In Petegem geproduceerd model hoort thuis bij expo ‘Design op wielen’

Adria-caravan kampeert voor mudel

Conservator Wim Lammertijn en cultuurschepen Rutger De Reu poseren bij de nieuwe aanwinst. Foto: Eddy Lefevre

Deinze / Nevele - Half februari kende de unieke tentoonstelling ‘Design op wielen’ in het mudel te Deinze een vliegende start. In de expositie, die normaal zou lopen tot en met 10 mei, waren in het museum verschillende types rollend erfgoed te zien die werden ontworpen of gefabriceerd in de regio. Daaronder topstukken zoals de exclusieve Minerva en de trapauto’s van Torck uit de privé verzameling van Katrien Lingier. Ondanks het feit dat het museum door de coronamaatregelen nu gesloten is kunnen geïnteresseerden vanaf vandaag aan de buitenkant van het mudel nu een nieuw zeldzaam collectiestuk bewonderen. Het gaat om een Adria-caravan die geproduceerd werd in de Belgische afdeling van het bedrijf dat zich in 1972 vestigde langs de Kortrijksesteenweg op de wijk Molenhoek in Petegem. Daar waar nu het bedrijventerrein De Tonne is gelegen.

Mudel goes vir(tu)al

“Sedert de lockdown hebben de medewerkers van ons museum met conservator Wim Lammertijn nog niet stilgezeten. Zo hebben ze de collectie erfgoedstukken van de tentoonstelling ‘Design op wielen’ virtueel opgenomen. De expo is nu digitaal te bekijken op www.mudel.be/dow. Tezelfdertijd vullen we onze collectie aan en bereiden we reeds tentoonstellingen voor die na de lockdown worden georganiseerd. Door het feit dat we de caravan konden op de kop tikken is die expo ‘Design op wielen’ nu een topstuk rijker. Zeker omdat ze hier bij ons is gemaakt. Adria, ooit Europa’s grootste caravanfabriek met hoofdzetel in Novo Mesto in het voormalige Joegoslavië, besloot zich in Petegem langs de N43 te vestigen in 1972. Daar liepen op een bepaald moment 23.000 caravans van de band en waren tussen de 250 en 300 werknemers aan de slag. In 1992 sloot Adria daar de deuren. De caravan die nu te zien is rechts van onze ingang dateert uit de aanvangsperiode. Het was zelfs een soort luxe-model in twee kleuren ,blauw en wit. Dat model refereert eens te meer aan de industriële geschiedenis van onze Leiestad,” zegt schepen Rutger De Reu.

“In dat verband denken we er aan om op een later tijdstip een terugkomdag te organiseren voor de ex-werknemers van het bedrijf,” besluit Wim Lammertijn. “De caravan kampeert buiten want we zouden hem door de afmetingen toch niet binnen krijgen. Hij is daar nu te bekijken ofwel via de virtuele tour. Het is wel opletten geblazen want woensdag werd tussen het nieuw Leietheater en het museum een volledig nieuw wandelpad in beton aangelegd.”

Vermelden we nog dat het toenmalig transportbedrijf Dewintere uit Olsene bijna wekelijks op en afreed met afgewerkte modellen naar het moederhuis in het huidige Slovenië.

Toen de tentoonstelling door de coronamaatregelen de deuren diende te sluiten besloten conservator Wim Lammertijn en medewerkers om de tentoonstelling digitaal op te nemen en te verspreiden via www.mudel.be/dow.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio