Coronavirus is dodelijker in regio’s met meer luchtvervuiling

Coronavirus is dodelijker in regio’s met meer luchtvervuiling

Foto: shutterstock

Coronapatiënten uit regio’s met een hoge mate van luchtvervuiling lopen meer risico om aan het virus te overlijden. Dat werd al langer vermoed, maar is nu ook voor het eerst officieel aangetoond met een studie van de prestigieuze Harvard-universiteit.

LEES OOK. Waarom coronavirus zwaar toeslaat in Italië maar veel minder in Oost-Europa: “Ligt niet aan het virus, wel aan de mensen” (+)

“Als Manhattan (een zeer zwaar getroffen stadsdeel in New York, nvdr.) zijn gemiddelde waarde van fijn stof de voorbije twintig jaar met amper één microgram (één miljoenste gram, nvdr.) per kubieke meter had verminderd, had het allicht nu 248 minder coronadoden geteld”, zo stelt de studie, waarvoor alle sterfgevallen in de VS werden geanalyseerd.

Langdurig blootgesteld worden aan een hogere mate van luchtvervuiling, zelfs al is het maar een heel klein beetje, kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Zelfs als er rekening wordt gehouden met andere factoren zoals de bevolkingsdichtheid van bepaalde regio’s en of de patiënten al dan niet rokers waren. “Een voorbeeld: iemand die al jaren woont in een regio met hoge niveaus van fijn stof, heeft vijftien procent meer kans om te sterven aan het coronavirus. In de regio’s met meer luchtvervuiling zullen ook meer mensen gehospitaliseerd moeten worden.”

LEES OOK. Luchtvervuiling drastisch afgenomen in India: sneeuwtoppen Himalaya tonen zich voor het eerst in 30 jaar

Deze studie moet op korte termijn een waarschuwing zijn voor regio’s met hoge luchtvervuiling. “Het is aan de overheden om ervoor te zorgen dat daar strengere maatregelen worden getroffen en om er meer beschermingsmateriaal en ziekenhuiscapaciteit te voorzien”, melden de auteurs nog. “Op lange termijn is het nog een extra argument om luchtvervuiling aan te pakken.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN