Cultuuragenda: Ik Luister Gents (1)

Cultuuragenda: Ik Luister Gents (1)

Foto: Steven Hendrix

Gent - Onwaarschijnlijk op welke terreinen het coronavirus allemaal toeslaat. Opsommen heeft geen zin. Neem nu de muzieksector alleen al. Ook de Gentse muzikanten zien al hun concerten afgelast en zijn genoodzaakt de release van hun nieuwe plaat uit te stellen. Wat de toekomst brengt weet niemand. Wat wij en de muzikanten wel weten: weg inkomen. Maar niets belet ons en u om hen te blijven steunen. Naar muziek luisteren kan ons voorlopig niet ontnomen worden, en platen kopen kan ook nog altijd: digitaal via de sites van een aantal Gentse platenzaken zoals MusicMania en Vynilla Records, om er maar enkele te noemen. En in veel gevallen kan je ook je gading vinden op de site van de artiesten zelf. Voor hen telt dezer dagen elke euro. De komende weken duiken de medewerkers van de wekelijkse cultuuragenda in hun platenkast, op zoek naar platen van Gentse artiesten die ze maar al te graag aanbevelen. Een eerste worp.

Roland Van Campenhout (75 ondertussen) bracht in 2018 Folksongs from a non-existing land uit.  Een plaat waarop hij andermaal bewijst een meester te zijn in het scheppen van sfeer: van exotisch tot intiem tot psychedelisch. Roland krijgt elk soort geluid uit zijn gitaar. Maar hij oefent ook nog elke dag. Na Folksongs from a non-existing land bracht Roland ook Somewhere in the mountains uit: niet minder dan drie platen in één pakket: twee platen, en een dvd meer bepaald. Een eerste met enkel eigen werk, opgenomen in de keuken van het Duitse platenlabel Meyer Records, een tweede plaat bevat de registratie van een concert in het Duitse Theater der Keller, in Keulen, met eigen werk en covers en traditionals. De dvd toont fragmenten van concerten die Roland  tussen 2012 en 2018 in datzelfde Theater der Keller speelde. En als u dan toch aan het bestellen bent, probeer ook gerust Snowblind op de kop te tikken. Snowblind dateert al van 1981, maar werd in 2014 heruitgebracht.

Frederik Sioen liet nog niet zo lang geleden Messages Of Cheer & Comfort op de wereld los. Een plaat die wij zelf door de schuld van het coronavirus helaas nog niet konden aankopen en beluisteren. Sioen zag ook zijn lanceringstournee gedeeltelijk in het water vallen door de coronamaatrdegelen. Normaal gezien zou de Gentse show op 24 april in de Handelsbeurs plaats vinden, maar dat lijkt nu dus hoogst twijfelachtig. Hoe Messages Of Cheer & Comfort klinkt kan u ondervinden door de plaat te kopen via de site van Sioen. Ondertussen kunnen wij niet nalaten ook Sioen plays Graceland aan te kopen. Het betreft de live registratie van één van zijn vele Gracelandshows die hij de voorbije jaren speelde met zijn muzikale vrienden uit Zuid-Afrika. Daarop uiteraard vooral de eigen bewerkingen van de nummers van de Gracelandplaat van Paul Simon,j aangevuld met nog een paar eigen nummers van Sioen. Verpakt in een mooi mapje. Kopen, zolang de voorraad strekt. Bestellen kan op www.sioen.net

Ook in een mooi mapje zit Die Austerprinzessin van Peter Vermeersch & Flat Earth Society. De Oesterprinses is een zwart-wit stomme film van Ernst Lubitsch uit 1919. Het is een komedie over een Amerikaanse oesterkoning die op zoek gaat naar een man van stand voor zijn dochter. Peter Vermeersch componeerde in 2005 op vraag van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen Gent (nu Film Fest Gent) een eigen partituur bij de filmklassieker en voerde het live uit met alle muzikanten van zijn Flat Earth Society. Dat leidde tot succesvolle concerten in binnen- en buitenland. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van Flat Earth Society was er recent een nieuwe reeks concerten. Bestetlen via www.fes.be

Little Jimmy, die er met Don Croissant zelfs een tweede artiestennaam op na hield, is niet meer onder ons. Hij overleed op zondag 5 januari onverwacht. Nog niet zo lang daarvoor bracht Little Jimmy de plaat Blues Rebel uit. Klaas Vandromme had naar aanleiding van die plaat een gesprek met Little Jimmy. Dat kan u hier nog eens herlezen.

