FIFA staat clubs toe spelerscontracten te verlengen en transferperiode op te schuiven om huidig seizoen nog af te werken

FIFA staat clubs toe spelerscontracten te verlengen en transferperiode op te schuiven om huidig seizoen nog af te werken

Foto: AFP

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een noodplan bekendgemaakt dat het huidige voetbalseizoen moet redden. Daardoor krijgen clubs de kans spelerscontracten te verlengen naar de nieuwe einddatum van het seizoen en kunnen landen de transferperiode laten opschuiven.

De FIFA wil met zijn noodplan de clubs in bescherming nemen. Daarom schept het de mogelijkheid contracten die aflopen op het einde van het seizoen (traditioneel 30 juni) te verlengen tot de nieuwe einddatum van het seizoen van de getroffen federatie. Spelers die al bij een nieuwe club getekend hebben, krijgen dan ook een nieuwe startdatum van hun contract voor volgend seizoen. In het geval dat spelers naar een ander land trekken en het seizoenseinde van het ene land overlapt met de seizoensstart van het andere land, krijgt de oude werkgever van de speler voorrang.

De wereldvoetbalbond beveelt expliciet aan om open te staan voor “overheidsmaatregelen om clubs en spelers te steunen”. Versta: spelers die op technische werkloosheid gezet worden, is geen probleem voor hen. Ze moedigt de clubs wel aan collectieve overeenkomsten te treffen met zijn spelers per club of per competitie, en keurt situaties zoals bij Standard, dat zeven spelers die niet instemden met een loonsvermindering op technische werkloosheid zette, ten zeerste af. “We moeten vermijden dat stakeholders een andere behandeling krijgen.” Als spelers en clubs niet tot een overeenkomst kunnen komen, kan dit aanhangig gemaakt worden bij de FIFA.

De FIFA kondigde ook aan alle aanvragen tot het verschuiven van de transferperiode goed te keuren, zolang die transferperiode niet langer duurt dan 16 weken.

In België werd vorige week door de Raad van Bestuur van de Pro League al beslist het huidige seizoen te laten stopzetten, een beslissing die wel nog bekrachtigd moet worden op de Algemene Vergadering van alle profclubs. Voorlopig is ons land de enige die al publiekelijk te kennen heeft gegeven het huidige seizoen niet meer te willen afwerken. De Europese voetbalbond UEFA liet daarop verstaan dat dit de bedoeling niet kan zijn, en dreigde er openlijk mee de Belgische clubs uit te sluiten van Europees voetbal. De UEFA wil immers nog alles in het werk stellen om het huidige seizoen af te werken, en krijgt daar nu versterking in van grote broer FIFA.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.