verder uit tot eind 2017 toen een Amerikaanse technologiegroep AppliTek verwierf.

Het verlies van José komt bij zijn echtgenote Annie Arslyder, het gezin van zijn zoon David en dichtste familie toch wel plots en hard aan. Vooral de manier waarop de familie geen normaal afscheid kon nemen zinderde vrijdag laatstleden op de begrafenis nog na.

“Mijn ouders verbleven in de wintermaanden immers in de buurt van Marbella in Spanje. Van een bekend Belgische cardioloog die in de buurt verblijft kreeg vader te horen dat hij dringend moest geopereerd worden. Op 3 maart keerden mijn ouders terug en werd mijn vader opgenomen in het UZ te Brussel voor een behandeling. Hij is daar getroffen door een aantal ziekenhuisbacteries en moest in isolatie. Tien dagen later hebben we hem daar voor het laatst gesproken. Toen moesten we afscheid nemen want van die dag af ging het ziekenhuis in lockdown door het coronavirus. Je staat daar machteloos bij. Op 26 maart, is hij daar overleden zonder dat we waardig afscheid konden nemen. Ook de uitvaart moest nu in intieme kring plaats vinden. Het was een beetje onwezenlijk. Daarom hebben we de plechtigheid van vrijdag gelivestreamd naar alle hoeken van de wereld. Voor het overige zal ik, en velen met mij, mijn vader herinneren als een ‘goeie’ gast. Naast bedrijfsleider van AppliTek tot begin de jaren 2000 en als hoofdaandeelhouder en voorzitter van Appliteks zusterbedrijf Epas tot midden de jaren 2000, een onafhankelijk adviesbureau voor milieu, ruimtevaartonderzoek en –technologie. Met Epas werkten we zowel voor de Esa en Nasa en ontwikkelden levensondersteunende systemen voor astronauten tijdens de lange reis naar Mars, gepland in 2030. Tevens was vader nog voorzitter van Innovest. Kortom, hij was van vele markten thuis. Zo was hij ook auteur van enkele boeken zoals ‘De Verborgen Raadselaar’ en misschien wel honderd of meer gedichten. Boeken die ik misschien postuum ga uitbrengen. Verder kroop hij nog in de huid van filosoof, theoloog, chemicus, fysicus en antropoloog. Het was zijn leven. Zijn heengaan komt toch wel onverwacht aan en laat een leemte na.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio