Nu ook ongerustheid over zuurstoftekort in woon-zorgcentra

Video: VRT

Er was eerder al heisa door het gebrek aan beschermingsmateriaal, de trage uitrol van de testcapaciteit en het uitblijven van opleidingen voor de zorgverleners in woon-zorgcentra. Nu is er ook ongerustheid over een tekort aan zuurstof.

LEES OOK. Nu dreigt ook zuurstoftekort in rusthuizen: kunnen patiënten nog waardig sterven? (+)

Die zuurstof is belangrijk bij de palliatieve zorg van coronapatiënten. “Bij elk overlijden heb ik zuurstof nodig gehad”, verklaarde Erik Pinxten, een huisarts met veel patiënten in meerdere woon-zorgcentra, woensdagavond in Terzake. “Ik hoor van het personeel op de werkvloer dat zuurstof een mogelijk probleem gaat zijn in de nabije toekomst. Dat betekent dat palliatieve zorgen een stukje moeilijker gaan worden. Een woon-zorgcentrum kan veel doen, maar alles staat of valt bij materiaal. Materiaal in de rusthuizen is al van bij het begin van deze coronacrisis een pijnpunt.”

Dominique Roodhooft, directrice van de vzw Zorg-Saam, bevestigt dat er een zuurstofprobleem dreigt. “Er zijn leveranciers die een paar weken geleden de zuurstoftoestellen zijn komen halen omdat er bij ons te veel stonden en de ziekenhuizen ze nodig hadden”, verklaarde ze. “Als het zo is dat alleen de ziekenhuizen die toestellen nodig hebben, dan weet ik niet waarom wij de patiënten moeten verzorgen.”

Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, heeft intussen gereageerd op de noodkreet. “Ik heb een taskforce in het leven geroepen die vanaf donderdag dagelijks zal samenkomen”, zo verklaarde hij. “Die zal onder meer kijken naar beschermingsmateriaal, maar ook naar zuurstoftoestellen. Er is al een uitdrukkelijke oproep aan de ziekenhuizen gedaan om bij de woon-zorgcentra bij te springen met het nodige medische materiaal en personeel.”

Video: VRT

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN