Testkits in woon-zorgcentra bevatten foute handleiding

Testkits in woon-zorgcentra bevatten foute handleiding

Foto: BELGA

Testkits die naar de woon-zorgcentra zijn verzonden om personeel en bewoners te testen op corona, bevatten handleidingen die niet overeenkomen met de staafjes (“wissers”) om de tests af te nemen. Dat meldt de VRT en het nieuws wordt bevestigd door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Intussen is het Agentschap, dat niet instond voor de verdeling van de kits en handleidingen, begonnen met het versturen van de juiste handleidingen naar de Vlaamse woon-zorgcentra.

Er zou in de woon-zorgcentra afnamemateriaal zijn geleverd dat dient om een test via de keel (en de neus) af te nemen. Maar de handleidingen die bij de tests zitten, leggen enkel uit hoe je een test via de neus afneemt. De staafjes voor de keel zijn een pak dikker. Verschillende woon-zorgcentra zijn daarom al gestopt met tests afnemen.

“Op zich zijn die verschillende wissers geen probleem. Een staal vooraan de neus is even goed als achteraan de neusholte. Dit hebben we afgecheckt bij de virologen en nog eens duidelijk gecommuniceerd naar alle netten. Hopelijk is die info al bij de WZC’s terechtgekomen”, klinkt het op het kabinet van minister De Backer (Open VLD).

LEES OOK. Helft van bewoners positief in twee Truiense woon-zorgcentra

Eerder had De Backer beloofd om 20.000 tests aan de woon-zorgcentra te leveren, waarvan ruim 11.000 voor Vlaanderen.

“We hebben het probleem gesignaleerd aan de federale werkgroep ‘testing’“, zegt woordvoerder Joris Moonen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Zo kunnen zij ook aan de Brusselse en Waalse woon-zorgcentra de juiste handleidingen bezorgen. Wij zijn begonnen met verspreiden van de juiste handleidingen in Vlaanderen.”

Tests uit ziekenhuis

“We hebben vandaag de testen ontvangen, maar het materiaal was niet geschikt. De wissers waren te kort en te dik. Dat was niet alleen pijnlijk voor de bewoners. De dokter vreesde ook dat er misschien onterecht negatieve resultaten uit zouden komen. Uiteindelijk hebben we de testen wel gedaan, maar met andere wissers. Die hebben we van een ziekenhuis gekregen”, zegt Bob Van de Putte, algemeen directeur van wzc Onze-Lieve-Vrouw van de Kempen in Ravels.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN