Ierse vrachtwagenchauffeur naar de strafrechter voor smokkel van zeventien Albanezen

Ierse vrachtwagenchauffeur naar de strafrechter voor smokkel van zeventien Albanezen
Brugge -

De Brugse raadkamer heeft een 32-jarige Ier naar de correctionele rechtbank verwezen op verdenking van mensensmokkel via de haven van Zeebrugge. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. In de trailer van zijn vrachtwagen werden in oktober zeventien Albanezen aangetroffen.

Op 18 oktober 2019 werd de vrachtwagen van Richard W. in de haven van Zeebrugge aan een controle onderworpen. In zijn trailer ontdekte de politie zeventien Albanezen die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te maken. Na verhoor werd de Ierse vrachtwagenchauffeur vrijgelaten omdat er onvoldoende aanwijzingen waren van zijn betrokkenheid bij mensensmokkel.

In de cel

Het onderzoek naar de feiten werd echter voortgezet door de scheepvaartpolitie van Zeebrugge en het team mensensmokkel van de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie (FGP). Op die manier kwamen na een tijdje wel elementen aan het licht om de Ier aan mensensmokkel te linken.

Op basis van een Europees Aanhoudingsbevel werd de verdachte in Frankrijk aangehouden. Eind januari werd hij aan België overgeleverd en aangehouden door de onderzoeksrechter. De verdachte werd dinsdagochtend door de Brugse raadkamer naar de correctionele rechtbank verwezen op verdenking van mensensmokkel.

Het proces zal wellicht al op 22 april van start gaan. De raadkamer oordeelde ook dat Richard W. minstens tot aan zijn proces in de cel moet blijven.

Corrigeer

NIEUWS