Meer meldingen van mogelijke matchfixing in het tennis in eerste maanden van 2020

Meer meldingen van mogelijke matchfixing in het tennis in eerste maanden van 2020

Foto: BELGAIMAGE

De Tennis Integrity Unit, het onafhankelijk orgaan dat mogelijke matchfixing in het tennis onderzoekt, heeft in de eerste drie maanden van het jaar 38 wedstrijdwaarschuwingen ontvangen. Dat is bijna het dubbele van dezelfde periode in 2019, toen met 21 alerts weliswaar een laagterecord werd geregistreerd sinds de start van de opmetingen in 2015.

“De toename van het aantal gemelde wedstrijden in het eerste kwart van 2020 is een aanwijzing dat de lagere regionen van het professionele tennis doelbewust werden geviseerd door valsspelers, op een moment dat de sport vanwege de coronapandemie evolueerde richting een onderbreking”, meldt de TIU woensdag.

Omdat de organisatie vreest dat het probleem nog groter zal worden wanneer het tennis herneemt, zal in samenwerking met de tennisbonden een informatiecampagne worden uitgewerkt om de spelers, officials en toernooidirecties bewust te maken van de problematiek.

Van de 38 meldingen tussen januari en 22 maart waren er zes afkomstig uit de Challengertour (het tweede niveau onder de ATP en WTA) en 32 uit het ITF-circuit (zestien bij de mannen en zestien bij de vrouwen).

De TIU legde in deze periode drie spelers (Jonathan Kanar, Joao Olavo Soares de Souza en Patrick Keane) een effectieve sanctie op.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.