De jeugdhelden van Evenepoel: Philippe Gilbert, Usain Bolt en… zijn ouders

De jeugdhelden van Evenepoel: Philippe Gilbert, Usain Bolt en… zijn ouders

Foto: BELGA

Philippe Gilbert en Usain Bolt waren voor een opgroeiende Remco Evenepoel (20) twee belangrijke inspiratiebronnen. Het jonge wielerfenomeen van Deceuninck - Quick-Step onderstreept ook het belang van de rol van zijn ouders en heeft een bijzondere plek in zijn hart voor zijn overleden generatiegenoten.

Evenepoel begint met een ode aan zijn ouders. Hij legt uit hoe zij hem als opkomend voetbaltalent maandenlang elke dag 180 km heen en terug naar Eindhoven reden zodat hij er kon trainen bij PSV. “Het was chaos, maar zij deden het voor mij. Zij staan nummer 1 op mijn lijst”, zegt Evenepoel op de website van Cyclingnews.

Met Philippe Gilbert reed Evenepoel vorig seizoen samen bij Deceuninck-Quick.Step. De twee werden al snel vrienden en Evenepoel looft hem vooral voor zijn winnaarsmentaliteit. “Op de fiets steekt zijn mentaliteit er bovenuit. Hij start altijd 100 procent om te winnen en hij is ook zo in het gewone leven. Hij gaat 100 procent voor zijn doelen en dat is iets speciaals.”

De jeugdhelden van Evenepoel: Philippe Gilbert, Usain Bolt en… zijn ouders
Foto: Photo News

Evenepoel begon Gilbert te volgen na zijn wereldtitel in 2012 in Valkenburg. “Ik was toen twaalf en las elk artikel over hem, al zijn interviews, al zijn verhalen, eigenlijk alles dat ik kon bemachtigen.” Bij hun eerste ontmoeting was Evenepoel erg nerveus. “Het was op een trainingskamp enkele jaren geleden en ik was tweedejaarsjunior. Ik kwam bij Quick-Step als stagiair en ‘Phil’ daagde op tijdens het trainingskamp. Toen we elkaar ontmoetten, kwam ik amper uit mijn woorden. Ik was zo stil en nerveus maar hij stelde mij meteen op mijn gemak. Hij gaf mij steun en advies en het lijkt alsof hij altijd met beide voeten op de grond staat. Hij heeft de ploeg nu verlaten maar we hebben samen prachtige herinneringen. Hij is een grote kampioen maar een nog grotere teamspeler.”

Over Usain Bolt: “Wat hij deed, was gekkenwerk”

De Jamaicaanse spurtbom Usain Bolt is een andere jeugdheld van de regerende Europese en vicewereldkampioen tijdrijden. “Hij is een van de grootste olympische atleten ooit. Iedereen op de planeet kent hem”, legt Evenepoel uit. “Wanneer ik denk aan zijn prestaties op de Spelen, herinner ik mij wat ik voelde toen ik hem bezig zag op TV en hoe ik toen bij mezelf dacht dat ik op een dag ook zoiets speciaals zou willen doen. Ik volgde elke finale in Peking en Londen en zag hem al dat goud verzamelen. Het was gekkenwerk. Ik bewonder hem nog het meest omdat hij erin slaagde zolang aan de top te blijven. Ik ben zelf nog niet aan de top waar ik wil zijn, heb nog een lange weg te gaan. Bolt is wat dat betreft een voorbeeld en rolmodel.”

De jeugdhelden van Evenepoel: Philippe Gilbert, Usain Bolt en… zijn ouders
Foto: Photo News

Evenepoel besluit zijn opsomming met een ode aan zijn ploeg Deceuninck - Quick-Step en aan de renners die de voorbije jaren het leven lieten. “Dit was een moeilijke om erbij te nemen, maar ik wil mijn respect uitdrukken voor de renners die niet meer bij ons zijn, diegene die hun leven tragisch zagen eindigen op de weg. Of het nu gebeurde tijdens een training of een wedstrijd, ik wil benadrukken dat ze niet vergeten zijn in het peloton. Er ligt nog veel werk op de plank om races en wegen veiliger te maken. Het is heel lastig om 100 procent veiligheid te garanderen maar als we er samen voor vechten, is het mogelijk.”

De jeugdhelden van Evenepoel: Philippe Gilbert, Usain Bolt en… zijn ouders
Foto: Photo News
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.