Thomas De Gendt: “Als de Tour de France niet doorgaat, zie ik héél veel teams stoppen op het einde van het seizoen”

FB Live Thomas De Gendt. Video: Het Nieuwsblad

Thomas De Gendt was dinsdag onze volgende gast in Sportwereld Live. De wielrenner van Lotto-Soudal praatte er onder meer over zijn rol als uithangbord, over het inleveren van loon en -op lezersvraag- over kroketten. U kan de video onderaan herbekijken.

“Ik hoop dat de Tour de France zal doorgaan omdat héél veel sponsors - niet alleen die van ons - hun budget hebben berekend op de visibiliteit van de Tour die toch in honderd landen op tv wordt uitgezonden”, vertelde De Gendt. “Als de Ronde van Frankrijk afgelast wordt, dan zie ik héél veel ploegen ermee ophouden op het einde van het jaar omdat hun sponsoring dan wegvalt. Dan kan het héél somber worden voor het wielrennen.”

Onder meer de CCC-ploeg van Greg Van Avermaet is door het schrappen van de voorjaarskoersen in zwaar weer terechtgekomen. “De sponsors zullen hun geld terugtrekken. Dat zie je nu al. Geen Tour de France zou rampzalig zijn voor het wielrennen. En ook al is die Ronde van Frankrijk maar iets héél klein in het licht van de hele corona-crisis, voor ons is dat onze hele wereld. En wij proberen te redden wat er te redden valt. Ik zie trouwens niet in waarom er geen publiek langs de kant van de weg zou kunnen staan tijdens de Tour. Als het zoals in Parijs-Nice gaat om kleine groepjes die genoeg verspreid staan, is dat helemaal niet gevaarlijk. En dan bij start en finish enkel mensen toelaten die er absoluut moeten staan. De belevenis gaat helemaal anders zijn, maar beter een aangepaste Tour dan helemaal niks.”

“Er moest iets gebeuren of onze ploeg was failliet op het einde van het seizoen”

Bij Lotto-Soudal werden sinds de corona-crisis 25 personeelsleden op non-actief gezet en deden de renners vrijwillig afstand van een deel van hun loon. “Niemand geeft graag geld op. Dat is iets waar je voor getekend hebt, waar je recht op hebt. Onze belangrijkste sponsors - Lotto, Soudal, Caps, Ridley - verliezen een groot deel van hun inkomsten. Als wij dan gewoon aan ons contract gaan vasthouden, dan is er op het einde van het jaar gewoon geen geld meer en dan is de ploeg failliet. Er moest wel iets gebeuren anders hadden we allemaal in de laatste drie maanden van het seizoen geen ploeg meer.”

Om de sponsors van de ploeg in koersloze dagen toch in de picture te zetten is De Gendt erg actief op social media. “Met iemand als Thomas De Gendt en zijn ludieke berichten krijgt het team toch nog de nodige aandacht”, vertelde Marko Heijl, Sponsoring Manager van Soudal, twee weken geleden nog in onze krant. “Ik ben er bewuster mee bezig. Ik probeer elke dag toch iets te posten. Zelfs als ik reageer op posts van andere ploegen, wordt dat opgepikt. Het is de enige manier om toch een beetje visibiliteit te geven aan de sponsors. En als dat dan veel geretweet wordt, is dat alleen maar goed.”

“Een virtuele koers is vooral mentaal enorm zwaar”

De Gendt had het in Sportwereld Live ook over de voorbije loodzware virtuele Ronde van Vlaanderen, waarin hij vierde werd. “Bergritten in een grote ronde zijn ook héél lastig, maar bij zo’n virtuele race zit je alleen op je fiets. In de warmte dan nog. Je hebt wel een blazer, maar je blaast gewoon die warme lucht opnieuw in je gezicht. Je ziet de anderen niet afzien, dus je weet niet of je concurrenten ook op hun limiet zitten of niet. Dat zorgt ervoor dat het vooral mentaal héél lastig is. Na een dikke 20 minuten voelde ik al dat het lastig aan het worden was en dan zag ik bij de kilometers nog “16” staan en begon het vooral mentaal te spelen.”

