18de-eeuwse kroonluchter trouwzaal gemeentehuis is gerestaureerd

18de-eeuwse kroonluchter trouwzaal gemeentehuis is gerestaureerd

De eerste van de twee gerestaureerde kroonluchters. Foto: JB

Boom -

De imposante 18de-eeuwse kroonluchters in de trouwzaal van het gemeentehuis worden gerestaureerd. Een complex proces dat nog net voor de coronacrisis uitbrak werd opgestart. Inmiddels schittert één kroonluchter al opnieuw in de raadzaal.

De restauratie wordt door een gespecialiseerde firma uitgevoerd. ’t Glas Werckhuys van Yves Verswijvel die een Master in the Fine Arts behaalde in Restauratie & Conservatie van Glaskunst, voert de klus uit voor 4.000 euro.

Maria-Theresia

“Eerst zijn alle bellen en pegels eraf gehaald om de luchters veilig te verplaatsen. Vervolgens werden glazen plaatjes en rozetten losgemaakt, werden de armen van de luchterstam gehaald en werd de stam zelf volledig gedemonteerd.

Ten slotte werd de elektrische bedrading verwijderd en vervangen, inclusief fittings en nieuwe bijpassende kaarshulzen. Ontbrekende bellen werden hier en daar toegevoegd”, legt schepen Francisco Sanchez (N-VA) de procedure uit.

De eerste kroonluchter schittert intussen opnieuw in de raadzaal, aan de tweede wordt nog volop gewerkt.

De kroonluchters dateren vermoedelijk uit de eerste helft van de vorige eeuw en behoren tot de familie ‘Maria-Theresia’. Ze danken deze naam aan de gelijknamige Oostenrijkse keizerin Maria -Theresia, die in de 18de eeuw dit type kroonluchter vanuit Bohemen aan haar Hof liet leveren. Ze hebben dan ook een historische waarde.

Baken van licht

‘We hopen dat deze kroonluchters een baken van licht mogen zijn voor alle toekomstige trouwers’, laat de restaurateur weten. “Een positieve boodschap die we in deze periode zeer goed kunnen gebruiken”, vindt ook schepen Sanchez.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio