Celstraf voor longpatiënte die drugs dealt terwijl ze op donorlongen wacht: “Ze ondermijnt de gezondheid van anderen”

Celstraf voor longpatiënte die drugs dealt terwijl ze op donorlongen wacht: “Ze ondermijnt de gezondheid van anderen”

Rechtbank Brugge. Foto: aft

Brugge / Zuienkerke / Lichtervelde -

Een 62-jarige Bruggelinge met een zware longaandoening heeft 30 maanden cel gekregen voor grootschalige speed- en cannabishandel. Ook haar twee mantelzorgers werden veroordeeld omdat ze de handel overnamen toen zij in het ziekenhuis vertoefde.

In oktober 2018 vernam de politie dat Bruggelinge Mia C. (62) op grote schaal cannabis en speed verkocht vanuit haar woning. Toen haar neef Stefaan D. (57) uit Lichtervelde op 24 oktober drugs kwam leveren, ging de politie tot actie over. “De neef had 50 gram speed en zes gram cocaïne bij”, verduidelijkte de procureur. “In de woning van mevrouw werd 60 gram cannabis en wat speed gevonden.”

In de woning van D. trof de politie een kilogram speed, cocaïne, ketamine, 50 gram cannabis en 60 gram heroïne aan. Mia C. lijdt aan COPD, een ernstige longaandoening. Ze moet zich redden met een zuurstoffles en een neuskatheter. De procureur hekelde haar asociale houding.

“Ze heeft een ziekte-uitkering en een mantelzorgpremie, woont in een sociale woning en geniet een verlaagd tarief voor nutsvoorzieningen. En toch dealde ze drugs voor de extra inkomsten. Ze wacht op donorlongen, maar ondermijnt intussen de gezondheid van andere mensen.”

De Brugse strafrechtbank veroordeelde de vrouw donderdag tot 30 maanden effectieve celstraf en een verbeurdverklaring van 19.000 euro. Haar neef kreeg 37 maanden cel en een verbeurdverklaring van 16.000 euro.

Telkens wanneer C. door haar aandoening in het ziekenhuis belandde, namen haar mantelzorgers, Rosa M. (45) uit Brugge en Britta M. (48) uit Zuienkerke, de handel over. Zij kregen respectievelijk een jaar effectieve en twaalf maanden voorwaardelijke celstraf. Ook de broer van Stefaan D. stond terecht, evenwel enkel voor drugsbezit. Hij kreeg tien maanden cel opgelegd.

Corrigeer

NIEUWS