Spelersvakbond Sporta zoekt een collectieve oplossing voor problematiek rond spelerslonen

Spelersvakbond Sporta zoekt een collectieve oplossing voor problematiek rond spelerslonen

Foto: Photo News

De Belgische spelersvakbond Sporta is momenteel druk bezig met het zoeken naar een collectieve oplossing voor de lonen van voetballers nu de competities in België zijn opgeschort als gevolg van de coronacrisis. “We hopen binnen vier à vijf dagen een concreet plan te kunnen voorstellen”, legde manager Sébastien Stassin uit.

LEES OOK. “Pestmaatregel” van Standard stuit op veel onbegrip, spelersvakbond protesteert

Cercle Brugge en Waasland-Beveren plaatsten hun spelers en staf intussen al in technische werkloosheid, Anderlecht deed hetzelfde met enkele medewerkers en vroeg een financiële geste aan haar spelers. Standard van zijn kant communiceerde op 24 maart dat “een grote meerderheid binnen de spelersgroep” spontaan een fikse salarisverlaging hadden aanvaard, zolang de competitie stilligt. Zeven spelers zouden het voorstel van de Luikse directie echter hebben geweigerd en werden door de club in technische werkloosheid geplaatst. Die beslissing vond Sporta “onbegrijpelijk”. “Hoe kan het dat een deel van de spelersgroep technisch werkloos wordt gesteld, terwijl dat voor andere spelers niet gebeurde?”, aldus Stassin. “Ze oefenen toch dezelfde functie uit.”

“Het is legaal je spelers momenteel op werkloosheid te stellen”, vervolgde de oud-verdediger van onder meer RWDM en Cercle Brugge. “De vraag is echter of het moreel te verantwoorden is. Dat denk ik niet. We moeten als spelersvakbond een akkoord zien te vinden met alle spelers. Alle spelers in de Jupiler Pro League moeten solidair zijn. We hebben de clubs eerst laten doen. Nu komen wij op het terrein om alle maatregelen op één lijn te krijgen. Er is dagelijks contact met spelers uit 1A en 1B. We hopen deze week nog een voorstel te kunnen presenteren.”

Spelersvakbond Sporta zoekt een collectieve oplossing voor problematiek rond spelerslonen
Bij Standard werd een deel van de spelers op technische werkloosheid gezet Foto: BELGA

Globaal akkoord wordt struikelblok

Stassin zei nog de standpunten van zowel clubs, spelers als publiek te begrijpen. “Daarom moet een oplossing gevonden worden die iedereen kan aanvaarden. Je moet de zaken in zijn context zien. Het klopt dat bepaalde spelers veel geld verdienen. Het gemiddelde loon van de spelers in België bedraagt per jaar 300.000 euro bruto. Dat wil echter ook zeggen dat er spelers zijn die minder dan 100.000 euro bruto per jaar verdienen. Zij kunnen bij technische werkloosheid in de problemen komen.”

“Een globaal akkoord vinden wordt het moeilijkste, omdat op dit moment niemand weet of en wanneer de competitie kan herbeginnen”, legde Marc Leroy, nationaal verantwoordelijke bij Sporta, uit. De Raad van Bestuur van de Pro League vroeg vorige week nog de Jupiler Pro League helemaal stop te zetten. Op 15 april kan die beslissing goedgekeurd worden door de Algemene Vergadering.

“Daarom weet niemand momenteel juist wat doen”, vervolgde Leroy. “En dan is er nog het dreigement van de UEFA om Belgische clubs uit te sluiten van Europees voetbal bij een stopzetting van de competitie. In elk geval moet elke beslissing gedragen worden door zowel spelers als clubs.”

Spelersvakbond Sporta zoekt een collectieve oplossing voor problematiek rond spelerslonen
Foto: Photo News

FIFA-werkgroep stuurt aan op collectieve overeenkomsten voor spelers en clubs

De werkgroep van de Wereldvoetbalbond FIFA die oplossingen moet zoeken voor de problematische gevolgen van de coronacrisis op het voetbal, heeft richtlijnen klaar met betrekking tot salarisvermindering voor spelers en coaches, die momenteel werkloos aan de kant staan, zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de werkgroep dat persagentschap Belga kon inkijken.

In heel wat landen wordt er momenteel afzonderlijk gedebatteerd over tijdelijke salarisverminderingen voor spelers en coaches, met stevige verschillen in de verminderingen als gevolg, die in uitzonderlijke gevallen zelfs tot tachtig procent durven gaan. Clubs maken daarnaast gebruik van de sociale zekerheid, in de landen waar dat mogelijk is. Zo hebben de Belgische eersteklassers Waasland-Beveren en Cercle Brugge al hun spelers en coaches in technische werkloosheid gezet en de verwachting is dat er nog clubs zullen volgen. De raad van bestuur van de Pro League besliste vorige week immers al unaniem een streep te trekken onder het seizoen, een beslissing die nog moet bekrachtigd worden door de algemene vergadering, waarin de 24 profclubs stemrecht hebben.

Om met die verschillende akkoorden en mogelijke klachten om te gaan, heeft de FIFA-werkgroep zijn eerste richtlijnen klaar, die weliswaar eerst nog goedgekeurd moeten worden door het Bureau of the FIFA Council, het uiteindelijke beslissingsorgaan binnen de Wereldvoetbalbond. “Wat betreft de uitvoerbaarheid van arbeidsovereenkomsten in het voetbal moet er eerst naar het arbeidsrecht van het land in kwestie gekeken worden”, klinkt het in het rapport.

“Wat vermeden moet worden, is dat belanghebbenden wereldwijd in gelijkaardige omstandigheden een verschillende behandeling zouden krijgen. FIFA wil daarbij voor richtlijnen zorgen, met daarin een faire oplossing voor clubs en spelers, terwijl jobs zoveel mogelijk beschermd worden. Om ervoor te zorgen dat spelers en coaches toch nog een vorm van betaling krijgen, rechtsgang vermeden wordt, contractstabiliteit verzekerd wordt en clubs niet bankroet gaan, gezien de financiële impact van het coronavirus, stelt de werkgroep voor dat clubs en werknemers (spelers en coaches) samenwerken om tot een akkoord te komen wat betreft salarisvermindering voor een redelijk bedrag, gedurende de periode dat er niet gevoetbald kan worden.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.