Ridley en Merckx starten onlineverkoop fietsen, handelaars krijgen toch commissie: “Kunnen noodkreten niet negeren”

Ridley en Merckx starten onlineverkoop fietsen, handelaars krijgen toch commissie: “Kunnen noodkreten niet negeren”

Per verkochte fiets gaat ook 19 euro naar het revalidatiecentrum van Stig Broeckx. Foto: Karel Hemerijckx

De Belgian Cycling Factory, holding van de fietsmerken Ridley en Eddy Merckx, start een webshop waarbij de klanten rechtstreeks vanuit de fabriek in Paal kunnen kopen. De fiets wordt aan huis geleverd. Bij de bestelling moet de klant een fietswinkel aanduiden. Die krijgt op die manier toch zijn ‘commissie’ op de verkoop. Per verkochte fiets gaat ook 19 euro naar het revalidatiecentrum dat Stig Broeckx begeleidde.

Met de lancering van de website #GOFIT19 wil de Belgian Cycling Factory de dalende fietsverkoop een stukje herlanceren. De fietsenwinkels zijn dicht, en de Ridley- en Merckx-fietsen worden enkel via dealers verkocht. Ze zijn niet via rechtstreekse online verkoop vanuit de fabriek te verkrijgen.

“COVID-19 legt, zoals alle gewone winkels, een heel groot deel van onze fietsenwinkels lam. Logisch, want dat is nu eenmaal nodig om dit virus te verslaan. Toch kunnen we de noodkreten van verschillende van onze dealers niet zomaar naast ons neer leggen,” vertelt Jochim Aerts, CEO van Belgian Cycling Factory.

“Om ons Belgisch dealernetwerk zo goed mogelijk te ondersteunen, hebben we daarom besloten om een online shop open te stellen voor consumenten. Ze kunnen online kopen en wij leveren de fiets de volgende werkdag aan huis,” aldus Aerts, “Vanuit de overheid kwam twee weken geleden al de oproep om zeker te blijven sporten. Fietsen speelt daar een cruciale rol in. Wel, elke Belg die op zoek is naar een fiets kan daarvoor bij ons terecht.”

Ridley en Merckx starten onlineverkoop fietsen, handelaars krijgen toch commissie: “Kunnen noodkreten niet negeren”
Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Fietsenmaker

België heeft ongeveer 150 dealers die Ridley en Eddy Merckx verkopen. “Een aantal onder hen heeft wel een eigen webshop, maar dat geldt niet voor alle winkels. De eerste twee weken kregen we signalen dat onze winkeliers het nog wel zouden kunnen overbruggen, maar nu de lockdown tot na de paasvakantie is verlengd, wordt het voor hen moeilijk’’, zegt woordvoerder Thibaut Norga.

Ridley en Merckx hebben ook een groot netwerk in andere Europese landen, met vooral Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland. De klaargemaakte fietsen kunnen niet naar de bestemmingen gevoerd worden. “Zolang een fiets niet vertrekt uit onze fabriek, kan hij ook niet gefactureerd worden’’, aldus nog Norga.

De webshop is zo opgebouwd dat de consument bij het afrekenen verplicht een fietsenmaker moet selecteren. De geselecteerde fietsenmaker zal ook volgens de Belgian Cycling Factory zijn gebruikelijke marge van de verkochte fiets ontvangen. Ook al hoeft hij geen seconde tijd aan die consument te besteden.

“We hebben de webshop #GOFIT19 genoemd. Een vrolijkere hashtag die hopelijk die van COVID-19 snel kan overwinnen,” stelt Jochim Aerts. “We gaan ook 19 euro per verkochte fiets doneren aan het Revalidatie en MS Centrum uit Pelt. Zij hebben Stig Broeckx zo goed geholpen na dat verschrikkelijk ongeluk en het overkoepelend ziekenhuis (Mariaziekenhuis Noord-Limburg) is ook een fantastische strijd aan het leveren. Zij verdienen meer dan ooit deze steun!”

De uitzending rond de revalidatie van Stig Broeckx haalde vorige week heel mooie kijkcijfers. Naar de sterke reportage van Eric Goens keken 645.168 mensen, waarmee het programma in de toptien eindigde. Het Lotto Soudal-team van Broeckx rijdt op Ridley-fietsen, de Eddy Merckx-racefietsen zitten in het profpeloton in het team van AG2R La Mondiale, met o.m. Oliver Naesen.

http://www.gofit19.be

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.