Uitgever huis-aan-huisbladen moet 100ste editie ‘Wegwijs 9070’ even uitstellen

Uitgever huis-aan-huisbladen moet 100ste editie ‘Wegwijs 9070’ even uitstellen

Uitgever Jan Callebert, met zijn drie geesteskinderen. Foto: fvv

Destelbergen - De honderdste editie van het huis-aan-huisblad ‘Wegwijs 9070’ komt er door de coronacrisis voorlopig niet. Nog maar eens een tegenslag voor uitgever Jan Callebert, die eerder dit jaar van Stad Gent te horen kreeg dat hij jaarlijks 6.000 euro milieutaks moet neertellen voor zijn Gents blad ‘Wegwijs Noord’.

‘Attentie’ (Oostakker-Desteldonk-Hijfte) ‘Wegwijs 9070’ (Destelbergen)’ en ‘Wegwijs Noord’ (Sint-Amandsberg), drie huis-aan-huis bladen met lokaal nieuws en advertenties, kreunen mee onder de coronacrisis. “De 99ste editie van ‘Wegwijs 9070’ hebben we volop gebust, maar op het feestelijk nummer blijft het voorlopig even wachten”, aldus Callebert, die merkt dat de adverteerders momenteel liever even de boot afhouden voor ze opnieuw publiciteit kopen in de populaire bladen die samen op 20.000 exemplaren gratis maandelijks in de brievenbus vallen.

Overgangsnummer

‘Ik zal mezelf en mijn zoon twee maanden noodgedwongen geen eigen loon uitbetalen’, zucht de uitgever. ‘De grafische sector heeft sowieso al erg te lijden onder de huidige situatie. Creatieve oplossingen zijn er niet, ik kan nu eenmaal geen take away of online verkoop organiseren van onze uitgaven.’ Tegen half mei plant Callebert wel een soort overgangseditie van ‘Wegwijs 9070’, “een nood-nummer dat wellicht een beperktere omvang zal hebben en waarmee ik uit de kosten wil komen”, klinkt het. Het redactionele werk zet hij samen met zijn medewerkers even op een minimum. Dat de onderhandelingen met Stad Gent rond de enorme milieutaks niets opgeleverd hebben, zit hem stevig dwars.

“Ook nu is er geen doorbraak mogelijk, zo blijkt. Ik moet er mij bij neerleggen dat jaarlijks twee derde van mijn winst naar de Gentse stadskas versluist. Als je ziet hoeveel dozen en karton van online-bestellingen er bij ophaling papier op straat ligt, daar is mijn boekje nog geen honderdste deel van. Ik heb de indruk dat men het begrip milieu tegenwoordig misbruikt om de kassa te doen rinkelen.” In Destelbergen is de uitgever vrijgesteld van taks, iets waar hij de gemeente trouwens oprecht dankbaar voor is.

WegwijsNoord houdt ermee op

Los van de huidige crisissituatie die de uitgave van het volgende nummer van ‘Wegwijs 9070’ tegenhoudt, zal de uitgever de publicatie van zijn meest recente blad, ‘WegwijsNoord’ stopzetten. “Er is niet alleen het ontbreken van steun van het stadsbestuur voor ons zogezegd “vervuilend” blad, er is ook de recente sluiting van een aantal handelszaken in Sint-Amandsberg. Hoe minder zelfstandigen, hoe minder advertentiepotentieel er is voor ons lokaal blad”, aldus de uitgever. “Voor vele verenigingen en trouwe lezers komt dit hard aan. De voorbije jaren vroegen meer dan 1000 gezinnen de sticker ‘WegwijsOK’ of ‘Attentie OK’ aan. Ooit waren de handelaars zelf ook vragende partij voor het magazine in Sint-Amandsberg, dus ik sluit niet dat ze bij voldoende interesse misschien nog terugkeert maar alleen als er voldoende inkomsten zijn.” ‘Attentie’, het blad voor Oostakker, Desteldonk en Hijfte, hoopt uitgever Jan Callebert alsnog te kunnen redden met hopelijk ook een doorstart in mei. De april-editie is alvast afgelast.

 

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN