Mensen stellen doktersbezoek wel degelijk uit, bevestigt bevraging UAntwerpen

Mensen stellen doktersbezoek wel degelijk uit, bevestigt bevraging UAntwerpen

Foto: RR

Een grote groep mensen met andere gezondheidsproblemen dan corona zoekt geen medische hulp vanwege het coronavirus. Dat blijkt uit de vierde golf van de grote coronastudie van de UAntwerpen. Die mensen willen dokters niet overbelasten of vrezen tijdens de consultatie besmet te geraken met het coronavirus.

LEES OOK. Virologen doen oproep: “Geef mondmaskers aan een woonzorgcentrum in uw buurt. Het kan levens redden”

225.000 mensen vulden dinsdag de vierde coronabevraging in van de UAntwerpen, in samenwerking met de universiteiten van Hasselt, Leuven en de ULB. Dat zijn er minder dan in vorige weken, wellicht omdat tijdens de paasvakantie minder mensen achter hun computer zitten en door het goede weer. “Daarnaast begint er allicht ook een vorm van ‘coronamoeheid’ te spelen bij de bevolking”, zegt onderzoeker Philippe Beutels.

Toch vinden de initiatiefnemers 225.000 nog steeds een gigantisch aantal. “We zitten na vier golven bijna aan 1 miljoen unieke deelnemers: dat is onvoorstelbaar”, zegt Beutels. “Dankzij al die deelnemers beschikken we over een schat aan informatie, die we ook delen met de adviesorganen van de overheid.”

Helft kan niet terecht bij arts

De vierde bevraging bevestigt waarvoor artsen de voorbije dagen waarschuwden: mensen met andere gezondheidsproblemen zoeken vaak geen medische hulp. 23 procent van de respondenten geeft aan graag een ander gezondheidsprobleem te willen laten bekijken, maar dat gegeven de omstandigheden toch niet te doen. Van die mensen meldt meer dan de helft (52 procent) dat ze momenteel niet terechtkunnen bij de arts, kinesist of tandarts voor hun gezondheidsprobleem. Ruim 40 procent van hen stelt het bezoek uit omdat ze de gezondheidswerkers niet willen belasten, 23 procent gaat niet uit angst voor besmetting.

Bij meer en meer mensen duikt het virus op in hun omgeving. 38 procent van de respondenten kent een familielid, vriend of directe collega die aan COVID-19 leed of lijdt. 12 procent van de deelnemers kent iemand die in het ziekenhuis moest worden opgenomen, 5 procent kent minstens één persoon die de besmetting niet overleefde.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS