World Athletics hoopt in augustus seizoen met nationale kampioenschappen te beginnen

World Athletics hoopt in augustus seizoen met nationale kampioenschappen te beginnen

Foto: REUTERS

World Athletics hoopt begin augustus het outdoorseizoen alsnog te laten aanvangen met de nationale kampioenschappen, “indien dit veilig is voor de atleten”. Daarvoor werd alvast het weekend van 8 en 9 augustus gereserveerd, zo maakte de internationale atletiekfederatie vrijdag bekend. Woensdag kondigden de Vlaamse (VAL) en Franstalige atletiekliga’s (LBFA) nog aan dat het BK op de Heizel van 27-28 juni naar 15-16 augustus verhuist “voor zover de overheidsmaatregelen het toelaten”.

De atletiekwedstrijden gaan momenteel niet door omwille van de coronacrisis. World Athletics-voorzitter Sebastian Coe koestert echter hoop dat de atleten binnen vier maanden opnieuw in actie kunnen komen. “Niemand van ons kan de toekomst voorspellen in deze ongekende tijden. Maar we weten wel dat verschillende landen in verschillende stadia zitten van het bestrijden van deze pandemie. We proberen een structuur te geven aan onze atleten en aangesloten federaties, zodat ze kunnen beginnen plannen voor het komende jaar”, aldus Coe. “Indien mogelijk willen we een verlaat outdoorseizoen van augustus tot oktober inplannen zodat onze atleten weten waar ze staan na de onderbreking.”

“We hopen dat dit begin augustus kan beginnen met de nationale kampioenschappen in veel landen in het noordelijk halfrond, aangezien reisbeperkingen geen invloed hebben op deze evenementen”, vervolgt Coe. “Dit wordt hopelijk gevolgd door een compact internationaal seizoen, maar natuurlijk zijn we afhankelijk van de mondiale reactie op deze pandemie. Niettemin denken we dat het beter is onze stakeholders wat hoop te geven op een terugkeer naar normaliteit later dit jaar.”

Onder meer de eerste zes meetings van de Diamond League - Doha (17 april), een nog te bepalen stad in China (9 mei), Sjanghai (16 mei, verzet naar 13 augustus), Stockholm (24 mei), Napels (28 mei) en Rabat (31 mei) - werden al uitgesteld. De volgende vijf meetings, voorzien in juni en juli, zullen allicht ook niet zoals voorzien doorgaan. World Athletics wil eind april meer duidelijkheid scheppen over de internationale kalender.

World Athletics hoopt in augustus seizoen met nationale kampioenschappen te beginnen
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.