Bpost kondigt tariefverhoging aan voor postpakketjes

Bpost kondigt tariefverhoging aan voor postpakketjes

Foto: Photo News

Bpost kondigde zopas een tariefverhoging van 25 eurocent per pakketje aan. Die nieuwe maatregel gaat in op paasmaandag. Ondernemersorganisatie Unizo is niet te spreken over de beslissing van Bpost en noemt het een “cynisch paascadeau”. Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt de verhoging “onaanvaardbaar”.

Doordat de winkels gesloten zijn en we allemaal massaal via het internet bestellen, krijgt Bpost momenteel een uitzonderlijke hoeveelheid pakjes te verwerken. “Het is te vergelijken met de eindejaarsperiode. En dat van de ene dag op de andere, door de coronacrisis”, zegt Bpost-woordvoerder Barbara Van Speybroeck. “Er zijn heel wat extra klanten die nu op onze diensten rekenen en we moeten zo’n verhoging invoeren om onze dienstverlening draaiende te houden. Het dekt onze kosten niet, maar het zorgt er wel voor dat we alle pakjes kunnen sorteren en leveren.”

Voor de duidelijkheid: de verhoging geldt enkel voor professionelen. “Burgers die een pakketje willen versturen of thuis willen ontvangen zullen niet meer moeten betalen. Voor professionelen gaat het om een verhoging van 25 eurocent. Dat bedrag vragen we ook elk jaar tijdens de eindejaarsperiode.”

Cynisch paascadeau

Ondernemersorganisatie Unizo is niet tevreden met die tariefverhoging. Zij spreken dan ook van een “cynisch paascadeau net nu veel handelszaken en andere bedrijven door de coronacrisis gesloten zijn en e-commerce de enige manier is om toch nog een stukje omzet en inkomsten te genereren.”

UNIZO vraagt zich luidop af of ook de grotere e-commercespelers, die nu al van voordelige samenwerkingsovereenkomsten profiteren, de tariefverhoging zullen aangerekend krijgen. Indien niet zou dat het concurrentienadeel van de zelfstandige handelaars alleen nog vergroten.

“Deze verhoging druist regelrecht in tegen het ondersteuningsbeleid dat we nodig hebben om e-commerce meer ingang te doen vinden bij onze lokale ondernemers”, reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “We dringen er dan ook bij Bpost op aan om deze tariefverhoging in te trekken.”

“Onmiddellijke intrekking”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is niet te spreken over de tariefverhoging van Bpost. NSZ is daarom “bijzonder geschokt en bezorgd over de beslissing van BPost om een speciale ‘Corona’-heffing van 25 cent toe te passen op elk pakket dat via het MyParcel-platform wordt verstuurd. MyParcel is een leveringsservice die speciaal is ontworpen voor online winkels”, klinkt het in een reactie.

“Wat wil Bpost hier eigenlijk mee bereiken”, vraagt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ zich af. “Deze beslissing is een zeer slecht signaal aan al die handelaars die op zoek zijn naar inkomsten en contact met hun klanten. “Bijna een op de tien ondernemers geeft aan het risico te lopen om failliet te gaan. Ze kunnen dus alle steun gebruiken! Wat Bpost hier doet is ongehoord en vooral onaanvaardbaar.”

Steunen in plaats van straffen

“Net nu veel van onze lokale handelaren door de coronamaatregelen enkel maar via hun webshop aan klanten kunnen verkopen, moet Bpost onze ondernemers net ondersteunen. De heffing is een fout signaal en maakt het de handelaars net moeilijker”, vindt Marianne Verhaert, Kamerlid voor Open VLD. “Want vele ondernemers zitten nu al met de handen in het haar en maken zich zorgen hoe ze alles financieel haalbaar kunnen houden. Net nu iedereen een steentje bijdraagt door lokaal te shoppen, is het betreurenswaardig dat Bpost net een extra heffing op die pakjes invoert.”

Corrigeer

NIEUWS