“Bij gebrek aan echte koersen zie ik wel een oplossing in e-cycling. Vooral om de sponsors en de organisatoren toch een beetje visibiliteit te geven. Eenmaal het peloton zich terug op gang trekt denk ik niet dat veel wielerprofs nog zullen deelnemen aan die virtuele wedstrijden. Misschien wel als een aparte tak van het wielrennen, door de specialisten op rollen. Wij zijn allemaal wegrenners. We weten hoe we moeten reageren in het peloton, wat we moeten doen als er iemand demarreert… Op de rollen is dat gevoel helemaal weg. Dan is het puur power produceren. Misschien dat ik nog wel meedoe aan de virtuele Ronde van Zwitserland op het einde van de maand.”

“In de Tour ga je het verschil niet zien tussen een renner uit Frankrijk of België”

Met een beetje geluk wordt de eerstvolgende koers van De Gendt de Ronde van Frankrijk. Maar die moet hij nu noodgedwongen voorbereiden zonder hoogtestage of koersen zoals de Ronde van Romandië en de Dauphiné. “Op dit moment onderhoud ik gewoon de conditie en probeer ik niet te veel van mijn vorm te verliezen. Je mag nu zeker niet in wintermodus gaan want dan komen de kilo’s er snel bij. Niemand gaat voor de Tour een voorbereidinskoers hebben gereden, niemand gaat een hoogtestage hebben kunnen afwerken. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. De renners uit Italië, Frankrijk en Spanje mogen op dit moment niet op de weg trainen, maar ik denk niet dat je de verschillen gaat kunnen zien tussen wie deze maand heeft buiten kunnen rijden en wie niet. De Ronde van Frankrijk is nog héél ver weg. Over een maand zullen de renners uit andere landen ook wel ten laatste uit hun lockdown mogen komen en hebben ze nog twee maanden om zich voor te bereiden. Dat is tijd genoeg om in vorm te geraken voor de Tour. Zij gaan - in tegenstelling tot de Belgen - wel in de bergen kunnen rijden, dus zijn ze zelfs in het voordeel.”

Nog enkele opmerkelijke uitspraken die we hebben onthouden uit de Sportwereld Live met Thomas De Gendt:

* “Ik ben van plan om met Jasper De Buyst een fietstocht te maken waarbij we de Franse en de Nederlandse grens verbinden zonder de landsgrenzen over te gaan.”

* “Nadat Oliver Naesen vorige week in jullie Sportwereld Live getuigde over de woestijn in zijn tuin, ben ik naar zijn huis gereden en heb ik een foto van zijn tuin getrokken en die naar hem doorgestuurd.”

* “Mijn jaarlijkse fietsvakantie met Tim Wellens op het einde van het seizoen valt nu allicht in duigen. We hadden nog niks gepland, maar het idee was om vanuit Monaco Italië te doorkruisen en zo via Slovenië langs het Oostblok naar Polen te rijden. Maar dat is op dit moment nog niet aan de orde.”

* “Ik ben tegenwoordig volop bezig met het oplossen van Rubik’s cubes. Mijn record is 34 seconden. Dat is snel en niet snel want het wereldrecord is 3,7 seconden. Ik heb nog héél veel tijd om te oefenen en ik hoop tegen het einde van de week onder de 30 seconden te geraken. Ik heb een GAN 356 M - het beste model op de markt - gekocht en ik hoop dat ik daardoor nog sneller kan zijn.”

* Ik speel regelmatig Playstation, maar niet vaak online. Ik speel het liefst alleen in een open wereld waarin je gewoon kan doen waar je zelf zin in hebt. Ik hou mij dan bezig met héél onnozele dingen. Zo heb ik eens bij GTA 4 wekenlang gezocht naar de 200 duiven die zich in het spel bevinden om ze vervolgens af te knallen.”

Ga hier naar de Facebook-pagina van Sportwereld.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.