Laurens Van Heuverswijn is HNB-correspondent voor Zulte maar ook podcaster

Stervende Zwanen Foto: IF

Zulte - Laurens Van Heuverswijn is de regiocorrespondent voor Zulte voor Het Nieuwsblad, maar ook online redacteur en eindredacteur. Als freelance journalist heeft hij echter nog meer pijlen op zijn boog. Een opvallende publicatie is zijn podcast ‘Stervende Zwanen’: ‘Ik interview er bekende en minder bekende sportfiguren over hun carrière.’

Van Heuverswijn is actief bij zowel de regio- als de sportredactie van Het Nieuwsblad. “De sportwereld is één van mijn grootste passies. Het brengt zoveel verschillende soorten mensen samen, elk met hun eigen verhaal. En laat verhalen vertellen nu net de grootste reden zijn waarom ik in de journalistiek gestapt ben”, vertelt Van Heuverswijn. “Honderduit vertellen over je ervaringen is steeds moeilijker geworden in het huidige medialandschap. Maar podcasts bieden dan een mooi alternatief. Ik kan urenlang praten met mijn gasten. Er hoeft geen tijds- of tekstlimiet op te staan. Mijn podcasts gaan makkelijk voorbij het uur.”

“Ik zal altijd het verhaal boven de naam verkiezen”

“Niet moeilijk bij mijn gasten, want één ding staat centraal: je moet een straf verhaal hebben.” Ultraloopster Adinda Vetsuypens, veldrijdster Jolien Verschueren, snookerscheidsrechter Olivier Marteel, topkinesist David Bombeke en veganistisch mountainbiker Frans Claes kwamen al op bezoek. “Bombeke vertelde bijvoorbeeld minutenlang over een indringend moment met Tourwinnaar Cadel Evans enkele weken voor die wereldkampioen werd. Terwijl Claes de luisteraar ervan weet te overtuigen dat veganisme en topsport wel degelijk samengaat. Dat is Stervende Zwanen: het luchtige gecombineerd met het educatieve. Ik zal altijd het verhaal boven de naam verkiezen.” De podcast gaf Van Heuverswijn de kans om een platform te bouwen voor bekende en minder bekende sporters om een genuanceerd beeld te brengen. “Ik merk na enkele afleveringen al het enthousiasme bij luisteraar en sporter, en dat is leuk. Ik krijg nu zelfs sms-jes van sporters met de vraag of ze eens langs mogen komen. Het is immers hùn verhaal: ik interview, geef geen meningen en laat hen de ster van de podcast zijn. Ik voel dat ze dat appreciëren.”

Stervende Zwanen verschijnt wekelijks, meestal op maandag. Op https://stervendezwanen.wordpress.com kan je alle info en vorige afleveringen vinden. Stervende Zwanen is te beluisteren op alle grote podcastplatformen als Apple Podcasts, Spotify en Google Podcasts.

Wie zelf een podcastidee heeft of een leuke gast denkt te zijn, mag altijd mailen naar stervendezwanen@gmail.com.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio