Britse premier Boris Johnson overgeplaatst naar intensieve zorgen

Britse premier Boris Johnson overgeplaatst naar intensieve zorgen

Boris Johnson. Foto: Reuters

De Britse premier Boris Johnson (55) is overgeplaatst naar de afdeling intensieve zorgen in het Londense Saint Thomas ziekenhuis. Dat meldt de BBC. Johnson testte postiief op het coronavirus en maandagmiddag is z’n toestand verslechterd. Hij zou ademhalingsproblemen en koorts hebben en kreeg al zuurstof toegediend, luidt het in de Britse pers.

Boris Johnson testte eind vorige maand positief op het coronavirus. Destijds zei hij dat hij ‘milde symptomen’ ervaarde. Maar zondagavond werd de eerste minister toch opgenomen in het ziekenhuis. Maandagnamiddag nog tweette de premier dat alles relatief naar behoren ging met hem. Maar zijn toestand is toch erg verslechterd, zegt zijn kabinet. “In de namiddag ging de premier achteruit en op advies van het medisch team is hij verplaatst naar de afdeling intensieve zorgen.” Volgens The Guardian was Johnson bij bewustzijn en werd hij rond 20 uur Belgische tijd overgeplaatst voor het geval hij beademd zou moeten worden. Hij had nog steeds koorts, luidt het.

LEES OOK. Britse premier Boris Johnson in ziekenhuis opgenomen met “aanhoudende symptomen” coronavirus

“De eerste minister heeft buitenlandminister Dominic Raab gevraagd om voor hem op te treden waar dat nodig zou zijn”, klinkt het nog. “De eerste minister krijgt uitstekende zorg en bedankt het personeel voor al het harde werk en hun toewijding.”

Een politiek commentator van de BBC noemt de verplaatsing naar intensieve zorgen “een totaal nieuw gegeven”. “Tot nu communiceerde Johnson voortdurend dat hij alles onder controle had, dat hij de leiding heeft. Bijna business as usual”, zegt Laura Kuenssberg. “Nu Dominic Raab nadrukkelijk genoemd wordt, is alles totaal veranderd.”

Vrijdag nog sprak Johnson de natie toe in een videoboodschap op Twitter. Hij vroeg de Britten thuis te blijven. “Met het mooie weer in het achterhoofd, wil ik dit nog zeggen: de verleiding om buiten te gaan en de regels te overtreden, zal groot zijn. Maar doe dat niet. Hou je aan de regels.”

De eerste minister en zijn partner Carrie Symonds verwachten deze zomer een baby.

LEES OOK. Boris Johnson schrijft brief aan alle Britten: “Belangrijk om eerlijk te zijn, de zaken zullen slechter worden eer ze beter worden”

Trump biedt artsen hulp aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan de dokters van Johnson aangeboden om hulp te bieden, zo verklaarde hij maandag op een persconferentie in het Witte Huis. “We zullen zien of we kunnen helpen. We hebben alle artsen van Boris gecontacteerd”, aldus de Amerikaanse president. Volgens hem zijn farmabedrijven bezig met het ontwikkelen van medicijnen tegen Covid-19. “Deze bedrijven zijn in Londen en staan klaar (...) Wanneer men de longziekte Covid-19 heeft en op intensieve zorgen ligt, is dat heel, heel erg. We zijn erg triest, alle Amerikanen bidden voor zijn herstel”.

De Franse president Emmanuel Macron wenste de Britse premier op Twitter een voorspoedig herstel toe. Hij hoopt dat Johnson “deze beproeving snel te boven komt (...) Al mijn steun gaat uit uit naar Boris Johnson, zijn familie en het Britse volk in deze moeilijke dagen”, aldus Macron. Ook de Duitse kanselier Angela Merkel, Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO wensen Johnson veel sterkte en een spoedig herstel. “Veel kracht, Boris, en word snel gezond”, twitterde Stoltenberg.

Corrigeer

NIEUWS