Nog voor de zomer eerste klinische tests van vaccin op Belgische patiënten

Nog voor de zomer eerste klinische tests van vaccin op Belgische patiënten

Foto: shutterstock

Het Duitse laboratorium CureVac gaat in juni zowel in Duitsland als België starten met klinische tests van een vaccin tegen het coronavirus. Dat melden de Franstalige kranten ‘La Libre’ en ‘L’Echo’ op gezag van Jean Stéphenne, voorzitter van de raad van toezicht van CureVac.

Het vaccin maakt gebruikt van het “Messenger RNA”. Door dat te injecteren in het lichaam van de patiënt, wordt het immuunsysteem gestimuleerd om zelf de gewenste therapeutische proteïnen te produceren.

De eerste klinische tests zullen al in juni, uiterlijk juli, worden uitgevoerd bij gezonde Belgen, die dus niet aan het virus zijn blootgesteld. Dat zegt Stéphenne, een Belg die eerder ook al directeur was van GSK Biologicals. Daarna zal het experimentele vaccin ook worden geïnjecteerd bij mensen die wel werden blootgesteld aan het virus, vervolgens ook bij ouderen… De tests zullen bij 2.000 tot 3.000 Belgen worden uitgevoerd.

Ontslagen na onderhoud met Trump

Jean Stéphenne werd nog maar pas aangesteld bij CureVac, nadat de Amerikaanse CEO in maart werd ontslagen wegens wangedrag. De Duitse regering, onder leiding van Angela Merkel, was niet te spreken over het feit dat de voormalige CEO van het labo – dat overheidssubsidies krijgt – begin maart naar het Witte Huis was gegaan om over het vaccin te onderhandelen met president Trump.

“Hij had zijn raad van bestuur toestemming moeten vragen voor deze ontmoeting, maar deed dat niet”, aldus Stéphenne. “Maar de beslissing van zijn ontslag was eigenlijk daarvoor al genomen. We waren niet tevreden over hem.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN