Gentse politie registreerde al meer dan 1.000 mensen bij controles van coronaregels

Gentse politie registreerde al meer dan 1.000 mensen bij controles van coronaregels

Foto: Photo News

Gent -

Al meer dan duizend personen zijn beboet, gewaarschuwd of geregistreerd door de Gentse lokale politie omdat ze de regels rond de coronapandemie niet respecteren. Het gaat voornamelijk om mensen die met meerderen buitenkomen of ‘niet-essentiële verplaatsingen’.

756 processen-verbaal, 392 waarschuwingen en 31 ter plaatse te betalen boetes van 250 euro. Dat was zaterdag de balans van de controles op de coronamaatregelen bij de Gentse lokale politie. 1.179 mensen werden al beboet, geregistreerd of gewaarschuwd op tien dagen tijd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag en wordt bevestigd door de politie.

Het is de lokale politie menens met de regels om het coronavirus in te perken. Binnen het duizend man sterke korps zijn 150 agenten voltijds toegewezen aan het controleren van de maatregelen. Er is een apart controlecentrum dat wordt bemand door vier mensen en er zijn zestien extra betaalterminals gekocht om ter plaatse boetes met de bankkaart te kunnen opleggen.

En op dagen dat de Gentse politie steun krijgt van een helikopter van de federale politie, wordt niet geaarzeld om die in te zetten bij meldingen van corona-inbreuken. In verschillende woonwijken rijden de hele dag tijd patrouilles rond, een ongewoon beeld in Gent.

Populaire hangplekken zoals de Graslei kregen niet mis te verstane boodschappen in krijtverf en aan bankjes in parken zijn bordjes gehangen die mensen verbieden om te blijven zitten.

Rondhangende groepjes

Toch is de boodschap niet voor iedereen duidelijk. De politie registreert elke dag tientallen overtreders.

Zaterdagnamiddag werd nog een politiehelikopter naar Ledeberg gestuurd, toen er een melding binnenkwam dat er een grote groep mensen aan het picknicken was in het Keizerspark. De politie stuurde een patrouille naar het park, samen met een helikopter die al in de lucht hing voor routinecontroles. Maar in het park bleek het de melding niet te kloppen.

Een van de meest voorkomende inbreuken is het niet respecteren van het samenscholingsverbod buiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om groepjes die rondhangen in parken of mensen die met te veel op een bank zitten. Deze inbreuk is juridisch ook het eenvoudigst te bewijzen. Als mensen niet samenwonen of uit hetzelfde gezin komen, mag het niet.

Niet-essentiële verplaatsing

De tweede meest bestrafte inbreuk is de ‘niet-essentiële verplaatsing’. Sinds de verstrengde coronamaatregelen zijn enkel noodzakelijke verplaatsingen toegelaten. Met de auto gaan touren of naar Gent komen, zonder goede reden, horen daar niet bij. Deze inbreuk is moeilijker juridisch te bewijzen. Maar onder meer met roadblocks aan invalswegen naar Gent, heeft de lokale politie al heel wat van deze inbreuken bestraft met een pv of een boete.

Hier en daar klinkt commentaar op verregaande politieinterventies, zoals controles thuis. Op sociale media zijn getuigenissen te lezen van Gentenaars die politie aan de deur kregen na meldingen van buren. De politie heeft ook al feestjes stilgelegd, omdat die een duidelijke inbreuk zijn op het samenscholingsverbod.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN