"Leef... en draag zorg voor mekaar en de zorgverleners"

FOTO-VIDEO. Chris Corn brengt hoop en vooral ontroering aan wzc Sint-Vincentius

Van Oostende tot Aarlen is er een beetje over, maar onze Lootse singer-songwriter Chris Corn trekt deze dagen zijn eigen muzikaal spoor door heel Vlaanderen. De reden kent u: "weinig kan het hart zo diep treffen als muziek", hij schrijft het op zijn eigen website. En dat is vandaag meer dan ooit het geval. Vorige week verraste hij al eens de stagiairs en artsen in het Contactpunt Corona Lochristi, donderdagmiddag stak hij even de straat over naar de voortuin van wzc Sint-Vincentius. Een welkome verpozing voor personeel en bewoners, een uur en een kwart pure ontroering in benarde tijden.

Het begon allemaal met een bescheiden 20-uur momentje op de oprit van zijn eigen huis in de Ommegangstraat, maar ondertussen weet Chris(tophe) al meer Vlaamse rusthuizen staan dan hem lief is. Samen met zijn professionele job in Luein zorgt het voor hectische dagen in deze hectische tijden. "Blijven ademen is de boodschap", zegt hij. "Dat eerste filmpje is liefst 16.000 keer bekeken, en zo is de bal aan het rollen gegaan. De 32 gecancelde optredens op trouwpartijen en recepties zijn vervangen door een hartverwarmende tournee door heel Vlaanderen."

"De vraag is enorm. Morgen trek ik naar wzc Lovenbos in Lievegem, vanaf dinsdag zit ik achtereenvolgens in Zorghotel Wellington in Oostende, Hof van Egmont in Mechelen en Hof te Clipsen in Lokeren.Ook Wachtebeke, Zele, Zeveneken, Brugge, Ledegem, Mariakerke en Sint-Martens-Latem staan daarna op mijn kalender. Het is maar een fractie van mijn agenda. Maar er komen er nog een pak bij, want het stopt niet", klinkt het. "Het is een hartverwarmende maar terzelver tijd soms bevreemdende ervaring. Soms sta ik gewoon voor een blinde muur te spelen, zonder dat ik publiek zie. Onlangs was er een voortuinconcert bij mindervaliden, de meesten in een rolstoel op een glazen balkon. Ik zag echt niemand, tot er na elk nummer gejuich en geroep opsteeg, en ik alleen zwaaiende armen zag", vertelt hij. "Ook bij mensen met een mentale beperking is het echt fantastisch: zij reageren blij en uitgelaten op mijn muziek."

"Ik heb natuurlijk geen repertoire voor rusthuizen", vertelt de Lootse singer-songwriter een beetje verontschuldigend tijdens de soundcheck. Maar dat deed niets af aan het fantastische concert - een uur en een kwart, inclusief verzoekjes en bisnummers - donderdagmiddag. Er werd gewuifd achter het raam, gewiegd vanop de bovenste verdieping en rustig genoten vanuit de open zaal op de benedenverdieping. Allemaal op veilige afstand. Genieten van Chris Corn, omgeven door een zee van azalea's en aangemoedigd door het zorgpersoneel dat er mee de ambiance in bracht.

Luisteren en meezingen kon met onder meer 'Let it Be', 'Your Song', 'Ik hou van u' (met een aangepaste coronaversie 'Zwaai me een kus'), 'Can't help falling in love', de onvermijdelijke 'Ster' van Stan Van Samang, en het al even onvermijdelijke 'Leef' van André Hazes, 'Yesterday', 'Hallelujah' tot 'Ik mis je zo' van Will Tura en 'Mia' van Gorki. Voor elk wat wils, en voor iedereen vooral veel liefde en ontroering. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio