Standard-spelers zullen geld technische werkloosheid niet opvragen

Standard-spelers zullen geld technische werkloosheid niet opvragen

Foto: REUTERS

De spelers van Standard die door de club op tijdelijke werkloosheid zijn gezet, zullen de uitkering niet opvragen. Voor de zeven voetballers is het een principekwestie geworden.

De sfeer is al beter geweest bij Standard. Alles begon met een brief aan het begin van de coronacrisis waarin de spelers voor de keuze werden gezet. Ofwel koos je voor een verminderd loon (3500 per maand en een equivalent van dat bedrag voor de Luikse ziekenhuizen), ofwel voor het statuut van technische werkloosheid.

Dat gebrek aan overleg schoot bij verschillende spelers in het verkeerde keelgat. Uiteindelijk reageerden meerdere spelers niet op de brief. Zeven van hen werden begin deze week door de club op technische werkloosheid gezet, anderen werden op het verminderd salaris gezet. Het leverde Standard veel kritiek op van spelersvakbond Sporta en vanuit de politiek. De aanbeveling van de Pro League was ook om technische werkloosheid niet in te roepen en als het dan toch gebeurde, voor iedereen hetzelfde toe te passen.

Spreekt voor zich dat de spelers er zelf niet tevreden over waren. De zeven technisch werklozen – waartoe drie sterkhouders behoren - betreuren het dat zij nu worden neergezet als rotte appels. Voor hen is het een principekwestie, waarbij het financiële niet primeert. Zo spraken ze nu af om de uitkering van 1.650 euro per maand niet op te zullen vragen. Met andere woorden: ze verdienen welgeteld nul euro.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.