Blues Rebel is te verkrijgen op Sing My Title, het label van de Gentse bluesmuzikant Tiny Legs Tim. Mailen naar singmytitle@gmail.com en Tim Degraeve laat u weten wat u moet doen.

Tiny Legs Tim zat de voorbije jaren overigens ook niet stil. Voor zijn vijfde album Elsewhere Bound, stapte Tim Degraeve af van zijn gewone manier van werken: hij speelde vaak akoestisch en in kleinere bezetting, maar deze keer ging hij all the way en belde hij een klein leger muzikanten om samen met hem de studio in te trekken. Niet enkel Tom Callens van Lady Linn & her Magnificent Seven en van zijn eigen jazzband Lester’s Blues maar ook nog deze ervaren muzikanten: Steven Troch, Luk Vermeir, Marc De Maeseneer, Marie-Anne Standaert & Yves Fernandez, Filip Vandebril, Amel Serra Garcia en Frederik Van den Berghe. Meer dan dubbele garantie op een plaat waar vaart in zit en die heel goed klinkt.

Kopen: klik hier

Om nog even in de biuessfeer te blijven: Tiny Legs Tim verzamelde naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van roots- en bluscafé Missy Sippy in Klein Turkije dan weer een ander legertje muzikanten: twintig in totaal. Samen goed voor Missy Sippy All Stars. Allemaal mannen en vrouwen die eerder al meerderde keren in de blusclub optraden. In wisselende bezettingen doken ze twee dagen de studio in om een dozijn nummers op plaat te zetten. Konden daarbij niet ontbreken: Naomi Sijmons die in de Missy Sippy af en toe met nog een aantal vrouwelijke muzikanten het podium onveilig maakt, en Guy Verlinde, de bluesbrother die samen met Tiny Legs Tim de muzikale lijnen in de Missy Sippy uitzetten.

Missy Sippy All Stars is te verkrijgen op vinyl (20 euro), en in 2 cd-versies van 10 en 15 euro, waarbij de 15-euro versie de cd op zich dezelfde is, alleen de verpakking is wat beter en je hebt er ook een inlegblad met tekeningen van alle artiesten erbij. Kopen: zolang de Missy Sippy coronadicht is kan dat via info@missy-sippy.be

Een interview met de ondertussen bevallen Marie Follebout van Missy Sippy en Tiny Legs Tim kan u hier lezen.

Dat brengt ons bij Guy Verlinde. Die zichzelf zonder overdrijven de hardst werkende bluesartiest noemt. Tussen 2009 en 2019 bracht hij niet minder dan 11 albums uit. Dat kan al tellen. Zijn laatste worp is de soloplaat All Is Forgiven. Verlinde noemt het zelf zijn meest persoonlijke plaat en dat is niet gelogen. De thema’s van nogal wat songs komen uit ervaringen en vaststellingen in zijn heel nabije omgeving. Het nummer Solitude & Grace gaat over zijn moeder die in een verzorgingsinstelling verblijft en dementie heeft. Gentenaar Nils De Caster (viiol, mandoline ….) en Olivier Vander Bauwede (mondharrmonica) zaten niet alleen mee in de studio, maar begeleiden Verlinde ook op live-concerten die door de gekende reden momenteel niet kunnen doorgaan.

 

Verlinde brengt niet alleen heel veel platen uit, recent verzamelde hij in het boek In Words (112 blz) een vijftigtal van zijn songteksten. Verlinde rangschikt ze niet per plaat, maar thematisch: over liefde die goed afloopt, over liefde die slecht afloopt, over eenzaamheid, over verlies. Verlinde verhaalt in In Words hoe hij door de muziek beïnvloed en gevormd werd.

Zowel In Words als de platen van Guy Verlinde zijn te koop via www.guyverlinde.com

Volgende weken onder meer: Isolde Lasoen, Lady Linn, Embracing Franki, Bruno Deneckere, Reena Riot, Sarah Ferri,  Sarah D’hondt, Lieven Tavernier en nog tal van anderen. Maar op Isolde Lasoen laten we u niet tot volgende week wachten. Radio 1 vroeg haar in het teken van corona om haar eigen versie te maken van We zullen doorgaan van Ramses Shaffy. Lasoen maakte niet zomaar een versie, maar haalde er haar muzikanten en haar partner Piet Stellamans bij. Alles samen goed voor niet enkel een prachtige versie, maar ookeen heel professionele clip.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio