Grote werf op E19 tussen Antwerpen en Brussel start volgende week al op

Grote werf op E19 tussen Antwerpen en Brussel start volgende week al op

Foto: Photo News

Antwerpen -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start volgende week dinsdag al met de structurele onderhoudswerkzaamheden op de E19 tussen Antwerpen en Brussel. Dat is enkele maanden vroeger dan gepland, om maximaal gebruik te maken van de verkeersluwe periode.

“Het wegdek richting Brussel is verouderd en dringend aan vernieuwing toe. De snelweg krijgt daarom een nieuwe asfaltverharding, zodat de veiligheid en het rijcomfort van de weggebruikers er verbetert. Tijdens de werken moet verkeer richting Brussel over een beperkt aantal rijstroken. Verkeer richting Antwerpen ondervindt geen hinder”, zo meldt het AWV in een persbericht.

De werken zouden normaal gezien pas in augustus van start gaan. “Door de maatregelen ter bestrijding van Corona-Covid19 is het verkeer op de Vlaamse wegen sterk verminderd. Het is dus het moment om een werf als deze, die normaal grote hinder zou veroorzaken, nu op te starten”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

“Doordat er nu weinig verkeer op de baan is, is het veel veiliger voor de wegenbouwers om op de snelweg te werken, en tegelijkertijd veroorzaken we nu veel minder hinder. Uiteraard zien we er strikt op toe dat alle maatregelen gerespecteerd worden en iedereen in een veilige en gezonde omgeving kan werken.”

UZA Edegem blijft bereikbaar

Op termijn wordt de volledige snelweg richting Brussel tussen Antwerpen en de provinciegrens met Vlaams Brabant vernieuwd. In april worden concreet al twee zones aangepakt: de E19 tussen Wilrijk en Kontich en de E19 ter hoogte van Mechelen-Zuid.

Van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 april wordt de rechterrijstrook tussen Wilrijk en Kontich aangepakt. Het verkeer richting Brussel moet dan over twee rijstroken langs de werfzone. De op- en afrit naar het UZA Edegem blijft bereikbaar voor ziekenwagens. Ook bezoekers kunnen de afrit naar het ziekenhuis blijven gebruiken.

Geluidshinder voor omwonenden in Mechelen

Ter hoogte van Mechelen-Zuid krijgt de snelweg richting Brussel over de volledige breedte een nieuwe toplaag asfalt. Er wordt alleen ’s nachts gewerkt, omdat het verkeer dan over één rijstrook moet. “Dit staat gepland in de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 april en de nacht van donderdag 30 april op vrijdag 1 mei”, aldus het AWV. Er wordt telkens gewerkt van ongeveer 18 uur tot 6 uur. De afrit Mechelen-Zuid wordt afgesloten in de nacht van 29 april op 30 april.

Bij de werken ter hoogte van Mechelen-Zuid is het mogelijk dat omwonenden geluidshinder ondervinden. “Het agentschap wil zich hiervoor alvast excuseren en tracht deze hinder tot een minimum te beperken”, klinkt het. De precieze planning is nog onder voorbehoud van het weer.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio