Kredietkraan voor bedrijven in coronacrisis raakt maar niet open

Kredietkraan voor bedrijven in coronacrisis raakt maar niet open

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD), de Bel­gische bankenkoepel Febelfin en de Nationale Bank kondigden in maart hun “bazooka” aan. Foto: Photo News

Twee weken nadat de banken en de federale overheid een principe­akkoord bereikten over steunmaatregelen voor wie door de coronacrisis wordt getroffen, weten veel bedrijven nog altijd niet of ze een overbruggingskrediet met overheidsgarantie krijgen of niet. Er is nog geen duidelijkheid over de voorwaarden, schrijft De Tijd dinsdag.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD), de Bel­gische bankenkoepel Febelfin en de Nationale Bank kondigden eerder in maart hun “bazooka” aan: een garantiesysteem van 50 miljard euro waarbij bedrijven die dreigen te bezwijken onder de coronacrisis, bij de banken kunnen aankloppen voor nieuwe overbruggingskredieten en kredietlijnen die grotendeels door de overheid worden gewaarborgd. Dat omvangrijke project komt bovenop andere maatregelen, die ondernemingen en hypotheeknemers de mogelijkheid bieden om onder bepaalde voorwaarden zes maanden betaaluitstel te vragen voor hun bedrijfs- of woonkrediet.

Over de betaalpauze kwam vorige week duidelijkheid, maar het steunplan is nog niet klaar. De banken krijgen nochtans al veel vragen van bedrijven, maar kunnen de dossiers niet opstarten zolang de criteria niet vastliggen. Febelfin hoopt dat er deze week meer duidelijkheid komt.

Ook over de Vlaamse steunmaatregelen is nog geen duidelijkheid, aldus De Tijd, maar dat zou eind deze week wel het geval moeten zijn.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN