De corona-update van burgemeester Jan Vermeulen

De corona-update van burgemeester Jan Vermeulen

Foto: Eddy Lefevre

Deinze / Nevele - De dagelijkse update van burgemeester Jan Vermeulen: 'We hebben enkele weken terug al gewezen op de zorg rond de zorg. Als een woonzorgcentrum wordt afgesloten, kunnen alleen nog personeelsleden het virus binnenbrengen. Vandaag had ik een teleconferentie met alle directies van de woonzorgcentra op ons grondgebied. De situatie in de Deinse woonzorgcentra is zonder meer goed, echt goed op vandaag. De bevestigde gevallen over geheel Deinze zijn verspreid over twee WZC‘s op “”n hand te tellen! Het zijn er in totaal zelfs geen vijf. Deze mensen zijn perfect afgezonderd en stellen het relatief goed. Eén persoon is opgenomen in het ziekenhuis. We hopen op het beste.

'Samen met de directie van AZ Sint-Vincentius en hoofdarts Dr. De Groote bood dit moment opnieuw een leerrijke vorm van ondersteuning voor onze directies. Het zijn allemaal echte kapiteins die onze zorgvloot door de storm leiden.

Onze stad zorgde tijdig voor voldoende ondersteuning om iedereen van extra beschermend materiaal te voorzien. Dat is niet meteen de kerntaak van de stad. Maar wij moeten nu steun bieden waar we kunnen, en we doen dat als stadsbestuur. Een Zorgzame Stad, geen woorden maar daden! Dat hebben de woonzorgcentra nodig vandaag.

We werken voor een waardig afscheid en graag nog een extra wandeling met de rolstoel door Deinze. Wie dat aan onze senioren wil gunnen, met nu ook zelf in zijn kot blijven. Hoe sneller we samen de coronaduivel in zijn kot duwen, hoe groter de kans dat iedereen die een ouder, oma of opa in een woonzorgcentrum wonen heeft, deze binnenkort opnieuw kan bezoeken. We kunnen misschien kwaad zijn op enkele ministers, maar wie de senioren nu echt wil helpen, blijft in zijn kot, houdt afstand en wast regelmatig de handen.

Wat zeggen cijfers?

De cijfers zeggen dat we tot nu toe al veel geluk hebben gehad. We hebben al bij al relatief weinig COVID-19 gevallen in onze stad. Toch moet je twee keer opletten. Ik vermenigvuldig de 50 altijd x 10. Dan zijn het er 500. Doe je X 20, zijn er 1000 mensen besmet. Dat is 1 op 50, voor zover ook dit geen onderschatting is.

Wat doen we met die cijfers?

Opletten, opletten, opletten. In de supermarkt, op het containerpark, in den AVEVE. Als er 50 mensen rondlopen, zit er 1 tussen die je kan besmetten. 1 op 50! Het kan ook 1 op 25 zijn, we weten het niet. Wat we wel weten, #COVID19 kan dodelijk zijn, maar is in 80% van de gevallen mild. (Geleerd van Dr. Eva)

Wat is uw leven u waard?

In bepaalde winkels is het enige wapen tegen corona, AFSTAND. Onthou, 2 meter is beter! Onthou ook dat steeds meer stadsgenoten drager zijn van het virus. Als regionale stad trekken we ook andere mensen aan. AFSTAND houden is de boodschap.

Politiecontrole

Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, vroeg ik de politie om te controleren. Winkels die de regels van social distancing niet kunnen of willen in acht nemen spelen met vuur en vragen om problemen.

Fietsbrigade

Er is gisteren een nieuw record gevestigd op de F7. Bijna 2000 fietsers kwamen langs het station. Dat maakt ons voor een keer niet gelukkig. Zoek eens een andere weg om u te ontspannen en laat die over aan mensen die met de fiets naar het werk moeten. Onze fietsbrigade zal u ook op dit pad tegenkomen vandaag. Van fietsen krijg je geen corona, van te dicht bij elkaar komen wel! Afstand houden!

De ooievaars missen ons

Ik zag de kippen van het MuDeL al de stad intrekken op zoek naar voedsel. We kregen ook een mooie foto te zien van deze ooievaar die op bezoek kwam. Mens en dier missen elkaars gezelschap...en toch moeten we dit nog even volhouden. Hier aan de Leie wordt de oorlog tegen #Covid19 gewonnen.'

De gesproken update van de burgemeester is te horen op Radio Tequila om 14 u, 16 u en 18 u via FM 106.2 of www.radiotequila.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio