Uberdope blijft IN DE HUIS en maakt coronalied en podcast

Gent - Gille, Ruben en Jef, samen goed voor de Gentse hip-hopgroep Uberdope houdt zich aan de maatregelen die de overheid oplegt naar aanleiding van de coronakrisis. "We zijn op dat vlak braaf" zo klonk het dinsdagavond, toen het trio in de ontsmette VRT-studio's in het programma VANDAAG het coronanummer dat ze op vraag van het Radio 1-programma Nieuwe Feiten maakten kwamen voorstellen. "Het deed raar, het was de eerste keer sinds de lockdown dat we elkaar zagen" aldus Ruben Boidin. Uberdope maakte met IN DE HUIS ondertussen ook al twee podcasts.

"We kregen nog nooit zoveel media-aandacht als nu", zo klinkt het in de tweede aflevering van de podcast IN DE HUIS die via de Facebookpagina van de groep te bekijken valt. De eerste twee podcasts duren ongeveer een uur, en is gemaakt via videochat, want Gille, Ruben en Jef maken de podcast live vanop hun eigen stek.

"We spelen al langer met het idee om een podcast te maken, maar de tijd om het uit te werken was er nooit. Nu we toch binnen zitten leek het ons het ideale moment om daar in te vliegen, voornamelijk om onszelf bezig te houden. Het is voor ons de ideale manier om te lullen en goede muziek te delen. Hier en daar een mening of een goede tip, maar vooral veel onzin", aldus Ruben Boidin. En wat blijkt na beluistering van de twee afleveringen: Ruben Boidin zit er met zijn omschrijving knal op. De drie hebben het tijdens dat uur over het zestal nummers die ze draaien, en getuigen daarbij van hun muzikale kennis. Tussendoor wisselen ze van gedachten over corona en hoe ze daar zelf mee omgaan, laten ze wat shit op de goegemeente los, en geven ze hun mening over de coronamaatregelen.

"Wij volgen de regels zeer strikt op", aldus Ruben Boidin, "het was bijvoorbeeld zeer vreemd om te gaan optreden in VANDAAG. Het was zeer bizar om elkaar terug te zien en die anderhalve meter  te moeten handhaven op een set met veel crew. Verder proberen wij deze periode te gebruiken om met Uberdope zoveel mogelijk muziek te maken en met ons merk FAKE zoveel mogelijk te plannen. Met Uberdope waren we daar eigenlijk al mee bezig, dus er gaat weinig verloren. We hebben onze manier van werken wat moeten aanpassen: veel ZOOM meetingen en iedereen vanuit zijn eigen huis. Maar zo werkt het ook, dus het opent voor ons ook wel veel mogelijkheden. De meeste optredens van Uberdope worden gelukkig verschoven, al is het voor iedereen de vraag wanneer dat effectief gaat lukken en welke effecten corona echt zal hebben. We kunnen niet wachten om terug op te treden, maar willen uiteraard ook niet dat er risico’s genomen worden door overhaast  te werk te gaan. Gezondheid boven alles."

"De eerste weken van de lockdown waren we echt wel heel productief en schreven we drie nummers per week. Nu is dat tempo wel gezakt. Concrete plannen voor een nieuwe plaat zijn er nog niet, maar we zijn wel volop aan het schrijven. Wellicht laten we af en toe een single op de wereld los. Hoe lang we met die podcast doorgaan is moeilijk te zeggen. Momenteel willen we het vooral zo vrijblijvend mogelijk houden, zo zit er bijvoorbeeld helemaal geen logica in wanneer de podcast verschijnt. Ik vermoed dat we dit de hele lockdown blijven doen. Het bevalt ons zeer hard, dus zolang we het gevoel hebben dat er nog wat te lullen valt kunnen we dit wel volhouden."

"We waren zelf niet van plan om een coronalied te maken, maar toen we van het radioporgramma Nieuwe Feiten de vraag kregen vonden we het wel een toffe uitdaging" aldus nog Uberdope. Het nummer Komt wel goed is gebaseerd op een aantal cliché-uitspraken over corona, die de Nederlandse schrijver Wim Daniëls verzamelde na een oproep op Twitter. Uberdope maakte er een rapversie van.

De podcast van Uberdope is te bekijken via hun Facebookpagina, "maar de nummers zelf zijn ook als playlist op Spotify te beluisteren, voor de mensen die onze shit die we ertussen vertellen niet willen horen" zo klinkt het in hun eerste podcast.

 

 

 


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio